25. oktober 2021
Lynggård, som nu hedder Fjellebro, er en stor virksomhed med både svineproduktion og biogasanlæg. Foto: Nina Lise
gallery icon

Se billedserie

Lynggård, som nu hedder Fjellebro, er en stor virksomhed med både svineproduktion og biogasanlæg. Foto: Nina Lise
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fjellebro får 75.000 kr. i bøde i arbejdsmiljøsag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fjellebro får 75.000 kr. i bøde i arbejdsmiljøsag
Vordingborg - 27. september 2021 kl. 19:00
Af Claus Vilhelmsen

Der var ingen instruktion at læne sig op ad, da driftslederen på Lynggård Svineproduktion Aps 9. januar 2019 gik ned på bunden af en vådfodersilo. Det var den første alvorlige fejl, som førte til en ulykke i det firma, som nu hedder Fjellebro Aps og er beliggende ved biogasanlægget på Jungshoved. Hele molevitten er ejet af direktør Peder Andersen, og det er også hans ansvar, at ingen kommer til skade.

Driftslederen, som er rumæner, steg ned i siloen, da en elmotor var gået i stykker. Det er der ifølge Peder Andersen ikke noget usædvanligt i. Elmotorerne skulle jævnligt skiftes, og det var nødvendigt, at en person var inde i selve siloen under reparationen for at bistå elektrikeren.

Driftslederen havde aldrig været med til at udskifte en elmotor i en silo, og han fik heller ikke noget at vide om, hvad der skulle ske.

Den tilkaldte elektriker og hans hjælpere havde udskiftet elmotorer før, men aldrig på Lynggård. Nu skulle de så kommunikere med driftslederen i en proces over 5-6 timer, og det foregik på engelsk og tegnsprog.

Rammer i hovedet

Da driftslederen nåede bunden af vådsiloen, begyndte han at fastspænde nogle bolte. På samme tidspunkt sætter elektrikeren strømmen til via et CEE-stik, og omrøreren på bunden af siloen begynder at køre rundt. Så sker ulykken.

Tidslinje
6/1 2019. Arbejdsulykken indtræder. Politiet afhører tilskadekomne, vidnet elektrikeren og Peder Andersen.
9/1 2019. Arbejdstilsynet besigtiger ulykkesstedet.
11/1 2019. Arbejdstilsynet meddeler strakspåbud om sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig udførelse af arbejder i vådblandersiloer.
17/1 2019. Tiltalte fremsender skriftlig procedure ved nedstigning i foderblander udarbejdet på dansk og engelsk. Ifølge dombogen er det ubestridt den første skiftlige instruks Fjellebro har udstedt herom.
28/5 2019. Arbejdstilsynet anmelder tiltalte til politiet.
8/10 2019. Politiet sigter tiltalte og afbører tiltaltes direktør Peder Andersen.
16/1 2020. Bødeforelæg på 75.000 kr. udarbejdes.
6/2 2020. Bødeforelægget fremsendes til tiltalte.
4/5 2021. Anklageskrift udarbejdes og modtages i retten samme dag.
9/9 2021. Dom afsiges i Retten i Nykøbing Falster.

Omrøreren rammer driftslederen i hovedet, og under tumulten beskadiger han også sin fod. Han har den dag i dag et skæmmende ar i ansigtet og på den ene fod.

Ulykken bliver anmeldt til Arbejdstilsynet, som først efter tre dage kommer og besigtiger stedet. Det skyldtes efter tilsynets eget udsagn, at »arbejdet var genoptaget, og der var ikke noget at se«.

Men i maj 2019 anmelder Arbejdstilsynet sagen til politiet, som dog ikke rider samme dag, som de sadler. Først i oktober sigter de Peder Andersen og afhører ham. Men det får de ikke meget ud af, for han vil ikke udtale sig.

Politiet giver ham en bøde på 75.000 kr., men den vil Peder Andersen ikke betale, og derfor ender sagen i retten.

Dømt

I Retten i Nykøbing Falster gør dommeren det klart, at Peder Andersen har ansvaret for ulykken, idet driftslederen hverken før han blev sendt ned i siloen eller tidligere har modtaget nogen mundtlig instruks om sikkerhedsforholdene ved arbejder i siloerne. Først 11 dage senere udarbejdede Peder Andersen en skriftlig instruks om »nedstigning i foderblander«, som han kaldte den. I dombogen skriver dommeren:

»Da en sådan igangsætning er særdeles farlig, har det tiltalte selskab ikke opfyldt sine pligter efter arbejdsmiljøloven til at sikre, at arbejdet var planlagt eller tilrettelagt således, at anvendelsen af vådfodersiloen var sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig. Tiltalte har dermed overtrådt de anførte bestemmelser i arbejdsmiljøloven med tilhørende bekendtgørelser.«

Ca. 100.000 kr.

Driftslederen blev afhørt, det samme gjorde elektrikeren, en repræsentant for Arbejdstilsynet og Peder Andersen. Til sidst faldt dommen:

»Thi kendes for ret: FJELLEBRO ApS skal betale en bøde på 75.000 kr. Tiltalte skal betale sagens omkostninger. Tiltalte skal inden 14 dage foreløbig betale 7.095 kr. til (driftslederen),« som der står i dombogen.

Dermed kommer sagen til at koste Fjellebro på den pæne side af 100.000 kr.

Hvorfor historie

Peder Andersen siger til Sjællandske, at han ikke anker dommen. Så siger han vredt:

Billede
Svineproducent og ejer af biogasanlæg Peder
Andersen deler vandene på Jungshoved. Nu har
han også fået en dom for overtrædelse af arbejdsmiljøet.
Foto: Nina Lise

- Hvorfor laver du en stor historie på det?

- Du vælger bare sensationsvinklen. Det plejer I jo at gøre.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk