2. juni 2020
Hanne Tommerup, formand for Køng Museums Støtteforening, udnævnte under receptionen Per Ole Schovsbo til æresmedlem af støtteforeningen. Foto: J.C. Borre Larsen
gallery icon

Se billedserie

Hanne Tommerup, formand for Køng Museums Støtteforening, udnævnte under receptionen Per Ole Schovsbo til æresmedlem af støtteforeningen. Foto: J.C. Borre Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fabriksejeren med det store hjerte må ikke glemmes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fabriksejeren med det store hjerte må ikke glemmes
Vordingborg - 08. oktober 2019 kl. 21:00
Af J.C. Borre Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Køng Museum fejrede tirsdag eftermiddag 20-års-jubilæum.

Det skete med en reception for en udvalgt skare af gæster på museet, der engang var administrationsbygning for Niels Rybergs linnedfabrik.

Niels Ryberg (1725-1804)var købmanden, der i slutningen af 1700-tallet købte Øbjerggaard og byggede en linnedfabrik op fra bunden. Der blev etableret et væverseminarium og en spindeskole. Fabrikken var i flere år kongelig hofleverangdør. Karakteristisk for Niels Ryberg var, at han havde et socialt sind, og at han kæmpede imod fattigdom i en tid, hvor det ikke var udbredt.

Jubilæumsdagen blev indledt med flaghejsning foran museumsbygningen. Gaven til Køng Museum fra Køng Museums Støtteforening var en flagstang og et flag, som naturligvis skulle til tops. Bagefter afslørede godsejer Peter Tillisch fra Rosenfeldt Gods mindestøtten af Christian Voelker, som var Niels Rybergs højre hånd. Mindestøtten stod indtil for nylig gemt i en skov, men nu er den kommet frem i lyset.

En stolt og glad Hanne Tommerup, formand for støtteforeningen, fortalte om museets 20-årige historie.

Hun benyttede samtidig festdagen til at udnævne Per Ole Schovsbo fra støtteforeningen til æresmedlem.

Per Ole Schovsbo har i årevis arbejdet på en omfattende bog om Køng Fabrik, der skulle udkomme til jubilæet. Men det blev ikke til noget, fordi det kniber med at få skrabet de 136.000 kroner sammen, som det koster at udgive bogen. Per Ole Schovsbo har i stedet i samarbejde med Annelise Høgh kogt bogen ned til et hæfte »Køng Fabrik -kort fortalt«, som kan købes for 50 kroner.

Blandt talerne var Keld Møller Hansen, direktør for Museum Sydøstdanmark.

- Jeg er himmeljublende henrykt over støtteforeningens arbejde. Uden deres indsats ville museet ikke være meget værd, lyder det fra Keld Møller Hansen.

Ud over historien om Niels Ryberg og hans fabrik kan man på Køng Museum opleve skiftende udstillinger, som består af kunsthåndværk.

I anledning af jubilæet kan man opleve en særlig udstilling med kunst i hør.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk