16. september 2021
Mikkel Nymand (tv) og Sander Bang Jensen (im.) i fuld gang med at polante de sidste sommerblomster i en kumme sammen med gartner Lasse Rosenkilde. Fotos: Mille Holst
gallery icon

Se billedserie

Mikkel Nymand (tv) og Sander Bang Jensen (im.) i fuld gang med at polante de sidste sommerblomster i en kumme sammen med gartner Lasse Rosenkilde. Fotos: Mille Holst
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børn planter for kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn planter for kommunen
Vordingborg - 08. juni 2021 kl. 20:03
Af Mille Holst mille.holst@sn.dk

Skoleelever lærte om planter, biologi og demokrati, da de i sidste uge hjalp Vordingborg Kommune med at plante købstædernes mange blomsterkummer til med sommerblomster.

Den dag sidst på foråret, hvor Vordingborg Kommune planter sommerblomster i de omkring 50 kommunale blomsterkummer, er en festdag.

I år blev dagen endnu mere festlig, da man havde inviteret 4.x fra Nyråd skole til at komme og være med til at plante blomsterkummerne til.

- Det er første gang, der er børn med til at plante, fortæller Lasse Rosenkilde, der har været gartner i Vordingborg Kommune i 14 år. Men det er næppe sidste gang, børn bliver inviteret med.

- Det er en form for fest, når vi planter ud. Den gave havde vi lyst til at give børnene, fortæller Lise Hansen Thorsen, der er chef for Trafik og Ejendomme. Sammen med Michael Larsen (R), formand for Plan og Teknikudvalget, lagde hun vejen forbi Langebæk, da børnene tog fat på blomsterplantningen.

På bare en halv time fik de nemlig sat blomsterne i jorden på de helt rigtige steder i blomsterkummerne og så kunne de kaste sig over "blomsterkagerne", som afsluttede dagens arrangement.

- Det var da meget fedt, siger Sander Bang Jensen, der aldrig før har prøvet at plante blomster. Han syntes dog, det var lidt langt at cykle de 5,5 kilometer fra skolen til Langebæk - for der var jo lige så mange kilometer tilbage til skolen igen.

Under arbejdet lærte børnene i 4.x, hvad navnene på de enkelte blomster er. Der er for eksempel en plante med et meget mærkeligt navn: En Tallerkensmækker, og den lærte de er spiselig. De blev dog enige om, at man ikke skal plukke og spise dem fra de kommunale kummer, for der kan jo have været en hund forbi, som har tisset på planten.

Billede

Nanna Skarnager Laursen remser navnene på
de forskellige planter op for Michael Larsen (R):
Snestjerne, Jernurt, Salvie, Ærenpris, Tallerken-
smækker, Drejeblomst, Lampepudegræs, Dusksalvie,
Sød Kartoffel, Petunia, Cosmos og Grøn tobak. 
Foto: Mille Holst


Da alle blomsterne var plantet, gjorde kommunenes medarbejdere kummerne klar til at blive kørt på plads i de tre købstæder samt i Bårse. 15 skal til Præstø, 15 til Stege et par og tyve til Vordingborg og seks til Bårse.

Særlige hensyn i år

Kommunens medarbejdere i Trafik og Ejendomme, som hvert år står for den daglige pasning af blomsterkummerne i byerne, har været med til at udvælge, hvilke planter, der skal være i kummerne.

- Pleje og vedligehold er afgørende for vækst, siger Lise Hansen Thorsen og gør opmærksom på, at det netop er dem, der arbejder med planterne i det daglige, der ved, hvilke planter der egner sig til den pasning, de vil få.

Kommunens landskabsarkitekt har komponeret sammensætningen af blomster i kummerne. Farvetemaet er hvid, gul, lime, blå og violet og fordi Historisk Botanisk Have i Vordingborg i år kan fejre 100-års jubilæum, er både farver og en del af de udvalgte blomster arter, der er blevet indført til Danmark omkring 1600-tallet; det er tobak, salvie, drejeblomst, langbladet ærenpris og tallerkensmækker. De historiske blomster er så sat sammen med mere klassiske sommerblomster og prydgræsser (som Snestjerne, Jernurt, Lampepudegræs, Sød Kartoffel, Petunia og Cosmos) for at skabe dynamik, og sikre en lang blomstringsperiode. Det sidste er særligt vigtigt i år, da man har valgt at blomsterkummerne skal stå fremme i gaderne frem til og med skolernes efterårsferie i midten af oktober.

Billede

Der er en nøje plan for, hvor den enkelte plante
skal plantes i kummen. Foto: Mille Holst


Spørgsmål til politikeren

Da Lise Hansen Thorsen bød børnene velkommen på Skovledsvej 2a, hvor blomsterne skulle plantes, fortalte hun dem kort om forskellen på et demokrati og et diktatur og præsenterede lokalpolitikeren Michael Larsen for børnene. Ham fik eleverne nemlig mulighed for at stille spørgsmål til, når de var færdige med arbejdet. For børnene var det her særlig vigtigt at få spurgt ind til om ikke godt de kunne få kortere skoledage, hvilket Michael Larsen lovede at tage med i overvejelserne. Men også eksempelvis graffiti i Vordingborg by gav anledning til et spørgsmål. En af eleverne havde bemærket, at der er meget og ifølge ham grim graffiti i byen og han ville gerne vide, hvad politikerne egentlig vil gøre ved det. Michael Larsen undlod her at forklare, at det i mange tilfælde ikke er kommunen men ejeren af den mur eller ting, som graffitien bliver malet på, der har ansvaret for at få den fjernet - hvis altså man ikke ønsker at beholde den. Han lovede derfor at skrive sig bag øret, at der er meget graffiti og at det ikke er alle, der synes, det er lige kønt at se på.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk