31. juli 2021
Vejen til Hold da helt fest går klods op af naboen til venstre. Til højre bor virksomhedens ejer Torben Høgh Johansen. Foto: Claus Vilhelmsen
gallery icon

Se billedserie

Vejen til Hold da helt fest går klods op af naboen til venstre. Til højre bor virksomhedens ejer Torben Høgh Johansen. Foto: Claus Vilhelmsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommune underkendt af nævn i støjsag i boligområde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kommune underkendt af nævn i støjsag i boligområde
Vordingborg - 12. januar 2021 kl. 12:00
Af Claus Vilhelmsen

En nabostrid om støj og støv fra virksomheden »Hold da helt fest« på Granvej i Neder Vindinge ved Vordingborg har nået nye højder, efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet har underkendt en afgørelse fra kommunens Udvalg for Klima og Miljø.

Det var ellers meningen, at udvalgets afgørelse fra december 2019 skulle skabe fred, selvom politikerne godt var klar over, at hverken virksomhedsejer Torben Høgh Johansen eller naboerne ville være glade.

I afgørelsen tog udvalget udgangspunkt i kommuneplanen, som rubricerer området som »Boligområde til helårsbeboelse med tilhørende fællesanlæg, offentlig og privat service og mindre ikke genevoldende erhvervsvirksomheder«.

Ud fra den kategorisering har Miljøstyrelsen klarlagt helt bestemte støjgrænser for hverdage, søn- og helligdage, aftener og nætter.

Det ville medføre begrænsninger i virksomhedens støj og dermed være til gene for virksomheden.

De nærmeste naboer Dorte og Kurt Pedersen mente derimod, at der med kommunens afgørelse, som blev offentliggjort 10. februar 2020, var givet frit los for støjende adfærd, og de klagede til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Medhold

Ni måneder senere kom afgørelsen, og den ophæver kommunens afgørelse. Sagen skal behandles igen ud fra nye kriterier.

Til trods for kommuneplanens klare tekst, mener nævnet nemlig ikke, at området er en blanding af bolig og erhverv. I afgørelsen skriver nævnet:

»...at virksomheden og klagers bolig er beliggende i et område, der ud fra områdets faktiske anvendelse må karakteriseres som boligområde for åben og lav boligbebyggelse...Nævnet har ved vurderingen lagt vægt på, at området er præget af boliger.«

Herefter fejer nævnet det faktum af bordet, at der ligger en malerforretning 180 meter sydøst for virksomheden. Det kan ikke føre til en anden vurdering, skriver nævnet.

Klassisk tvist

Med afgørelsen har nævnet selvfølgelig ikke gjort livet lettere for Hold da helt fest, for støjgrænserne er endnu lavere i et boligområde.

Tvisten er klassisk. Hold da helt fest flyttede ind på Granvej 26B i 2004. Tidligere var der flere virksomheder på adressen og i området. Kurt Pedersen flyttede ind i 26a i 1999. Han fortæller, at i begyndelsen var trafikken ind og ud, hvad der kunne ligge på en 1000 kilos trailer, men siden er det eskaleret.

Billede

Torben Høgh Johansen skal betale 37.000 kr.
excl. moms for at få foretaget en støjmåling.
Foto: J.C: Borre Larsen


I mellemtiden er der blevet bygget boliger i Gammelsøparken, og som nævnet bemærker, er de »tilstødende områder i øst- og sydlig retning ... udlagt til boligområder for åben og lav boligbebyggelse ved lokalplan, samt at områdernes faktiske anvendelse også svarer dertil«.

Med andre ord: For 20 år siden var problemet meget lille, men i takt med, at Hold da helt fest har haft succes med at udvide virksomheden, og området i højere grad er blevet et boligområde, er de modstridende interesser eskaleret.

Støjmåling

Miljø- og Fødevareklagenævnet har omklassificeret området, hvor Hold da helt fest ligger, og derfor kræver nævnet at der skal foretages en ny måling af støjen.

En embedsmænd fra kommunen har ellers været uden at foretage en såkaldt »orienterende støjmåling«, men det er efter nævnets opfattelse ikke godt nok. Vordingborg Kommune skal foretage en ny vurdering på grundlag af en »Miljømåling - ekstern støj.

Den skal virksomhedens ejer Torben Høgh Johansen betale. Kommunen skriver til ham i et varsel om påbud:

»Da virksomheden Høgh Johansen er ansvarlig for de påklagede støjgener fra virksomheden, kan Vordingborg Kommune påbyde jer at dokumentere støjen fra virksomheden«.«

Stor regning

Efterfølgende har Johansen fået et tilbud på støjmålingen fra »Miljøakustik« på 37.000 kroner eksklusiv moms. Det er han ikke tilfreds med, at han selv skal betale, og svarer kommunen:

»Nu viser det sig så, at kommunens arbejde og afgørelse hviler på et forkert grundlag, og vi derfor skal pålægges en udgift i størrelsesorden 35-40.000 kr. ex moms for en støjmåling - dette finder vi på ingen måde rimeligt, for en lille forretning som vores. En udgift, der i den størrelsesorden, udgør en væsentlig del af overskuddet i vores lille personligt drevne firma.«, lyder det fra Torben Høgh Johansen

Billede

Kurt og Dorte Pedersen er naboer til Hold da
helt fest, og de er glade for, at de fik medhold
i deres klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Foto: Claus Vilhelmsen


Johansen beskriver også, hvordan han har forsøgt at begrænse støjgenerne. Han skriver bl.a., at jern i vid udstrækning ikke bliver omlæsset i bure på pladsen, men derimod i hallen, med lukket port.

Begrænsning af støjgener

- Vi har glattet ud/ kørt knust asfalt på pladsen, så biler skramler minimalt, når de kører til og fra. Vi har lavet fartbegrænsninger. Vi har støjdæmpet og minimeret brug af truck på pladsen. Vi har fjernet kant ved port, så gods kan køres ind i en glidende bevægelse. Vi har omorganiseret pladsen, så der er dannet en naturlig støjbegrænsning imod naboen i nummer 26A, bl.a. i form af en container og et flytbart støjhegn. Vi læsser konsekvent biler så langt nede på pladsen, som det er praktisk muligt, og en række små og knap så synlige tiltag, som for eks at sørge for, at side-bommene på lastbilerne er foret, så de ikke skramler på ujævnt terræn, redegør Torben Høgh Johansen over for kommunen.

Sjællandske spurgt Torben Høgh Johansen, om han kan drive virksomhed på stedet, når støjgrænserne bliver ekstra restriktive, men han har ikke ønsket at udtale sig om det.

Om han vil sørge for at få foretaget støjmålingen, vil han vurdere efter, han har fået kommunens påbud.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk