28. oktober 2020
Mølleporten bliver åbnet, så publikum kan komme op i tårnet, tilbygningen til Pakhuset overfor bliver revet ned, hvorved der bliver firgivet plads til en slags »mini-torv«, samtidig med at terrænnet bliver sænket cirka 60 centimenter. Tegning: Lykke & Nielsen Arkitekter
Mølleporten bliver åbnet, så publikum kan komme op i tårnet, tilbygningen til Pakhuset overfor bliver revet ned, hvorved der bliver firgivet plads til en slags »mini-torv«, samtidig med at terrænnet bliver sænket cirka 60 centimenter. Tegning: Lykke & Nielsen Arkitekter
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et års restaurering af Mølleporten går i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et års restaurering af Mølleporten går i gang
Opdateret 24. september 2020 kl. 14:39
Vordingborg - 24. september 2020 kl. 06:00
Af Lene C. Egeberg

Der bliver visse udfordringer at håndtere i trafikken ved Mølleporten i Stege fra næste uge, når den store restaurering af den middelalderlige byport endelig går i gang.

Den har været i støbeskeen i lidt over et år, da A.P. Møller Fonden gav en donation på 10 millioner kroner til projektet, og den betyder, at Storegade lige ud for Mølleporten vil blive spærret af og kun åben for trafik i ét spor i de næste 12 måneder. Trafikken vil i den periode blive lysreguleret, men det er altså stadig muligt at komme udenom ved at dreje fra ved Møllebrøndsstræde på den ene side af Mølleporten og Kobbelvej på den anden.

Udover A.P. Møller Fonden har også Realdania støttet restaureringen med fem millioner kroner, mens Vordingborg Kommune har sat tre millioner kroner af til projektet, der altså samlet løber op i 18 millioner kroner.

For de penge får man til gengæld en gennem restaureret byport, som vil være åben indefra, så gæster kan komme op i tårnet. Projektet indebærer også, at hele terrænnet omkring Mølleporten bliver blotlagt og sænket cirka 60 centimeter, så man igen vil kunne se soklen til Mølleporten.

Men det er altså et omfattende projekt, der nu går i gang, og derfor har man også fra kommunens side sørget for at sætte 12 måneder af til det. Et usikkerhedsmoment er nemlig, hvor lang tid konservatorerne skal bruge på at gennemgå hvilke dele af Mølleporten, der kan reddes fra den nederste og mest medtagne halvdel, forklarer ingeniør Knud Steen Jørgensen fra Vordingborg Kommune.

- Vi har været nødt til at sige, at vi reserverer stilladser og lignende i 12 måneder, da vi ikke ved, hvor hurtigt konservatorerne kan arbejde, siger han.

Stilladserne stilles op i næste uge samtidig med lysreguleringen, men allerede i uge 43 bliver trafikken ved Mølleporten helt afspærret. Det skyldes, at man til den tid skal rive tilbygningen til det fredede Pakhus overfor Mølleporten ned.

Også på et senere, endnu ukendt tidspunkt vil der være total afspærring igen, når arbejdet med at sænke vejbanen og terrænnet finder sted, men hvornår det sker, har kommunen endnu ikke noget bud på. Mens afspærrringen står på, vil trafikken blive ledt udenom Storegade ad Langelinie - men det vil altså også her være muligt at komme ad Møllebrøndsstræde og Kobbelvej.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk