18. december 2017
Eleverne fra 4. klasse på Kulsbjerg skolens Nyråd-afdeling må have stærke vikinge-aner i blodet. I hvert fald var de alt for stærke til tovtrækning. Tovet knækket ganske enkelte, da eleverne trak i det.  Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Eleverne fra 4. klasse på Kulsbjerg skolens Nyråd-afdeling må have stærke vikinge-aner i blodet. I hvert fald var de alt for stærke til tovtrækning. Tovet knækket ganske enkelte, da eleverne trak i det. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elever fandt deres indre viking frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elever fandt deres indre viking frem
Vordingborg - 12. august 2017 kl. 08:48
Af Lars Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I denne weekend er der fyldt med aktiviteter til vikingedage på borgcentret i Vordingborg, men allerede fredag tog op mod 400 elever forskud på festlighederne med et stort slag for Danmarks fremtid.

Udstyret med gummisværd og under kyndig vejledning fra rollespillere fra det lokale eventfirma Munken og Myten blev kommunens 4. og 5. klasser sendt i krig mod hinanden.

Missionen: At stjæle modstanderens flag og undgå at blive slået ihjel undervejs. De knap så krigslystne blandt eleverne fik rollen som healere, der kunne genoplive de faldne krigere blandt andet ved hjælp af runesten.

Det meste af borgterrænet blev inddraget til slagmarken, som blev delt i to. På den ene halvdel dystede Jellinge-dynastiet med Harald (senere med tilnavnet Blåtand) i spidsen mod Kong Rolf og hans bersærkere fra Lejre-dynastiet. På den anden halvdel var det højaktuelle Hedeby-dynasti med vikingekongen Harald Klak i kamp mod de nådesløse Jomsvikinger, der var berygtede lejesoldater.

Det store slag endte med en knusende sejr til Jomsvikingerne, men der var også meget andet end blodtørstige krigere og sværdslag på programmet for de 400 skoleelever. Inden slaget var de rundt på en række poster med fokus på vigtige temaer i vikingetiden, herunder familie, ære og visdom.

Et sted blev der »gået under græs«. Et gammel udtryk for det, vi i dag bedre kender som limbo. Ved at gå »holmgang« og komme under den lave snor, kunne eleverne genvinde deres ære.

Livet som træl blev udforsket med blandt andet tovtrækningskonkurrencer, mens eleverne fik sat deres viden på prøve, da de skulle vælge mellem tre forskellige svar på spørgsmål om vikingetiden. Er det for eksempel rigtigt, at vikingerne gik med horn i hjelmen? Nej svarede langt de fleste elever fra Svend Gønge Skolens Nyrådafdeling og kunne dermed gå videre til næste spørgsmål. Hvem er visdommens gud? Thor, Freja eller Odin? Her lød svaret enstemmigt Odin, og det viste sig da også at være rigtigt.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk