15. juni 2021
Planer for et nyt byggeri klos op ad Helsingørmotorvejen undrer Vejdirektoratet.
Planer for et nyt byggeri klos op ad Helsingørmotorvejen undrer Vejdirektoratet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil bygge 51 ungdomsboliger i støjinferno

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vil bygge 51 ungdomsboliger i støjinferno

Der bør under ingen omstændigheder planlægges boliger, hvor støjniveauet er højere end 68 dB, lyder det i en vejledning fra Miljøstyrelsen, Kommunalbestyrelsen i Gentofte skal mandag aften tage stilling til en ny lokalplan, der tillader byggeri af 51 ungdomsboliger et sted, hvor støjen er beregnet til 75 db, hvor den er værst.

Villabyerne - 22. februar 2021 kl. 16:43
Af Joachim Christensen

Klemt inde mellem Helsingørmotorvejens nordgående spor, sydgående spor og Lyngbymotorvejen ligger et trekantet stykke land med en enkelt blind vej. Ved Ungdomsboligerne hedder den passende nok, for her er syv lejlighedsblokke med boliger tiltænkt unge, og snart kommer der muligvis endnu flere.

arrow Læs også: Unge skabte uro foran supermarked

Kommunalbestyrelsen i Gentofte har på mødedagsordnen mandag aften vedtagelse af en ny lokalplan for området, der giver mulighed for, at boligselskabet Domea kan opføre en bygning i fem etager.

Men omkranset af tre motorveje bliver boligerne bygget i lidt af et støjinferno. Området er kortlagt af Vejdirektoratet som særligt støjbelastet, og selv en fremtidig støjafskærming langs Helsingørmotorvejen kan ikke forventes at bringe støjpåvirkningen fra motorvejen til de nye ungdomsboliger ned under 58 dB, der er den vejledende støjgrænse, skriver Vejdirektoratet, der har givet et høringssvar til lokalplanforslaget.

De fremhæver desuden Miljøstyrelsens vejledning om nye boliger i eksisterende støjbelastede byområder, hvor der står:

"Der bør under ingen omstændigheder planlægges boliger, hvor støjniveauet er højere end 68 dB."

Rambøll har beregnet et støjniveau på hele 75 dB foran det kommende byggeris mest udsatte vinduer mod nordvest. Altså langt mere end det tilladte.

Undviger støjgrænse
For at undgå at komme i karambolage med støjgrænseværdien, giver lokalplanforslaget mulighed for at planlægge byggeriet i henhold til nogle lempede støjkrav. Men det undrer Vejdirektoratet.

"Vejdirektoratet har noteret sig, at lokalplanforslaget åbner mulighed for, at de vejledende støjgrænser ikke skal overholdes ved planlægning af det nye boligområde ved Ved Ungdomsboligerne. Vejdirektoratet er uforstående overfor Gentofte Kommunes begrundelse for brug af de lempede støjgrænser," skriver de.

De lempede støjgrænser kan komme på tale, når man laver en 'huludfyldning' i et eksisterende boligbyggeri, og det mener Vejdirektoratet ikke, at der er tale om her.

Vejdirektoratet savner desuden, at der i lokalplanen er krav om støjafskærming mellem Helsingørmotorvejen og de fremtidige boliger. Det mangler.

Boligerne "vil blive støjramt ud over de vejledende støjgrænser i en grad, hvor det er forudsigeligt, at der vil komme krav fra områdets fremtidige beboere om, at trafikstøjen fra Helsingørmotorvejen dæmpes," skriver de i høringssvaret.

Normalt ville Vejdirektoratet derfor gøre indsigelse, men det undlader de, alene fordi området i forvejen er kortlagt i deres støjhandlingsplan og indgår i undersøgelser af prioritering af evt. fremtidige midler til støjafskærmning.

Lydisolerende facade
Boligselskabet Domea mener, det er muligt at opfylde gældende regler i forhold til støjkrav i boliger. De vil lave lydisolerende vinduer med forsatsruder og sikre, at bebyggelsens ydre får en skærmende og lydisolerende funktion. Dertil skal der være et indre gårdrum til ophold.

Bygningen, Domea vil opføre, skal rumme 51 almene ungdomsboliger, der alle bliver 1-værelses på mellem 37 og 48 kvadratmeter. Der bliver også et fællesrum.

Lejen for ungdomsboligerne forventes at blive mellem henholdsvis 3.500 og 4.600 kroner om måneden.

Villabyerne arbejder på at få en kommentar fra borgmester Hans Toft (K).

arrow Livsfare på trafikeret vej: 24-årig mand sigtet
26. februar 2021 kl. 11:34 Opdateret: kl. 11:33
arrow Mand fulgte efter 11-årig pige
25. februar 2021 kl. 11:22 Opdateret: kl. 11:19
arrow Narkobilist uden kørekort standset
24. februar 2021 kl. 10:59 Opdateret: kl. 10:56
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

KONTAKT OS