20. september 2021
Anden real B, 1970, mødtes i fredags til 50 års jubilæum på Det gamle Toldhuus i Præstø.

På billedet ses fra venstre Merete Fich, Jørgen Nielsen, Lise Duvander, Jens Olsen, Ulla Vendelbo, Peter Christensen, Vicki Hansen, Henrik Lund, Benny Pedersen, Jytte Laurentius, Michael Østergård og Annette Krohn Jensen. Foto: Mille Holst
Anden real B, 1970, mødtes i fredags til 50 års jubilæum på Det gamle Toldhuus i Præstø. På billedet ses fra venstre Merete Fich, Jørgen Nielsen, Lise Duvander, Jens Olsen, Ulla Vendelbo, Peter Christensen, Vicki Hansen, Henrik Lund, Benny Pedersen, Jytte Laurentius, Michael Østergård og Annette Krohn Jensen. Foto: Mille Holst
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klassekammerater gennem 50 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klassekammerater gennem 50 år
Vordingborg - 15. september 2021 kl. 20:05
Af Mille Holstmille.holst@sn.dk

En klasse fra den gamle Abildhøjskole i Præstø mødes jævnligt for at genopfriske gamle og nyere minder og historier. I fredags markerede de deres 50 års jubilæum.

I 1970 tog eleverne i 2. Real B afgangseksamen fra Abildhøjskolen i Præstø. De seneste mange år, faktisk siden klassens tyve års jubilæum i 1990, har klassekammeraterne mødtes en gang hvert andet eller hvert tredie år og genopfrisket minder - og altid den anden fredag i september i Præstø.

I fredags mødtes de igen, og det var for at fejre sidste års 50 års jubilæum, som måtte udskydes på grund af corona.

- Første gang var jeg spændt på om vi godt kunne tale sammen, fortæller Lise Duvandter om 20-års jubilæet i 1990, men den bekymring blev gjort til skamme.

- Vi røg fuldstændig ind i de gamle roller, siger Vicki Hansen.

- Dem, der drillede, driller stadig dem, de altid har drillet, fortsætter hun og gruppen er enige om, at de alle kan tage det.

- Vi føler os virkelig trygge ved hinanden, siger hun.

Gæt et minde

Til jubilæet i 1990 mødtes klassekammeraterne på førstesalen i den restaurant, der i dag hedder Det gamle Toldhuus. Det var derfor oplagt, at også 50 års jubilæet skulle holdes her.

Mødet er dog ikke ren hygge og snak. I år havde hver elev fået til opgave at medbringe et minde på skrift men i anonymiseret form. Alle minderne blev derefter lagt i en kasse og efter middagen blev de trukket frem en efter en. Så skulle da alle sammen gætte, hvem der var kommet med mindet og hvem de øvrige personer i historien var.

En af de ting Henrik Lund sætter stor pris på ved at mødes med sine gamle klassekammerater er alle de andre minder fra præstø, han kommer i tanke om, når han kører hertil. Lige som en stor del af sine kammerater, bor han ikke længere i Præstø, men når han kommer tilbage til byen kommer han i tanker om ting, han oplevede som spejder, i skoven, et sted, hvor de spottede fugle og så videre.

Som lærere burde være

Som til ethvert andet klassejubilæum fylder minderne om de forskellige lærere en del. Således også denne fredag. De gamle klassekammerater er ikke nødvendigvis enige om, hvordan de enkelte lærere var. En af kammeraterne syntes en lærer var barsk, andre elever kunne slet ikke genkendte det billede af læreren. En slog med sin lineal på bordene, når han gik rundt i klassen og de tidligere elever gyser i flok.

- Det var jo lige overgangen fra den gamle skole og den nye, siger Vicki Hansen.

Ét var de alle enige om: Birgit Stål, der var klasselærer for dem, var en fantastisk lærer.

- Hun var sådan en lærer, som alle lærere burde være. hun var så empatisk, mente Vicki Hansen og de andre bekræfter.

- Vi stod på skøjter på fjorden; hun skøjtede der med sin mand. Så tog vi hjem til hende og hendes mand og hun bagte pandekager, mindes Merete Fich, og klassen fortæller, at Birgit Stål døde som kun 34-årig af brystkræft. Flere af klassekammeraterne fortæller, at de besøger hendes grav på Præstø kirkegård, når de også besøger deres forældres gravsted. Ingen tvivl om, at klasselæreren havde en særlig stpor stjerne hos sine elever.

Gennem årene har flere af klassens lærere bidraget til dagens underholdning og hygge. I dag er der kun ægteparret Birthe og Per Østergaard tilbage, men de kom såmænd også og spillede og sang med klassen - lige som i gamle dage, hvor Per havde undervist i musik.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk