18. januar 2020
Ud med Roundup og ind med miljøvenlige metoder. Foto: Mie Neel
Ud med Roundup og ind med miljøvenlige metoder. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen går med i projekt Giftfri Haver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen går med i projekt Giftfri Haver
Vordingborg - 20. juli 2019 kl. 05:15
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra at være en kommune, hvor Roundup var det foretrukne middel til bekæmpelse af ukrudt bliver der nu lagt vægt på miljø og bæredygtighed.

Bjørneklo bliver stadig mødt med gift, men normen har siden kommunalvalget været at svide ukrudtet væk.

Nu har kommunen tilmeldt sig initiativet »Giftfri Haver«, som er organiseret af Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landsforeningen Praktisk Økologi. De fleste af projektets 15.000 medlemmer er private haveejere over hele landet, men også kommuner kan melde sig til. Det har bl.a. Furesø og Albertslund Kommuner gjort, og nu følger Vordingborg trop.

- Jeg troede slet ikke, at en kommune kan blive medlem, men når det kan lade sig gøre, er det oplagt, siger formand for Udvalget for Klima og Miljø Else-Marie Langballe Sørensen (SF), som også er tilmeldt som privatperson.

Umiddelbart kommer kommunen ikke til at gøre noget, som den ikke gør i forvejen. Den melder sig til og angiver hvilke arealer den lover at holde giftfri. Det er frivilligt og ganske gratis. Men kommunens egen indsats synliggøres ved tilmeldingen til projektet.

Men på sigt vil kommunen gå i spidsen for, at flere haveejere melder sig til projektet, så nedsivning af giftstoffer til grundvandet mindskes.

I øjeblikket er der 242 hustande i Vordingborg Kommune, der er tilmeldt, men det antal kan komme højere op, når kommunen går i gang med kampagnen.

Else-Marie Langballe Sørensen fremhæver en idé, som blev fostret af det tidligere medlem af kommunalbestyrelsen for SF Peter E. Jonassen.

- Det er at give frit lejde til folk, der kommer og afleverer deres sprøjtegifte. I stedet kan de eventuelt få et hakkejern og bunddækkeplanter, som de gør i Furesø Kommune, foreslår Sørensen.

Et andet middel er oplysningskampagner. Forvaltningen er fremme med en idé om en pjece om emnet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk