26. november 2020
En ny gasledning til Lolland-Falster er på tegnebrættet. Den skal efter planen skære sig gennem Vordingborg Kommune.Kort: Energinet
En ny gasledning til Lolland-Falster er på tegnebrættet. Den skal efter planen skære sig gennem Vordingborg Kommune.Kort: Energinet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gasledning kan ikke betale sig - men den har andre fordele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gasledning kan ikke betale sig - men den har andre fordele
Vordingborg - 30. oktober 2020 kl. 05:41
Af Lars Christensen

Gasledningsprojektet Grøn Gas Lolland-Falster er sat til at koste 853 millioner kroner, og det har mødt kritik fra en række eksperter indenfor grøn energi, der påpeger, at samfundsøkonomien i projektet ikke hænger sammen.

Hos Energinet erkender Jeppe Danø, at gasledningen ikke er noget stærkt samfundsøkonomisk projekt.

- Det handler om, at det er så store afstande, vi skal dække, lyder forklaringen fra områdelederen, der dog stadig ser en fornuft i projektet.

- Der er en række forhold på spil, som ikke indgår, når man laver de samfundsøkonomiske beregninger. Det er også derfor, at vi har bedt politikerne om at forholde sig til projektet. Vi tror, at de vil kunne se en fordel i det, fortæller Jeppe Danø.

- Projektet vil dels sikre lokale arbejdspladser på sukkerfabrikkerne og skabe grønne job på de nye biogasanlæg, og dels vil det give mulighed for betydelige CO2-reduktioner ved omstilling til biogas. Det vil også give regional vækst, som jeg vil mene også kan berøre Vordingborg Kommune og give øget beskæftigelse, forklarer områdelederen.

Både borgere og energieksperter har foreslået, at man i stedet for gasledningen kigger på andre og mere grønne energikilder til sukkerfabrikkerne og de andre virksomheder på Lolland-Falster, men den idé bliver hurtigt skudt ned hos Energinet.

- Det er den tunge procesindustri, som den her gasledning skal forsyne. Det er en industri, der er meget vanskelig at elektrificere. Det er også den meldingen, vi har fået fra sukkerfabrikkerne. Hvis vi skal have dem væk fra kul og olie, så er biogassen det virkemiddel, vi har til den grønne omstilling, forklarer Jeppe Danø.

Tanken er også, at man i fremtiden vil kunne omdanne overskydende strøm fra vindmøller og solceller til brint og grønne gasser og lagre det i rørnettet. Hvis projektet gennemføres, vil det således bidrage væsentligt til den grønne omstilling, lyder meldingen.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk