6. maj 2021
Formand for FOA, Mona Striib, langer ud efter landets kommuner, som hun ikke mener passer godt nok på de ansatte i plejesektoren. PR-foto
gallery icon

Se billedserie

Formand for FOA, Mona Striib, langer ud efter landets kommuner, som hun ikke mener passer godt nok på de ansatte i plejesektoren. PR-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alt for mange i plejesektoren bliver fyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alt for mange i plejesektoren bliver fyret
Vordingborg - 26. februar 2021 kl. 12:35
Af Mille Holst mille.holst@sn.dk

Fagforbundet FOA er bekymret over, at en stor del af deres medlemmer ansat i plejesektoren er blevet fyret indenfor de seneste fire år. Fagforbundet mener at kommunerne simpelthen slider de ansatte i plejesektoren ned for så bare at fyre dem. Dét afviser Vordingborg kommunes direktør på området, men han erkender, at der sker mange afskedigelser. Selv om det er vanskeligt at skaffe tilstrækkeligt ansatte til pleje af et stigende antal ældre, har de sjællandske kommuner inden for bare knap fire år givet over 1.100 social- og sundhedsansatte en fyreseddel.

I Vordingborg Kommune er der ifølge fagforbundet FOA i perioden januar 2017 til oktober 2020 indledt 77 afskedigelsessager, svarende til 14 procent af medlemstallet for FOAs medlemmer ansat indenfor social- og sundhedsområdet i kommunen.

- Jeg er rent ud sagt chokeret over, at dette her finder sted i den målestok, som det gør. Det strider mod al sund fornuft, når der er så stor og stadig stigende mangel på social- og sundhedspersonale i takt med, at vi bliver flere ældre borgere i samfundet, udtaler formand for FOA Mona Striib i en pressemeddelelse.

Hun pointerer samtidig, at langt størsteparten af de samlede afskedigelser skyldes sygdom.

- Det ligner næsten, at der hersker sådan en "brug-og-smid-væk-kultur," hvor man bare slider den enkelte ansatte helt i bund for så at skille sig af med dem. Det gør mig virkelig gal.

Nu vil hun have KL (Kommunernes landsorganisation) til at undersøge, hvad man gør i de enkelte kommuner for at fastholde sine medarbejdere og sikre dem ordentlige arbejdsvilkår.

Lav levestandard

I Vordingborg Kommune kan Jan Christensen, direktør for Børn, Sundhed og Ældre godt genkende FOAs tal, men han udlægger dem anderledes.

- I Vordingborg Kommune er der ikke skyggen af en brug-og-smid-væk-kultur. Tallene afspejler, at FOA har de medlemmer, de har, siger han og fortsætter:

- FOA burde gøre sig den ulejlighed at regulere deres tal for socioøkonomiske faktorer, siger han og forklarer, at ansatte på social- og sundhedsområdet hverken hører til de højtlønnede eller dem med lang uddannelse, og det kan aflæses direkte i deres levestandard.

- Havde tallene været for akademikere, så ville det være mere dramatisk, fortsætter han og forklarer, at akademikere er dem i landet, der lever sundest og længst.

- Vi kalder det ulighed i sundhed, forklarer han og nævner at Vordingborg Kommune netop har en række sundhedsindsatser til både borgere og de kommunalt ansatte.

- Flere skal leve længere og de skal leve så sundt som muligt, siger han om formålet med dem.

Billede

Jan Christensen, direktør på ældreområdet i
Vordingborg Kommune, fortæller at de fleste
afskedigelser af ansatte i plejesektoren skyldes
sygdom - men ikke sygdom der er relateret til
arbejdspladsen. (PR-foto)


Sygdom

Problemet er nemlig, at langt de fleste ansatte i plejesektoren bliver afskediget på grund af sygdom.

- I mere end ni ud af ti tilfælde afskediger vi folk, fordi de ikke er der, fordi de er alvorligt syge. Men det er helt ærligt oftest af private årsager; noget der ikke har med arbejdspladsen at gøre, siger Jan Christensen.

- Vi giver lang snor. Vi sidder ikke med et stopur og holder øje med, hvornår vi når op på så og så mange sygedage og så er det bare ud af vagten.

- Det er sindssygt vigtigt for os at holde på de folk, vi kan holde på, for vi ved, vi har svært ved at erstatte dem. Vi mangler jo folk, fortsætter han.

Indsatser virker

Tager man afskedigelser grundet sygdom ud af regnestykket, ender Vordingborg Kommune ifølge Jan Christensen med meget, meget få afskedigelser i sundhedssektoren.

- I den her gruppe er der over 900 ansatte i Vordingborg Kommune. Ud af de afskedigelser vi har - og det er godt 30 om året - der er der måske to, der ikke specifikt skyldes, at de er syge, udtaler direktøren.

- Det er jeg stolt over, for alt andet lige burde der være flere, vi ikke kan få til at fungere i jobbet.

Hvad kan kommunen så gøre i dag for at sikre gode arbejdsforhold og at der rekrutteres folk nok til plejesektoren?

- Vi gør rigtig mange ting for at bane vejen. I Vordingborg Kommune har vi "SOSU klar"-projektet og vi udnytter også det aftalesystem, der sikrer, at man som voksenelev får en løn, man kan leve af, siger Jan Christensen og forklarer, at "SOSU klar"-projektet går ud på at hjælpe borgere til at blive optaget på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen.

- Vi rekrutterer også folk, vi ved har brug for at lære noget - for eksempel at tale dansk, siger Jan Christensen.

- Vi skal give folk en chance og mange lykkes godt i jobbet.

Fastholder seniorer

Bag FOAs tal mener Jan Christensen også, der gemmer sig en anden faktor, nemlig at man i kommunen har flere seniorer ansat i plejesektoren.

- Vi gør meget for at holde på folk. Jeg har mødt folk i plejen, der er godt oppe i 70'erne. Risikoen for at de løber ind i en alvorlig sygdom er væsentligt større for dem, mener han, men erkender også FOA kan have ret i at nogle medarbejdere kan være slidt ned. Det skyldes dog gamle skader, mener han.

- FOA kan have en pointe i at nogen af dem, der har været i branchen i mange år, kan have været der, da det var hårdt fysisk arbejde. Men der har man siden investeret i lift og så videre, siger han og regner således med at den fysiske nedslidning vil være noget man ser sjældnere og sjældnere som årene går.

- Vi lægger os virkelig i selen for at de har gode arbejdsforhold, slutter direktøren.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk