20. september 2021
Else-Marie Langballe Sørensens yndlingsplads i haven er i den grå strandkurv placeret lige midt imellem den vilde have, urtehaven og den slåede græsplæne. Her starter mange af årets morgener, for her er morgensol og godt udsyn over det meste af haven. Foto: Mille Holst
gallery icon

Se billedserie

Else-Marie Langballe Sørensens yndlingsplads i haven er i den grå strandkurv placeret lige midt imellem den vilde have, urtehaven og den slåede græsplæne. Her starter mange af årets morgener, for her er morgensol og godt udsyn over det meste af haven. Foto: Mille Holst
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jeg sætter mig ikke ind i, hvilke blomster der kommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg sætter mig ikke ind i, hvilke blomster der kommer
Vordingborg - 27. juli 2021 kl. 20:01
Af Mille Holst mille.holst@sn.dk

Sommertema: Else-Marie Langballe Sørensen forsøger at give plads til de hjemmehørende vilde planter i sin have. Men haven er en balancegang, som både skal rumme plads til leg og afslapning.

arrow Læs også: Naturhaven er et helle for både dyr og mennesker

- Velkommen, siger Else-Marie Langballe Sørensen (SF) og slår ud med hænderne i sin have midt i et af Vordingborg bys villakvarterer.

Som formand for Udvalget for Klima og Miljø er hun den første af politikerne i udvalget, der i midten af juni får besøg af Sydsjællands Tidende og dermed mulighed for at vise sin have frem.

Hensigten med besøget er at høre, hvilke erfaringer lokalpolitikerne har med at gøre deres private haver mere vilde - sådan som de opfordrer kommunens borgere til generelt at gøre.

Sommertema:
Politikernes vilde haver

Vordingborg Kommune deltager i miljøminister Lea Wermelins konkurrence om at blive Danmarks Vildeste Kommune. Lokalpolitikerne har taget beslutninger om at udlægge grønne arealer til mere vild natur og opfordrer borgerne til også at få mere vild natur samt hjemmehørende planter ind i villahaverne. Men hvordan ser politikernes egne private haver ud? Det kigger vi nærmere på henover sommeren, når vi aflægger havebesøg hos de fem politikere i Udvalget for Klima og Miljø.


De fem politikere, der viser deres have frem er:
  • Else-Marie Langballe Sørensen (SF), udvalgsformand, bosat i Vordingborg
  • Daniel Irvold (K), formand for §17.4-udvalget "Mere natur i Vordingborg Kommune", bosat i Kostræde Banker
  • Susan Thydal (S), bosat i Nyråd
  • Bo Manderup (V), bosat i Præstø
  • Ann Busch (Å), bosat i Næs

SF'erens have er en blanding af traditionel villahave med en blanding af buske og træer, bede, terrasser og en græsplæne.

Selve Vild med Vilje-tanken stødte Else-Marie først på for to år siden i forbindelse med sit arbejde som politiker. Siden har hun mere bevidst eksperimenteret med at give plads til naturen i sin egen have.

Blomstrende ukrudtsplanter får lov at stå hist og her; blandt andet i et prydbed ved indgangen til haven, hvor hun har ladet en lille blomstrende vild plante stå mellem hortensiaerne.

En del af græsplænen får også lov at vokse sig høj og langs den lange indkørsel fra vejen op til huset, bliver græsset ikke slået.

Om der er kommet flere insekter i haven, efter at den er blevet mere vild, har Else-Marie ikke noget indtryk af.

- Jeg synes hele tiden, der har været mange insekter her; både sommerfugle og alle mulige andre. Også mange fugle. Det tror jeg skyldes de mange store træer i området, siger hun.

Der er blevet vildt flot

Græsplænen bliver slået jævnligt og holdt kort, så den kan bruges til leg, men en del af den blev sidste år udlagt som vild have og får lov til at gro. Her har Else-Marie sat et "Vild med vilje"-skilt op, så hendes mand, som oftest er den, der slår græsset, bliver mindet om, at her har græsslåmaskinen ingen adgang.

At omstille sig fra pæn ryddet have til vild med vilje har dog ikke altid været lige let.

Billede

Indgangen til haven bliver holdt pæn men med
pletter af vild natur. Langs hegnet får alle planter
også lov at gro vildt. Foto: Mille Holst


- I starten var det svært, siger Else-Marie om første gang, hun lod græsset gro og skulle holde sig fra at gøre noget.

- Nu synes jeg det er virkelig fint og der er blevet vildt flot ind til naboen, synes hun.

- Jeg sætter mig ikke ind i, hvilke blomster der kommer. Næh, jeg nyder det bare, siger Else-Marie Langballe Sørensen, der heller ikke har brugt tid på at fjerne græs, for at give de vilde blomster bedre betingelser. I den langside af græsplænen, hvor hun har ladet græsset gro, er der alligevel kommet mange blomster af sig selv, men de må kæmpe om pladsen med græsset.

- Der er dog en fin gul blomst, der snylter på græs; den har jeg tænkt, jeg skal have, siger hun og vil i det hele taget gerne have nogle flere blomster, som bierne godt kan lide.

"Det lykkedes"

Enkelte steder i den slåede plæne går Else-Marie udenom en blomst, som lige får lov at afblomstre inden græsslåmaskinen tager den. Det gælder blandt andet mælkebøtterne, hvilket har vakt stor jubel hos nevøen.

- Min nevø klappede i hænderne, en dag han var her og sagde "Det lykkedes".

Else-Marie havde ikke helt forstået, hvad det var, der var lykkedes og så måtte nevøen fortælle, at han året før havde gået og pustet mælkebøttefrø. Nu kunne han begejstret se, hvor mange mælkebøtter det var blevet til i plænen.

Billede

Skvalderkål og forvildede jordbærplanter får
lov at stå langs flisestien. Foto: Mille Holst


Et giftfrit forhold til ukrudt

Else-Marie Langballe Sørensen har i mange, mange år ikke brugt nogen former for gift i haven, og der har altid været plads til at nogle planter groede frem på ikke-planlagte steder.

- Der har altid været ting, der har groet vildt, fortæller hun og har på grund af et arbejde både som folkeskolelærer og som politiker haft behov for ikke at skulle lægge alt for mange timer i havearbejdet. Derfor har hun heller ikke tidligere haft eksempelvis en urtehave.

- Men for to år siden ville jeg prøve at dyrke kartofler, fortæller hun og har også sat jordbærplanter og løg i et bed, der nu er køkkenhave.

Skvalderkålen forsøger ihærdigt at trænge ind i køkkenhaven - med større eller mindre held.

- Jeg har sagt til den, at den ikke må, griner Else-Marie, og røber derved en afslappet tilgang til havens ukrudt.

Billede

Klimasøen dræner haven. Om foråret er den
fuld af vand, senere tørrer den ud. Her gror de
planter, der kommer op af sig selv. I sandet er
sået sommerblomster. Foto: Mille Holst


Klimasø

Et stort træ i den laveste del af haven væltede for nogle år siden, og det havde åbenbart drænet jorden, for efter det væltede, har der på bestemte tider af året ofte været oversvømmet i denne del af haven - blandt andet stod carporten under vand. Ifølge ældre borgere i området har her engang løbet en å, fortæller Else-Marie.

- Nu har vi fået lavet en klimasø, fortæller hun, og har også lagt dræn i jorden, så vandet herfra bliver ledt ned i den lille sø bag ved carporten.

Søen var helt fuld af vand i marts måned, men i juni måned, hvor avisen kiggede forbi, var den tørlagt.

Else-Marie fortæller, at det aldrig har været meningen, at søen skulle have vand hele året rundt. Den får lov at være sø, når der er vand til det, og tørrer ud, når der ikke kommer noget vand.

Omkring den lille sø får planterne frit spil. Her er ikke sat nogle bestemte arter; der gror det, der gror.

Helt tæt op ad carporten har hun dog lagt en stor bunke sand og sået sommerblomster. Ved siden af står et lille blåt cafébord med stole, så man kan sidde og nyde vandhullet og blomsterne.

Grønt tag på skuret?

Ved terrassen står et gammelt skur, som egentlig skulle have været revet ned, men i stedet er blevet indrettet til havepavillon. Det er blevet malet og har fået trægulv og senere får det også nye vinduer.

Har du overvejet at omlægge det flade tag til grønt tag?

- Det kunne jo være meget sjovt. Jeg har set mange på Møn, der har lavet grønt tag på deres shelter. Jeg har ikke overvejet det, men jeg kunne godt overveje det, siger Else-Marie Langballe Sørensen.

Billede

Den eneste plante, Else-Marie Langballe Sørensen
har et an­strengt forhold til, er Padderokken. Den
gror allevegne. Foto: Mille Holst


arrow Se billeder: Her passes det vilde som prydhaven
08. august 2021 kl. 09:09 Opdateret: kl. 17:01
arrow Vild engelsk cottagestil
01. august 2021 kl. 09:15 Opdateret: kl. 13:52
arrow Ikke alt i en have vises frem med stolthed
30. juli 2021 kl. 12:33 Opdateret: kl. 15:17
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk