2. august 2021
Susan Thydals forslag om ikke at opkræve gebyr for behandlingen af byggesager  gik hjem, men det var ikke uden knubbede ord. Foto: J.C. Borre Larsen
gallery icon

Se billedserie

Susan Thydals forslag om ikke at opkræve gebyr for behandlingen af byggesager gik hjem, men det var ikke uden knubbede ord. Foto: J.C. Borre Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enige politikere: Nu skal ventetiden på byggesager bringes ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Enige politikere: Nu skal ventetiden på byggesager bringes ned
Vordingborg - 26. juni 2020 kl. 19:00
Af J.C. Borre Larsen

Socialdemokraten Susan Thydals første personlige medlemsforslag om at forlænge perioden for gebyrfri behandlinger af erhvervsbyggesager frem til til 1. juli 2021 blev stemt hjem af et flertal på onsdagens kommunalbestyrelsesmøde.

De manglede indtægter kommer skønsmæssigt til at koste kommunen 250.000 kroner, men dem har Susan Thydal fra en pulje i sit eget udvalg, Turisme, Udvikling og Erhverv.

Men det var ikke alle, der var lige begejstrede. Slet ikke Radikales Michael Larsen, der sagde nej til forslaget.

- Jeg hører ingen, der efterspørger rabatordninger på byggesager. Det, man efterspørger, er hurtigere sagsbehandlinger, meget hurtigere, sagde Michael Larsen på mødet.

Han hæftede sig ved, at der i Susan Thydals forslag var nævnt en anbefaling om, at kommunens forvaltning og Vordingborg Erhverv sammen skulle afsætte folk til at markedsføre det gratis tiltag.

- Kæden hopper helt af, sagde Michael Larsen.

Han fik derfor ført til protokol, at kræfterne og de 250.000 kroner i stedet bruges på at reducere tiderne for sagsbehandlingerne.

Nye Borgerlige stemte heller ikke for forslaget. Ifølge Heino Hahn er de 250.000 kroner »pebernødder«.

- Jeg har talt med virksomheder, som siger, at frit gebyr ikke hjælper. De har bare brug for at komme hurtigt i gang, sagde Heino Hahn.

Eva Sommer: Det er flovt

Venstre stemte for slaget, men debatten om ventetiden på byggesagsbehandlinger fik Eva Sommer Madsen til at pege på Dansk Byggeris nye rangliste over erhvervsvenligheden i kommunerne.

Her dumper Vordingborg Kommune ned på en 79. plads ud af i alt 98 kommuner. Én af de væsentligste årsager er, at der internt i kommunen går for lang tid med at behandle ansøgninger til byggesager.

- Det er flovt, pinligt og dødens pølse, at vi er gået 16 pladser ned, sagde Eva Sommer Madsen.

- Der er meget at leve op til, når man vil være Danmarks bedste håndværkerkommune, fortsatte Eva Sommer Madsen med henvisning til flertallets målsætning.

Partifællen Michael Seiding Larsen tog også ordet.

- Hvis virksomhederne får deres ansøgninger hurtigt igennem, kan det være, at de udvider, får flere medarbejdere og familier flytter hertil. Det er sådan set det, som hele cyklussen går ud på, sagde Michael Seiding Larsen, der også vil have tilført flere muskler til forvaltningen i Langebæk, som sidder med byggesagerne.

- Om der skal ansættes 10 nye medarbejdere eller om vi skal hyre folk udefra. Tiderne skal bare bringes ned og Venstre er med på, at der skal findes penge, lød det fra Michael Seiding Larsen.

Vil kæmpe for flere penge

Susan Thydal erkender blankt, at ventetiden på byggesager er for lang.

Hun hæfter sig dog ved, at kritikken af ventetiderne fra de lokale virksomheder i Dansk Byggeris rapport stammer fra sidste år.

- Vi så dårlige ud i 2019, sagde Susan Thydal, der mener, at det går fremad.

- Det er lykkedes under coronakristen at få barberet tiderne ned, sagde Susan Thydal og pegede blandt andet på, at administrationen har ansat en ekstra medarbejder, og at medarbejderne har været effektive under deres hjemmearbejde.

- Vi arbejder med det hele tiden, og vi prøver at tilføre de ressourcer, der kan lade sig gøre, sagde Susan Thydal.

Hun er med på, at de 250.000 kroner ikke er nok til flere hænder i forvaltningen.

- Hvis vi skal ansætte en ekstra byggesagsmedarbejder, skal vi finde 650.000 kroner, sagde Susan Thydal.

Byggesagsgebyrer
  • I april besluttede kommunalbestyrelsen, at der ekstraordinært på grund af coronakrisen ikke bliver opkrævet byggesagsgebyrer for behandlingen af erhvervsbyggesager indtil 1. juli 2020 for alle sager, der er taget hul på fra 1. januar.
  • Et politisk flertal (S, V, SF, EL, ALT, K og DF) stemte på seneste kommunalbestyrelsesmøde at forlænge perioden frem til 1. juli 2021.
  • Radikale Venstre og Nye Borgerlige er imod.

Hun lovede på kommunalbestyrelsesmødet, at hun under de kommende budgetforhandlinger vil kæmpe for flere penge til det hårdt trængte område.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk