8. august 2020
Arkivleder Allan Capion i udstillingen om Præstøs specialvareforretninger gennem årene. Foto: Lene C. Egeberg
Arkivleder Allan Capion i udstillingen om Præstøs specialvareforretninger gennem årene. Foto: Lene C. Egeberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En hyldest til Præstøs forretninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En hyldest til Præstøs forretninger
Vordingborg - 10. november 2019 kl. 13:10
Af Lene C. Egeberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gæsterne kom strømmende til i en rolig men støt strøm, da Præstø Lokalhistoriske Arkiv lørdag holdt åbent hus på biblioteket.

Det skete i anledning af den landsdækkende »Arkivernes Dag«, som også blev markeret i Vordingborg, Lundby, Køng og Stege. Traditionen er, at arkiverne på denne dag vælger et særligt tema at sætte fokus på, og i Præstø var valget faldet på byens specialvareforretninger gennem tiderne.

Det er der god grund til, mener arkivleder Allan Capion:

- Vi har valgt udviklingen i forretningslivet i Præstø, fordi vi gerne vil vise, at selvom vi er blevet moderne, så har vi stadig de gamle forretninger, siger han.

Eksemplerne er mange på forretninger i Præstø, som gennem over 100 år eller mere kan vise en rød tråd - som eksempel den gamle købmandsforretning, som i vores tid er blevet til en Meny, antikvarforretningen, som stadig består, og boghandlen, som nu er kombineret boghandel og isenkram.

Provinsbyer landet over oplever opture og nedture i antallet af butikker, der kan overleve, og det kan heller ikke undgås i Præstø, mener han - men alligevel skiller byen sig lidt ud, efter lokalarkivets mening:

- Mange af butikkerne har været »skindøde«, men er så åbnet igen. Men selvfølgelig er der også en del, der er blevet til genbrugsbutikker - det kan man ikke undgå, siger Allan Capion.

Arkivlederen har også sin egen forklaring på, hvorfor Præstø efter hans mening skiller sig ud fra den brede mængde, og den forklaring er lidt en hyldest til byens forretninger, og kunderne med for den sags skyld.

- Der er en loyalitet i Præstø overfor at handle lokalt, og det gør måske, at man som forretning godt tør starte noget op. Vi har et aktivt handelsliv med mange aktiviteter henover sommeren, det er hyggeligt at komme i byens butikker, og man bliver godt behandlet, siger han.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk