8. juli 2020
Der mangler bare noget maling og nogle nye infotavler, så er fyret klart til at blive taget i brug igen. Foto: Claus Vilhelmsen
gallery icon

Se billedserie

Der mangler bare noget maling og nogle nye infotavler, så er fyret klart til at blive taget i brug igen. Foto: Claus Vilhelmsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fyr genopført et år efter brand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyr genopført et år efter brand
Opdateret 16. november 2019 kl. 17:27
Vordingborg - 16. november 2019 kl. 12:46
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Sker der ikke snart noget?
Nogle har været utålmodige for at få genopført Roneklint fyr så hurtigt som muligt efter branden 27.-28. december sidste år.

Men faktisk er processen med at få sagen gennem kommunalbestyrelsen, søge de nødvendige tilladelser hos staten og få fyret bygget gået usædvanligt hurtigt, skriver Sjællandske.

Nu, mindre end et år efter, knejser fyret på toppen af skansen til forsvar mod englændere, eller hvem der ellers kunne tænke sig at angribe. Den sidste finish mangler dog. Fyret skal males, og de fine infotavler skal genskabes. - Tavlerne er ved at blive lavet, og fyret bliver snart malet, lover konsulent i Byg, Land og Miljø Rasmus Scharling.

Det er dog for tidligt at komme ind i fyret. Det skal være helt færdigt og indvies.

Da fyret brændte opstod der forvirring om, hvem der egentlig ejer det. Men i Byg, Land og Miljø var de aldrig i tvivl: Det gør kommunen.

Næste tvivlsspørgsmål var, om forsikringen dækker. Det viste sig, at det gør den, men kommunen har en selvrisiko på 100.000 kr.

Kommunalbestyrelsen bevilgede 300.000 kr. inden forsikringsspørgsmålet var afklaret, men nu slipper den så med en tredjedel.

- Det koster 260.000 kr. at genopbygge fyret. Tømrerfirmaet Normann og Hansen fra Præstø fik hovedentreprisen.

- Hele overdelen af fyret er bygget på tømrerens værksted og sat oven på det reparerede fundament med en kran, fortæller Rasmus Scharling.

Da fyret ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, var kommunen nødt til at søge dispensation hos Kystdirektoratet for at få lov til at bygge.

Men også Slots- og Kulturstyrelsen skulle spørges, for den skulle give en dispensation fra Museumsloven. Det skyldes, at toppen blev bygget oven på et eksisterende fundament. Fyret er et fortidsminde, og det er hele skansen, som fyret er bygget på, også.

Men der slutter det ikke. Stedet er fredsskovsareal, og det kræver også en dispensation. Først herefter skal kommunen give byggetilladelse, landzonetilladelse og dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen.

- Heldigvis har kommunen selv kunnet give de sidste tilladelser, men hele processen har været lidt tung. Det er nok også derfor, nogle borgere har henvendt sig til politikerne og spurgt, om der ikke snart sker noget, siger Rasmus Scharling.

Det skriver Sjællandske

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk