24. juni 2021
Oringe er et stort hospital, og det er muligt at flytte nogle af patienterne. Foto: Henning Gøtz
Oringe er et stort hospital, og det er muligt at flytte nogle af patienterne. Foto: Henning Gøtz
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Farlige patienter på psykiatrisk sygehus flyttes efter vold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Farlige patienter på psykiatrisk sygehus flyttes efter vold
Opdateret 10. juli 2020 kl. 20:00
Vordingborg - 10. juli 2020 kl. 16:54
Af Claus Vilhelmsen

Vold på den del af afdeling S4 på Oringe i Vordingborg, der er for særligt udsatte personer med svære psykiske lidelser og sociale problemer, har været en normal del af hverdagen i lang tid, men først efter et besøg af Arbejdstilsynet tager Region Sjælland for alvor affære.

Den hårdt ramte del af afdelingen lukkes efter 32 voldsomme hændelser fra 1. januar til 1. juni, hvor det hele kulminerede med et massivt politiopbud med maskinpistoler og betjente med skudsikre veste. Lukningen er midlertidig, mens sommerferien afvikles, og personalet læres op til bedre at kunne klare konfliktløsning.

1. juni gik fem mennesker amok, og den ældste, en 40-årig mand, truede med at sætte ild til det hele. Han har været varetægtsfængslet siden som tidligere beskrevet i Sjællandske.

Mød dem i byen

Efter 22 dage kom Arbejdstilsynet på besøg, og i mellemtiden kunne befolkningen se flere indslag i TV2 Øst, hvor ansatte og tidligere ansatte stod frem og fortalte om rædslerne.

De personer, der nu flyttes, kan til trods for deres voldelige adfærd og hang til stoffer stadig mødes i byen. I modsætning til et lignende hospital i Viborg, bliver de nemlig ikke spærret inde og kan frit gå rundt i Vordingborg.

Dorthe Juul Lorenz, sygefaglig vicedirektør hos psykiatrien i Region Sjælland understreger, de stadig er på Oringe frivilligt. Hun kan ikke udtale sig om detaljerne, men siger, at patienterne kun kan lukkes inde, hvis forholdene er til det i psykiatriloven.

En del af patienterne har fået en behandlingsdom.

Strakspåbud

Arbejdstilsynet talte med medarbejdere, ledelsen, en arbejdsmiljøkoordinator og en arbejdsmiljøkonsulent. Derefter faldt hammeren over Region Sjælland.

»Virksomheden har i dag fået et påbud om at rette op på forhold, som strider mod arbejdsmiljølovgivningen. I skal bringe forholdene i orden straks«, tordnede Arbejdstilsynet og begrundede det i risikoen for vold og trusler.

»Ansatte arbejder med beboere med alvorlig psykisk sygdom, misbrug og historik for vold og trusler, herunder personfarlig kriminalitet«, konstaterede Arbejdstilsynet og satte nu trumf på ved at true med politianmeldelse og bøde.

Ikke godt nok

»Det er fast praksis, når virksomheden har fået et strakspåbud af denne art«, skrev tilsynet til Region Sjælland, som Oringe hører under.

Dorthe Juul Lorenz, sygefaglig vicedirektør hos psykiatrien hos Region Sjælland, erkender, at det ikke har været godt nok, når der har været 32 voldsomme hændelser på et halvt år.

- Vi har ikke lykkes med at løse problemerne, men allerede før Arbejdstilsynet kom, har vi forsøgt at undervise i relation og deeskalering. I løbet af sommerferien vil vi have øget fokus på personalets sikkerhed og deres mulighed for at blive fagligt dygtigere, så de kan bruge deres kompetencer, siger hun.

Dorthe Juul Lorenz begrunder lukningen af de særlige pladser med, at Oringe ikke er så stærkt bemandet over sommeren, og derfor bliver personale og beboere samlet et andet sted.

- Vi er også ramt af opsigelser, og de nye skal oplæres. Efter 31. august åbner vi igen for de særlige pladser på afdeling S4, og så vil personalet være bedre oplært, mener hun.

Aktuelle tiltag

Efter den alvorlige hændelse 1. juni er der lavet en del akutte ændringer. Personalet har haft lejlighed til at fortælle om oplevelsen og bearbejde den.

Der er øget bemanding på hver vagt, og et interventionsteam er til stede på mere fast basis. Desuden har der været en kritisk gennemgang af retningslinjerne og en intern undersøgelse af krisestyring og kommunikation mellem ledelse og medarbejdere.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk