10. april 2020
Endnu en professor blander sig i debatten om Lindholm.
gallery icon

Se billedserie

Endnu en professor blander sig i debatten om Lindholm.
Foto: Kristine Amalie Linnet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hård kronik puster liv i Lindholm-debatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hård kronik puster liv i Lindholm-debatten
Opdateret 07. august 2012 kl. 20:43
Vordingborg - 07. august 2012 kl. 14:28
Af Kristine Amalie Linnet
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Danmarks Tekniske Universitets planer om at nedlægge virusforskningen på Lindholm er vanvittige. Det skriver dr.med.vet og tidligere professor ved Landbrughøjskolen, Jens Laurits Larsen, i en kronik i Weekendavisen.

- Udover den danske befolknings sundhed er eksporten af animalske produkter og pels for i alt knap 130 milliarder kroner om året truet, skriver han.

Han mener, at Det Veterinære Beredskab er en forsikring mod alvorlige smitsomme sygdomme i landet. Ikke bare sygdomme, der kan ramme husdyr, også de såkaldte zoonoser, der er sygdomme, der overføres fra dyr til mennesker.

- Zoonoser er et voksende problem på globalt plan, fordi mange flere mennesker kommer i berøring med hinanden via rejseaktivitet og verdenshandel. Om ikke andet så burde de danske myndigheder alene derfor opprioritere Det Veterinære Beredskab og ikke som nu, nedprioritere det, skriver han.

HIV og ebola virus er nogle af de mest spektakulære eksempler zoonoser.
arrow Læs også: - De svarede jo ikke på spørgsmålene
"Helt ubegribeligt"
Ifølge DTU giver lukningen af Lindholm god mening rent økonomisk, og der vil desuden være nogle praktiske fordele i at samle DTUs forskning.

Beslutningen er blevet begrundet i en rapport lavet af COWI, der dog blev heftigt kritiseret af blandt andre Vordingborg Kommune.

Ifølge kronikøren Jens Laurits Larsen er der flere gode grunde til at opretholde laboratoriet på Lindholm.

- For det første har laboratoriet status af referencelaboratorium for Skandinavien og de tre baltiske lande og rummer forskere, der er førende på deres felt. De vil blive spredt for alle vinde, og uvurderlig ekspertise vil gå tabt, måske for altid, skriver han.

- For det andet risikerer man, at kostbar tid vil gå tabt, hvis prøver skal sendes til Tyskland, ligesom man risikerer, at kapaciteten ikke rækker, hvis der er sygdomsudbrud i begge lande. Det er helt ubegribeligt, at landbruget ikke har sat alarmklokkerne i gang, skriver han i sin kronik i fredagens Weekendavis.

Kronikken har fået den lokale folketingskandidat Martin Leider Olsen (S) til at reagere. Han har skrevet til de to ansvarlige ministre for at få en forklaring.

- Endnu engang bliver vi bekræftet i, at en lukning af Lindholm vil være en økonomsik katastrofe og forskningsmæssigt ikke holder vand. Nu må ministrene lytte til de uvildige eksperter og få ryddet DTUs manipulation af vejen, siger Martin Leider Olsen.
arrow Høring om lukning af Lindholm
26. maj 2012 kl. 09:23 Opdateret: kl. 22:54
arrow DTU Lindholm kan reddes fra politisk side
25. april 2012 kl. 06:19 Opdateret: kl. 14:17
arrow DTU Lindholm lukker endegyldigt
24. april 2012 kl. 05:13 Opdateret: kl. 11:08

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk