14. juni 2021
Sven-Erik Olsen og Henny Agnethe Olsen flyttede til Præstø i januar 2011. De mødte hinanden, da hun skulle have trykt nogle pålædningsdukker, og han havde et trykkeri. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Sven-Erik Olsen og Henny Agnethe Olsen flyttede til Præstø i januar 2011. De mødte hinanden, da hun skulle have trykt nogle pålædningsdukker, og han havde et trykkeri. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ægtepar har specialiseret sig i jul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ægtepar har specialiseret sig i jul
Vordingborg - 12. november 2019 kl. 18:44
Af Nina Lise

Kunstner Henny Agnethe Olsen og grafiker Sven-Erik Olsen fra Præstø har specialiseret sig i julen.

Hun har designet snemandsserier for Royal Copenhagen og i mere end 10 år stået bag Coop's juleserier med modellerede nissser, juleservietter, kagedåser, kalenderlys med mere.

Desuden udgiver hun på eget forlag en række juleartikler i form af kravlenisser, kræmmerhuse, julekort, engle og nisser, som forhandles af boghandlere, gavebutikker og museumsbutikker landet over.

Han udgiver julekort med gamle motiver fra Præstø - i år seks af slagsen, som er mere end 100 år gamle.

- Forhistorien er, at den daværende boghandler i Præstø - Andreas Jensen, som havde forretning i Adelgade - fra omkring 1910 begyndte at udgive julekort med lokale motiver. Et af de første kort var af hans egen forretning, som i den snefyldte Adelgade lyste op midt i motivet - flankeret af glade nisser, fortæller Sven-Erik Olsen.

»Niels Pæsens Møg Bør«

Motivet var tegnet af en af datidens kendte tegnere, Carl Røgind, som udførte yderligere et par motiver for den foretagsomme boghandler. Andreas Jensen fik trykt kortene i København i sort-hvid og farver.

- Kortet var åbenbart meget populært, men der blev også sendt mange postkort i de år. Dengang ekspederede postvæsnet Over 33 millioner postkort om året. En del af dem har været julekort, forklarer Sven-Erik Olsen.

Andreas Jensen fulgte initiativet op de følgende år, og også andre kunstnere bidrog med tegninger. Også Andreas Jensen søn, Eggert Jensen, tegnede et par julekort. Man kender syv forskellige motiver til julekort, som blev udgivet af Andreas Jensen.

- Et andet af motiverne er den legendariske Næstved-Præstø-Mern-jernbane. I daglig tale anvendte vittige Præstø-borgere betegnelsen »Niels Pæsens Møg Bør«. Andre af motiverne viser »nymodens« opfindelser som flyvemaskinen og luftskibet. Man var med på noderne i Præstø, siger Sven-Erik Olsen.

Nu i farver

Sidste år udgav Sven-Erik Olsen fra Grafisk Værksted Præstø fire forskellige motiver. De har i år ændret format og har fået tilføjet yderligere to motiver, som desværre ikke eksisterede i koloreret stand. De er derfor blevet farvelagt af Henny Agnethe Olsen, så der nu er seks forskellige motiver at vælge mellem.

Sven-Erik Olsen har produceret kortene med assistance fra Præstø Lokalhistoriske Arkiv. Kortene sælges i KopK Præstø Boghandel, lokalarkivet i Præstø samt Grafisk Værksted Præstø.

Også Henny Agnethe Olsens julerier kan købes i KopK Præstø Boghandel.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk