14. juli 2020
Gratis morgenmad har været en stor succes på skoler i kommunerne på Lolland og Guldborgsund. Nu er det syv skolers tur i Vordingborg Kommune til at proppe morgenmad i halsen på eleverne, så de er klar til at modtage undervisning. Foto: J.C. Borre Larsen
gallery icon

Se billedserie

Gratis morgenmad har været en stor succes på skoler i kommunerne på Lolland og Guldborgsund. Nu er det syv skolers tur i Vordingborg Kommune til at proppe morgenmad i halsen på eleverne, så de er klar til at modtage undervisning. Foto: J.C. Borre Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elever begynder dagen med havregryn og cornflakes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elever begynder dagen med havregryn og cornflakes
Vordingborg - 19. august 2019 kl. 14:19
Af J.C. Borre Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Blå spande med havregryn og cornflakes stod klar, og der var mælk og skåle med rosiner. Så da klokken var 9.30 mandag formiddag stormede eleverne fra Svend-Gønge-skolen i Lundby hen til skoletorvet for at få morgenmad.

Det er nemlig langt fra alle elever, som har spist morgenmad hjemmefra, eller som har fået en madpakke med i tasken. Det giver sløve og trætte elever, som ikke har overskud til undervisningen. Derfor indfører syv skoleafdelinger i Vordingborg Kommune i det nye skoleår projektet »Hjernemad«, som er gratis morgenmad.

Lignende ordninger er med stor succes indført på skoler på Lolland-Falster. Derfor har Sven Gønge-skolens egen elev Michael Nymand, der sidder i Ungdomsrådet i Vordingborg, presset på, så skoler i Vordingborg Kommune også kunne få gratis morgenmad.

Michael Nymand havde selv fået »en omgang yoghurt« i skrutten, inden han i morges drog i skole, men han har ikke glemt, hvordan det føles at tage hul på dagen med tom mave.

- Jeg har engang prøvet at skippe morgenmaden, og da kunne jeg slet ikke hænge sammen i skolen, siger Michael Nymand, der går i 9. klasse.

- Jeg fik bagefter det dårligt over alle de skolekammerater, som ikke har mulighed for at få morgenmand hver dag, lyder det endvidere.

Den unge mand var klædt i hvid skjorte og et blåt slips med striber. En noget usædvanlig påklædning for en 9. klasses elev, men det har sin forklaring. Den unge mand vil være politiker.

- Det er drømmen, siger Michael Nymand, der er medlem af DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Det er cirka fire måneder siden, at Michael Nymand præsenterede sin ide for kommunens politiske Børne, Unge og Familie-udvalg.

- Michael solgte fuldstændig sin ide til os, siger Marie Hansen fra DF, der var mødt op på Svend Gønge-skolen.

Der er tale om overskudsmad til eleverne. Maden kommer fra FødevareBanken, som hver dag bringer 3,5 tons mad ud. Der er tale frisk mad, som eksempelvis stammer fra overproduktion eller fordi der er fejl på etiketterne.

- Vi er glade for, at al den overskudmad, vi har, kan blive brugt fornuftigt, siger FødevareBankens direktør, Karen-Inger Thorsen.

Syv skoler i Vordingborg Kommune er med i projektet »Hjernemad«. Ordningen er via en donation fra TrygFonden gratis det første år, Herefter kommer den til at koste hver skole 10.000 kroner, som primært skal dække logistik-omkostninger.

- Målet er at få alle vores skoler med, men vi er nødt til at starte et sted, siger Venstres Eva Sommer Madsen, der snuppede en portion havregryn med rosiner.

-

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk