3. august 2020
Biolog Jimmi Spur Olsen er her i gang med at sætte ål ud i Mern Å. Med godt 500  ål er det kun en enkelt brik i en større indsats for at styrke ålebestanden. I alt sættes der 44.000 ål ud. Foto: Lars Christensen
gallery icon

Se billedserie

Biolog Jimmi Spur Olsen er her i gang med at sætte ål ud i Mern Å. Med godt 500 ål er det kun en enkelt brik i en større indsats for at styrke ålebestanden. I alt sættes der 44.000 ål ud. Foto: Lars Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 44.000 ål flytter ud i åerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

44.000 ål flytter ud i åerne
Vordingborg - 01. juli 2020 kl. 08:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Før i tiden kunne man se et mylder af dem rundt om i vandløbene, hvor de har ledt efter et godt skjulested, men nu til dags er ålen et sjældent syn. Derfor får naturen nu en hjælpende hånd fra Vordingborg Kommunes miljøafdeling, der tirsdag trak i gummistøvler og waders for at sætte ikke mindre en 44.000 små ål ud i vandløb rundt om i kommunen.

Med godt 44 kilometers vandløb i kommunen svarer det til, at hver ål kan boltre sig med en meters afstand. Håbet er dog, at ålene også får fordelt sig ud i søer og moser, og at nogle af dem i sidste ende bliver store og stærke nok til at klare den lange rejse til Sargassohavet for at yngle.

Er blevet en tradition
Det er blevet en årlig tradition for Vordingborg Kommune at sætte ål ud. Første gang var i 2014, og man kan allerede se positive resultater af indsatsen.

- Vi havde ikke mange tilbage i vores område, men nu støder vi jævnligt på dem, når vi er ude at se til vandløbene, forklarer biolog Jimmi Spur Olsen fra Vordingborg Kommune.

De 44.000 ål fordeles på fire åsystemer, hvoraf Mern og Tubæk er de største.

Ålene er indfaget som bittesmå glasål ved blandt andet Englands sydkyst og Frankrigs kyst. Herefter er de kommet til et åleopdræt i Jylland. Kommunen sætter dem ud i vandet, når de er en 10-15 centimeter lange.

Foruden at hjælpe med selve ålebestanden, så har de mange tusind ål også en gavnlig effekt på livet i vandløbene, ligesom man håber, at de kan nå ud til kysterne, hvor der også er hårdt brug for dem.

Den sortmundede kutling, der populært kaldes havets svar på en dræbersnegl, er en invasiv art, der næsten har overtaget alt ude ved kysterne, men ålenene spiser dem, så forhåbentlig kan den forøgede bestand af ål være med til at holde den sortmundede kutling i ave.

la-c

Radikale og SF vil hæve undervisningspligten fra 10 til 12 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk