21. august 2019
Der blev klappet meget og tit på lyttemødet, og kommentarerne var mange. Udrejsecentret er tydeligvis en sag, der samler byen og oplandet.
gallery icon

Se billedserie

Der blev klappet meget og tit på lyttemødet, og kommentarerne var mange. Udrejsecentret er tydeligvis en sag, der samler byen og oplandet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forslag: Lad udviste bo på et skib

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forslag: Lad udviste bo på et skib
Opdateret 13. december 2018 kl. 23:34
Vordingborg - 13. december 2018 kl. 22:30
Af Tekst: Claus Vilhelmsen Foto: Anders Ole Olsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mødet om Lindholm skulle egentlig have været holdt i Den Gule Stald i Kalvehave tæt på den færge, der i fremtiden skal bringe kriminelle udvisningstruede til og fra Lindholm. Men Kalvehave Lokalråd, Socialdemokratiet og SF, som i fællesskab holdt lyttemødet torsdag aften, havde klogeligt flyttet mødet til det lidt større Viemose Forsamlingshus. Det var også knap nok stort nok, og mange måtte stå op - endda ude i forhallen, skriver Sjællandske.

arrow Læs også: Teltlejr til flygtninge bliver på kasernen

Idéen om et udrejsecenter på Lindholm har virkelig fået det lille samfund op på mærkerne, og kommentarerne var mange inde i salen.

Ikke en eneste talte til fordel for centeret, men derimod var der mange, som kom med forslag til, hvordan det kan forhindres.

Flere foreslog at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal komme med alternative forslag. Charlotte Bagge ville vende det hele på hovedet og give politikerne en kattelem til at acceptere et alternativt forslag, der er mere brugbart end Lindholm. Det fik en tilhører til at foreslå et skib.

- Jeg har set et skib til seks mill. kr., der kan rumme 80 personer. Det kan ligge inde ved Slotsholmen, foreslog han til de omkring 200 menneskers begejstring.

I den mere alvorlige ende mindede Else-Marie Langballe Sørensen (SF) om, at Vordingborg tidligere har vist vilje til at tage flygtninge.

- Men denne gang har der ikke en gang været en dialog. Det er hastet igennem på 22 dage, fortalte hun.

Michael Smed (S) var inde på det samme.

- Lindholm er ikke en øde ø, og de kriminelle kan sagtens komme i land og forsvinde, hvis det er det, de vil. Men i stedet for at give os de kriminelle, kunne det være en idé at beholde dem på Kærshovedgård, hvor der er syv kilometer til nærmeste by, og så kunne vi tage de afviste asylansøgere, der ikke er kriminelle, foreslog borgmesteren.

En militærmand, der arbejder på kasernen, foreslog at anvende flygtningelejren der. Men den idé skød Michael Smed ned med henvisning til, at lejren bliver taget ned.

En del af debatten dvælede ved, om kommunen kan spænde ben for planerne. Normalt skal der nemlig laves en lokalplan og en ændring af kommuneplanen for området. I første omgang blev det skudt ned af formanden for Udvalget for Plan og Teknik Michael Larsen (R), som mener, at staten kan tromle ind over med et landsplandirektiv.

Kirsten Overgaard (V), som også sidder i udvalget var overbevist om, at udlændingelovens § 37 kan trumfe, hvis kommunen ikke vil lave en lokalplan.

Michael Smed mente dog, at på trods af disse regler, skal kommunen sagsbehandle, og »det kan da godt være, vi kan lave en lokalplan, der bevarer bygningerne«, foreslog han.

På mødet kom det frem, at en del af Lindholm er omfattet af Natura 2000. Nogle mente, at staten kan trumfe det også, mens andre har den opfattelse, at den kamp kan kæmpes. Det gav benzin til at lave en arbejdsgruppe, der skal undersøge tingene.

Kathrine Olldag, folketingskandidat for De Radikale mente, at den kamp kan kæmpes, fordi Natura 2000 har rod i EU, og derfor er det slet ikke sikkert, at regeringen og DF kan overtrumfe det. Der er noget at undersøge.

En del udtrykte frygt for de nye beboere på Lindholm. Jørgen Lei, som har arbejdet på Lindholm i 33 år og været leder i to omgange, holdt et scenarie op for forsamlingen om 25 kriminelle, der kaprer båden.

- Stakkels den færgemand, der bliver taget som gidsel. Eller stakkels den buschauffør, som det samme sker for, sagde Jørgen Lei.

Han udtrykte også bekymring for, hvad der sker, hvis 25 mand står inde i brugsen i Kalvehave.

- Så lukker brugsen måske, og det er forfærdeligt for byen, sagde han.

På mødet blev omdelt en flyer, der skulle få de forsamlede til at støtte op om en bus, der kan køre Lindholms fremtidige beboere til København hver eneste dag. En foreslog, at bussen så passende kunne køre op til Rungsted Havn en gang om ugen, så de kan få de hvidklædte sejlere at se.

Michael Smed foreslog, at den også lige kunne slå et smut omkring Stevns, hvor Martin Henriksen bor.

Politikerne skal tvinges til at forstå, at Lindholm ikke er isoleret, og at man flytter problemet tilbage fra Jylland, så de afviste igen kan spankulere rundt i hovedstaden.

Det skriver Sjællandske

arrow FAKTA: Her er op og ned i Lindholm-debatten
14. december 2018 kl. 05:04 Opdateret: kl. 18:05
arrow Lindholmbeboere kan næsten vade i land
13. december 2018 kl. 10:07 Opdateret: kl. 16:18
arrow Heunicke: - Hvorfor blev Lindholm valgt
13. december 2018 kl. 04:15 Opdateret: kl. 21:31

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk