28. september 2020
Rebslagning er et af de gamle håndværk, man gerne vil vise frem i Støberihallerne. »Det er noget andet end bare at gå ud at købe en ny tørresnor«, lød kommentaren fra en af tilskuerne. Foto: Lene C. Egeberg
gallery icon

Se billedserie

Rebslagning er et af de gamle håndværk, man gerne vil vise frem i Støberihallerne. »Det er noget andet end bare at gå ud at købe en ny tørresnor«, lød kommentaren fra en af tilskuerne. Foto: Lene C. Egeberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Idemænd fra støberihaller: Vi har intet at tabe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Idemænd fra støberihaller: Vi har intet at tabe
Vordingborg - 29. juni 2020 kl. 16:14
Af Lene C. Egeberg

Det tegnede godt for fremtiden, da folkene bag de nye tanker om Støberihallerne i Præstø søndag 28. juni holdt åbent hus søndag, for der var en støt strøm af besøgende dagen igennem - og faktisk også en del dagen inden, da der blev gjort til arrangementet.

- Der har været rigtig stor interesse, og det betyder meget for os. Det hele er jo stadig sådan lidt famlende, og vi vil selvfølgelig gerne vide, om det er et sted, folk har lyst til at komme, siger Stefan Preusche, der er en af tovholderne på projektet.

Spørgelysten var også stor i forhold til planerne for bygningerne, der handler om et hus for gamle håndværke og træbåde. Men det skal ikke kun være et sted for folk, der allerede er »i faget«, fastslog Stefan Preusche flere gange i løbet af søndagen.

- Der er rigtig mange, der interesserer sig for håndværk uden selv at være uddannet for dem, og det skal også være for dem. Det skal være et fristed for håndværk og fællesskaber, siger han.

Han kom dog også til kort i forhold til de spørgsmål, der drejede sig om husets økonomi, for den del svæver stadig i luften, efter at Vordingborg Kommune foreløbig har sagt nej til at støtte huset på samme betingelser, som var på tale for det tidligere projekt i hallerne, KunsthalGlas.

Klarer sig med frivillige

Men indtil videre klar bagmændene sig igennem på frivillig arbejdskraft, og det inkluderer også, hvis behovet skulle vise sig, arbejdskraft til at istandsætte bygningerne, som ved søndagens fremvisning viste sine tydelige mangler med regnen silende gennem taget.

- Når først vi har fundet ud af, om vi må være her, og om der er tilslutning til det, så kan vi begynde at søge fonde til nogle afgrænsede projekter, siger Stefan Preusche.

En egentlig forening ventes stiftet efter sommerferien og her igennem vil man kunne begynde at opkræve kontingent til drift af huset - men indtil da arbejder de frivillige altså på det rene håb om, at planerne kan gennemføres.

- Når man brænder for noget, er det bare sjovt. Det er fantastisk, at her har været så mange, og vi kan jo ikke tabe noget på det. Nu kommer der liv i bygningerne og det er med noget andet, end der ellers er i byen, siger Stefan Preusche.

Gæsterne søndagen igennem lod i hvert fald til at sætte pris på initiativet og fik, trods den relativt sparsomme udstilling, en rum tid til at få med at vandre rundt og snakke. Og i hvert fald én af dem var klar til på stedet at melde sig ind i en ny forening.

Ikke bare originaler

- Jeg er selv sejler og interesserer mig for gamle træskibe, så jeg synes, det er fantastisk, at nogen sætter gang i nye ting her i byen, specielt noget med de gamle håndværkstraditioner. Jeg vil helt sikkert melde mig ind og komme i huset. Det er meget mere spændende, end jeg havde forestillet mig - jeg troede, de bare var nogle originaler, der gik og hyggede sig med deres eget, men det er det jo slet ikke, siger Jens Bertelsen.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk