20. september 2021
- Det er jo næsten som ved Den Spanske Trappe i Rom, sagde Bertel Thorvaldsen om det leben, der samlede sig i baggården. - Uh, bare det nu ikke bliver for voldsomt. Det tåler jeg ikke, svarede fra H.C. Andersen. Fra venstre er det Carsten Honore, Hanne Gravesen og John Gravesen. Foto: Nina Lise
gallery icon

Se billedserie

- Det er jo næsten som ved Den Spanske Trappe i Rom, sagde Bertel Thorvaldsen om det leben, der samlede sig i baggården. - Uh, bare det nu ikke bliver for voldsomt. Det tåler jeg ikke, svarede fra H.C. Andersen. Fra venstre er det Carsten Honore, Hanne Gravesen og John Gravesen. Foto: Nina Lise
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Andersen, Thor og gamle mor udvekslede minder i baggården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Andersen, Thor og gamle mor udvekslede minder i baggården
Opdateret 12. september 2021 kl. 09:59
Vordingborg - 11. september 2021 kl. 18:27
Af Nina Lise

Der var både rigmænd, fruer, kunstnere, fattigfolk og bønder med halm i træskoene, da Præstø lørdag skruede tiden 200 år tilbage.

I gården bag Sweet & Coffee kunnne man blandt andet møde Christine Stampe, Bertel Thorvaldsen og H.C. Andersen. Baronessen læste eventyr, og senere causerede de tre over historien om deres venskab og livet på Nysø.

- Det er fantastisk at få lov til at træde ind i rollerne. Jeg er guide på Nysø, hvor jeg fortæller vidt og bredt til gæsterne om Thorvaldsen, Christine Stampe og H.C. Andersen. Når man kender historien så godt og pludselig får lov at blive en del af den - så er det optimalt, fortæller Carsten Honore.

Ved sin side havde han 'vor gamle mor', som Thorvaldsen kaldte Christine Stampe. Hun kaldte til gengæld ham for 'lille Thor'. Deres venskab udviklede sig til et platonisk kærlighedsforhold i de fem år, Thorvaldsen var på Nysø.

- Christine Stampe havde en mand med et vanskeligt sind, så hendes liv trængte til at blive lyst lidt op, forklarer Line Dahl Abildgaard, der som en yngre udgave af Christine Stampe havde fået lov til at iføre sig en stor robe skabt af Tanja Bovin fra H.C. Andersens Verden.

Hun var ikke ene om at spille baronessen fra Nysø. Hanne Gravesen spillede Christine Stampe i en lidt ældre udgave, og hun havde selv syet både sin egen robe og kostumet til H.C. Andersen, der blev spillet af hendes mand, John Gravesen.

- Jeg gik på jagt efter idéer på nettet og fandt nogle billeder af noget tøj fra den tid. Der er nok røget seks-otte meter stof, fortæller Hanne Gravesen.

At sy de to dragter har taget et par måneder eller tre. Op til premieren måtte hun sy sit liv ind - det tog ti dage. Så parret håber, at dragterne kommer i brug igen.

I øvrigt er det John Gravesen, der har skrevet det lille stykke, parret sammen med Carsten Honore opførte i baggården. Stykket blev oprindeligt skrevet til Kildemarkedet i Mogenstrup.

»Gyldne Dage i Præstø« fortsætter søndag.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk