23. juni 2021
For Frank Tandrup Andersen er det underordnet, om han vinder Politikens Undervisningspris eller ej. Han mener, at den største sejr ligger i indstillingen. Foto: Cathrine Hasager
gallery icon

Se billedserie

For Frank Tandrup Andersen er det underordnet, om han vinder Politikens Undervisningspris eller ej. Han mener, at den største sejr ligger i indstillingen. Foto: Cathrine Hasager
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her underviser en af landets bedste lærere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Her underviser en af landets bedste lærere
Vordingborg - 08. maj 2021 kl. 09:10
Af Cathrine Hasager

Hvert år uddeler Politiken præmier til landets bedste undervisere. I år var der 1845 lærere, som blev indstillet til Politikens Undervisningspris af deres elever. Herunder Frank Tandrup Andersen, der underviser i netværk, server og hardware på ZBC Vordingborg. Han er nu med i kapløbet med kun 14 andre udvalgte undervisere om præmier, der strækker sig helt op til 75.000 kroner.

- Det er jo vildt, siger Frank Tandrup Andersen, som er nomineret i erhvervsskolekategorien efter kun 4 år som underviser.

Føler sejr allerede

To fagpaneler bestående af eksperter, tidligere vindere og skoleelever har gennemlæst og vurderet samtlige 1845 indstillinger til Politikens Undervisningspris for at se, hvem der skulle nomineres til de ni priser, der uddeles i alt. Der uddeles én hovedpris på 75.000 kroner i hver af de tre kategorier - grundskoler, erhvervsskoler og gymnasier. Derudover uddeles to særpriser per kategori a 25.000 kroner. 15 nominerede fordelt på de tre kategorier går videre i konkurrencen om præmien, herunder Frank Tandrup Andersen. Men hvis man spørger Andersen selv, så har han allerede vundet.

- Bare det at blive indstillet er jo en kæmpe sejr, så jeg føler allerede, at jeg har vundet, siger han. Frank Tandrup Andersen på 47 år har været lærer på ZBC i nu 4 år efter en karriere i erhvervslivet. Derfor føler han sig stadig ny i faget, og vidste heller ikke, at Politikens Undervisningspris eksisterede før, at han blev kontaktet af den første elev, som havde indstillet ham. Siden da har flere elever sendt deres indstillinger ind med beskrivelser af, hvad der gør Andersen fortjent til prisen, som en af landets bedste undervisere.

- Der var to af mine elever, der har fortalt mig, at de først har indstillet mig efter at de fik deres eksamenskarakter, siger han og griner. Selvom Andersen ikke har fået lige så mange indstillinger som andre undervisere i konkurrencen, er han beæret over dem, som han har fået.

- Det er jo så fedt at vide, at jeg gør en forskel for nogen, siger han og tilføjer, at han ikke havde regent med at gå videre i konkurrencen, da han er dybt imponeret over de andre nominerede underviseres indsats for eleverne.

Særlig indsats

Hvad der gør, at Frank Tandrup Andersen har fortjent at blive indstillet til prisen, har han ikke selv et svar på. Han føler nemlig ikke selv, at han yder noget helt ekstraordinært, som gør ham til en af Danmarks bedste undervisere. Eleverne har dog selv et andet syn på sagen.

- Frank skal indstilles til Undervisningsprisen, da han med ildhu og arrangement knokler, for at eleverne får den bedst mulige undervisning. Franks undervisning er fast forankret i en humoristisk og professionel tilgang, hvilket bringer undervisningen op på et levende plan, hvor de fleste kan forstå de mere komplekse fagudtryk, som en af eleverne skriver i sin indstilling. Og netop de flotte ord fra eleverne, betyder en hel del for Frank Tandrup Andersen. Han mener nemlig, at han gør en indsats for at være en god lærer for sine elever. Under lockdown med fjernundervisning har han eksempelvis givet eleverne lov til at låne udstyr med hjem fra skolen. Han har endda lånt sit eget private udstyr til eleverne, så de kunne have undervisning, der var mindst muligt begrænset grundet coronavirus. Det er blandt andet en af de ting, som eleverne nævner i deres indstillinger.

- Når jeg læser de her indstillinger fra eleverne, så bliver jeg rørt, siger Andersen, og tilføjer, at han stadig har kontakt til flere af sine tidligere elever. Han har nemlig lavet et online forum, hvor han med både nuværende og tidligere elever kan hjælpe dem med skoleopgaver, karriere eller hvor de blot kan følge lidt med i hinandens liv.

Billede

Frank Tandrup Andersen sørger for, at eleverne
får succesoplevelser som den del af deres grundforløb
på ZBC. Det er noget, som Andersen mener, giver pote
for eleverne. Foto: Cathrine Hasager


Indtil pensionen

Efter kun fire år som lærer er Frank Tandrup Andersen ikke i tvivl om, at han har fundet det helt rigtige job. Og med en indstilling til Politikens Undervisningspris er han også sikker på, at han er på rette spor hvad angår undervisning.

- Jeg håber at blive i jobbet til jeg går på pension, siger han. Det skyldes to ting. Den ene ting er, at han arbejder med et fag, som han brænder for.

- Jeg er jo lidt af en nørd og har selv kæmpe interesse i faget, så jeg sidder ofte om aftenen og nørder med nye teknologier, som kan inspirere mig til noget nyt til undervisningen, siger Andersen. Den anden ting skyldes de oplevelser, han har med eleverne, hvor han kan se, at han faktisk gør en forskel for deres uddannelse og interesse for at blive på skolebænken. En af de elever, som har indstillet ham til Undervisningsprisen, var ved at blive smidt ud af en anden skole. Derfor startede han i stedet på grundforløb hos Andersen, hvor han blev færdiguddannet efter en tidligere turbulent skolegang. Og det var trods en udfordrende eksamenstid.

- Sensoren til min elevs eksamen var faktisk ham, der ville smide ham ud af den skole han kom fra. Så jeg tænkte jo bare, ej, stakkels elev, siger Andersen og tilføjer, at sensoren var helt paf over, hvordan eleven havde udviklet sig positivt og hvordan hans indstilling til skolen havde ændret sig gevaldigt efter grundforløbet hos Andersen. Eleven har efterfølgende skrevet en sms til Frank Tandrup Andersen, hvor han skriver, at grundforløbet var de fedeste 20 uger i hans liv, og han faktisk var ked af at skulle stoppe.

- Det er jo så fedt at kunne give eleverne sådanne oplevelser. Det bliver jeg jo glad af, siger Andersen. En af de ting, som gør, at eleverne får en god oplevelse på deres grundforløb er, at de får succesoplevelser. Andersen forsøger nemlig at bygge elevernes selvtillid og interesse op ved at starte forløbene ud med lettere opgaver. Derfra får eleverne gradvist sværere opgaver i takt med, at de også dygtiggører sig inde for faget.

- Det tror jeg giver dem mere motivation til at blive ved, end hvis de starter ud med at få smækket en tung og svær opgave på bordet, som kan tage pusten helt fra dem, afslutter han. Politikens Undervisningspris uddeles tirsdag den 11. maj 2021 ved en fest i Pressen i Politikens Hus.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk