23. august 2019
Aktivisterne endte på et grønt område ved indgangen til Vesthavnen, hvor de med flyers og kaffe og kage forsøgte at komme i kontakt med forbipaserende. Politiet holdt øje med dem, men alt foregik stille og roligt.
gallery icon

Se billedserie

Aktivisterne endte på et grønt område ved indgangen til Vesthavnen, hvor de med flyers og kaffe og kage forsøgte at komme i kontakt med forbipaserende. Politiet holdt øje med dem, men alt foregik stille og roligt.
Foto: Claus Vilhelmsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Aktivister demonstrerede mod gødningsfirma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aktivister demonstrerede mod gødningsfirma
Vordingborg - 26. marts 2018 kl. 12:19
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mandag morgen kl. 7.15 forsøgte aktivister fra aktionsgruppen »Free the Soil« at blokere ind- og udkørsel af lastbiler tilknyttet kunstgødningsselskabet Yara.

Det gik ikke så godt, for lastbilchaufførerne kørte langsomt igennem den halve snes aktivister, der stod med bannere, skriver Sjællandske.

Men gruppen fik gjort opmærksom på sig selv og budskabet. Politiet kom hurtigt til stedet og gjorde stilfærdigt aktivisterne opmærksom på, at de ikke måtte stå på vejen, men kunne stille sig ved et grønt område ved indkørslen til Vesthavnen. Det foregik helt udramatisk.

Tilbage står dog en tvivl om et ødelagt kamera ved Yara. Endnu ved politiet ikke, hvem der har ødelagt det. Som den ene betjent udtrykte det:

- Det kan være sket tidligere, og vi ved ikke, hvem der har gjort det. Men bliver det bevist, at det er en af jer, kommer der en sigtelse i E-boks.

Men hvorfor blokere Yara? Aktivisterne mener, at landbruget har et stort ansvar for klimakrisen, og produktionen af kunstgødning, især kvælstof, kræver enorme mængder af energi.

- Nogle skøn viser, at produktionen af kunstgødning alene står for en-to procent af det samlede globale energiforbrug, og produktionen bliver større for hvert år, mener gruppen.

- Vi vil gerne undgå yderligere klimaforandringer. Det industrielle landbrug er en af klimasynderne, siger Marie hansen fra Free the Soil til Sjællandske.

Maja Grenaa supplerer:
- Alt for længe har det industrielle landbrug stået i skyggen af andre klimasyndere. Omkring halvdelen af alle drivhusgasser stammer fra det globale landbrugssystem.

Om Yaras andel i det siger Maja Grenaa:

- Landbrugsindustrien udpiner jorden i en sådan grad, at kunstgødning bliver en nødvendighed. Kunstgødning er den største kilde til drivhusgasudledning fra landbruget. Kunstgødningsselskabet Yara, dominerer det globale marked for produktionen af kunstgødning. Yara er delvist ejet af den norske stat, men har flere gødningsterminaler i Danmark.

Sjællandske har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Yara i Vordingborg.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk