26. februar 2020
Folketingsmedlem Bertel Haarder (tv) får sig en snak med Boseis forstander, Kenneth Retslov. Foto: J.C. Borre Larsen
gallery icon

Se billedserie

Folketingsmedlem Bertel Haarder (tv) får sig en snak med Boseis forstander, Kenneth Retslov. Foto: J.C. Borre Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højskole hyldet for de første 10 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højskole hyldet for de første 10 år
Vordingborg - 08. september 2019 kl. 19:17
Af J.C. Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Idrætshøjskolen Boseis 10-årsjubilæum var et tilløbsstykke. Det myldrede i løbet fa søndagen med ansatte, nye og gamle elever, prominente gæstetalere og almindelige nysgerrige.

Der var selvfølgelig også japansk islæt, da fødselaren hviler på et japansk fundament. Klokken 9 om morgen var den øverste leder fra Tokai University Kiyoshi Yamada via Vladivostok landet i Københavns Lufthavn.

Det var stifteren af Tokai University, Dr. Shigeyoshi Matsumae, der tilbage i 1988 købte de gamle bygninger på Evensølundvej 5 i Faksinge Skov ved Præstø. De fungerede frem til 2008 som en afdeling af Tokai-universitet, hvor unge japanere kunne forberede sig på at komme på universitetet.

Da finanskrisen kom, trak japanerne eleverne hjem men for at hædre Dr. Matsumae og Grundtvig gav man 150 millioner kroner til en højskole som i 2009 blev Idrætshøjskolen Bosei med et japansk tvist.

- Der var ikke mange i højskoleverdenen, som troede at det ville blive til noget, sagde Boseis nuværende forstander, Kenneth Retslov, i sin tale.

- Grundtvigs ideer og Matsumaes humanistisk principper var som humlebien der ikke kunne flyve, men den gjorde det alligevel, lød det videre fra en stolt Kenneth Retslov.

Gengangeren Haarder
Blandt hovedtalerne var også den højskole-begejstrede Bertel Haarder.

Venstre-politikeren har tidligere udtalt, at hans eget ophold på Rønshoved Højskole i Sønderjylland har formet ham som menneske. Det var tredje gang, at Bertel Haarder lagde vejen forbi Bosei.

Bertel Haarder var som undervisningsminister der, da nogle japanere købte bygningerne i 1988. Han havde samme embede, da han kiggede forbi til indvielsen af Idrætshøjskolen Bosei i 2009.

- Det varmer mit hjerte, når jeg hører, at de, der har været på højskole, går ud og bliver en del af noget større i samfundet ved at bruge det, de har lært på højskole, sagde Bertel Haarder.

Han huskede også mødet med Dr. Shigeyoshi Matsumae ved indvielsen i 2009.

- Han kom trods sine høje alder og legemlige svækkelse, men han var spillevende. Han ville være med, fortalte Bertel Haarder, der sluttede med at fremhæve de gode relationer mellem Danmark og Japan.

- I en tid, hvor Donald Trump og Boris Johnson hverken vil det ene eller andet, har Danmark via EU indgået en kæmpe handelsaftale med Japan. Det åndelige og materialistiske hænger sammen, lød det fra Bertel Haarder inden han gav ordet til Mikael Smed (S).

Den lokale borgmester, der engang som ung mand gik til judo, én af de kampdiscipliner man kan dyrke på Bosei, fremhævede Idrætshøjskolens betydning i lokalsamfundet.

- I giver borgerne ejerskab til det her dejlige rekreative område i skoven med vandrestier, cykelruter og shelterplads, lød det blandt andet fra borgmesteren.

Ny sang og nyt logo
Fra japansk side holdt Kiyoshi Yamada fra Tokai-universitetet tale. Han takkede de mange mennesker, som i det daglige tager sig af Bosei, og for den gode forbindelse mellem Danmark og Japan.

- Lad os få et 20-årsjubilæum, lød det fra Kiyoshi Yamada, inden han overrakte Kenneth Retslov et indrammet jubilæumscertifikat.

Fødselsdagsfesten bød også højskolesange med en veloplagt Rasmus Skov Borring.

Han spillede videre på sit klaver, da de fremmødte sammen sang »Mellem kirsebærtræernes stammer«, en ny sang komponeret i anledning af jubilæet.

Der var endvidere madboder med asiatiske specialiteter, og der var opvisninger i blandt andet karate, judo og Taekwondo.

Som en del af jubilæet har Bosei fået et nyt logo i rød og hvide farver baseret på det danske og japansk flag. I logoet er der et »Hito«-tegn, som betyder »menneske«.

- Bosei handler jo netop om mennesker i bevægelser, sagde Kenneth Retslov.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk