15. januar 2021
Det er store danske rocknavne, der går på scenen den 23. maj. Her kan du blandt andet opleve Carpark North, Scarlet Pleasure, Magtens korridorer, Frog Leap Studios og Pernille Rosendahl.
gallery icon

Se billedserie

Det er store danske rocknavne, der går på scenen den 23. maj. Her kan du blandt andet opleve Carpark North, Scarlet Pleasure, Magtens korridorer, Frog Leap Studios og Pernille Rosendahl.
Foto: Militærfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Veteraner skaber festival: Musikken skal spille for dem, der sætter livet på spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Veteraner skaber festival: Musikken skal spille for dem, der sætter livet på spil

Jeppe Michael Jensen, mangeårig direktør i billetlugen.dk og veteran fra Balkankrigen, synes vi skal være bedre til at takke dem, der sætter livet på spil for at hjælpe andre. Derfor har han startet musikfestivalen ENGAGE

Villabyerne - 14. januar 2020 kl. 10:34
Af Signe Steffensen

”Den som ikke husker historien er dømt til at gentage den,” siger Gentofte-borger Jeppe Michael Jensen et stykke inde i interviewet. Han siger det med indlevelse.

Det velkendte citat er hentet fra væggen på den første barak, når man træder ind i Auschwitz.

Jeppe Michael Jensen besøgte nazisternes koncentrationslejr på en studietur i gymnasiet.

Og midt i dette monument, der vidner om et af de sorteste kapitler i nyere europæisk historie, krøb grusomheden ind under huden på ham ved synet af gaskamrene og de sort-hvide billeder af udsultede kz- fanger med tomme blikke. Han svor for sig selv, at hvis det nogensinde skulle komme så vidt igen, så var han klar til at kæmpe.

arrow Læs også: Nyåbnet: Flere søger fysioterapi med skader, der har rod i stress

Et par år senere, da han gennemførte sin værnepligt og sad og så nyhederne på Herning Kaserne tonede billederne af udsultede fanger i bosniske lejre frem på skærmen. De samme hule kinder, de samme tomme blikke.

Så snart værnepligten var overstået, meldte han sig til tjeneste, og den 1. maj 1993 rullede hans Mercedes 911-lastbil ud fra Jægersborg Kaserne med kurs mod Bosnien.

”Vi havde ingen idé om, hvor alvorligt det var, da vi tog derned, Danmark havde jo ikke i nyere tid været involveret i noget lignende,” fortæller Jeppe Michael Jensen, der var udsendt som nødhjælpschauffør i Bosnien.

Bagholdsangreb

Han havde været der i seks uger, da den konvoj med mad og medicin, han var en del af, røg ind i et bagholdsangreb uden for byen Maglaj.

Tre af hans danske kolleger blev dræbt. Det samme gjorde over 10 civile. Jeppe Michael Jensen overlevede kun, fordi en anden soldat stod foran ham.

Han vendte hjem med et brækket ben og en krop mærket af granatsplinter.

Men så snart han var frisk nok til det, tog han på rygsækrejse til Asien med nogle kammerater for at få det hele lidt på afstand. Turen var endnu en øjenåbner i forhold til menneskelig ulighed, og tilbage i Danmark begyndte han at læse jura ud fra et ønske om at beskæftige sig med menneskerettigheder. Drevet af at ville gøre en forskel.

Han læste i Aarhus, og på daværende tidspunkt havde hans kone, som også er jurist, fået ansættelse på et advokatkontor. Her sad hun med rigeligt med arbejde, så hun spurgte sin chef, advokat Peter M. Andersen, om ikke hun måtte sende en opgave videre til sin kæreste.

Opgaven var for Billetlugen.dk, og Jeppe Michael Jensen udførte den så godt, at han sidenhen blev direktør og i 13 år var med til at udvikle virksomheden til, hvad den er i dag.

Men Jeppe Michael Jensens første juridiske opgave blev også et møde med advokat og oberstløjtnant Peter M. Andersen, der kun tre uger efter Jeppes hjemsendelse havde været i den selvsamme lejr i Bosnien.

I samfundets tjeneste

20 år efter Jeppe Michael Jensen var udsendt, blev han inviteret til genforening med de udsendte fra Bosnien på Haderslev Kaserne. Mange af dem havde han ikke set siden.

"Det var jo før mobiltelefon og Facebook, så dengang var det bare lidt sværere at holde kontakten."

Her gik det op for ham, at mange var holdt op med at fortælle, at de var veteraner, selvom det var en stor del af dem. De følte sig ikke anerkendt og i værste fald misforstået med spørgsmål som 'har du PTSD'?

Eller 'har du skudt nogen'?

”Men det, de dybest set ønskede, da jeg talte med dem, det var, at folk sagde tak, fordi de havde sat livet på spil i samfundets tjeneste. Det er en livsforandrende begivenhed at være i krig. Det var det også for mig,” siger Jeppe Michael Jensen.

Derfor synes han også, at det er vigtigt at understrege, at det er den siddende regering, der bestemmer, om der skal sendes soldater ud.

”Det er ikke noget, vi bestemmer. Og der skal ikke herske tvivl om, at det er frygteligt at være i krig, men det er nødvendigt en gang imellem, så vi skal respektere de mennesker, der sætter deres liv og førlighed på spil. Det påvirker dem resten af livet,” siger Jeppe Michael Jensen.

Da han for 25 år siden satte nøglen i tændingen og rullede ud på den køretur, der skulle vise sig at være tæt på at blive den sidste i hans liv, var han på vej til en lejr med 10.000 mennesker, der ikke havde fået mad eller medicin i tre uger. Derfor kan han heller ikke i dag sige, at han ikke burde have sat sig ind i den lastbil.

”Krigen præger dig på godt og ondt. Jeg tror, at jeg er bedre til at håndtere stress eller modgang end de fleste. Hvis der ikke er nogen døde eller sårede, så går det nok. Der skal meget til at slå mig ud af kurs. Og hverdagens småproblemer kan godt blive uendeligt ligegyldige,” siger Jeppe Michael Jensen.

Et fællesskab for mig

Efter genforeningen orienterede han sig i de veteranorganisationer der var, men han syntes ikke rigtigt, at han passede ind nogen steder.

”Jeg har masser af respekt for flagdage og parader. Det er bare ikke mig. Det behøver ikke at være så højtideligt. Men jeg ville gerne selv være med til at sige tak til alle dem, der tager en risiko for Danmark. Soldater og nødhjælpsarbejdere. Jeg kan godt lide at sætte ting i gang, Så jeg tænkte, hvad kan jeg gøre?” fortæller Jeppe Michael Jensen.

Via billetlugen.dk havde han over årene fået et stort netværk i musikbranchen, og så opstod ideen om at arrangere en koncert til ære for de danske veteraner.

Han tog kontakt til advokat Peter Michael Andersen, der i sin tid gav ham opgaven hos billetlugen.dk.

Ved siden af sit arbejde som advokat er Peter Michael Andersen oberstløjtnant af reserven og formand for 'Folk & Sikkerhed', der er en uafhængig organisation, der har til formål at oplyse danskerne om forsvars- og sikkerhedspolitik.

De to bor ikke langt fra hinanden i Gentofte, og mens Jeppe Michael Jensens hoved koger over af gode ideer, så sørger Peter M. Andersen for, at ideerne bliver præsenteret for de mennesker, der kan give dem vinger.

Ideen om en festival for veteraner blev præsenteret for Folk og Sikkerheds bestyrelse på Bernstorff Slot i 2016. Det selvsamme sted, hvor Jeppe Michael Jensen godt tyve år tidligere var rullet ned ad alleen i en tungt pakket Mercedes 911 med kurs mod Bosnien.

Alle var begejstrede for ideen, og siden har Jeppe Michael Jensens store viden om og netværk inden for musikbranchen sammen med Peter Michael Andersens store netværk inden for forsvaret vist sig at være en god kombination.

Festival med vokseværk

Også Københavns Kommune bakkede op om projektet og stillede en underskudsgaranti.

Det var i oktober 2016, og den 27. maj 2017 skulle de holde den første koncert.

”Vi arbejdede nærmest i døgndrift i et år, og det blev en virkelig fin festival. Jeg tror, der var 4.500 gæster det første år. Og det er meget godt for en festival, der afvikles for første gang. Det var virkelig positivt.

Men da vi så skulle have formalia på plads til det efterfølgende år, ramte vi ind i et kommunalvalg, og det gav os problemer i forhold til at få stillet en underskudsgaranti.

Men vi besluttede os for at gøre det alligevel, og jeg begyndte at fundraise på fuld tid,” fortæller Jeppe Michael Jensen.

Festivalen skulle finde sted den 25. august. Det var den sommer, hvor det ikke havde regnet siden maj, og alt var knastørt. Men lige netop den 25. august kom der et skybrud af den anden verden. Mange gæster nåede slet ikke frem, og salget af mad og drikke, som skulle generere en store del af indtægterne, svandt ind til næsten ingenting.

Det var i bogstavelig forstand en spand koldt vand i hovedet.

”Men alle kunne heldigvis se, at det ikke var projektet, den var gal med, men omstændighederne, og det fik ligesom alle til at komme ud af busken, og vi oplevede en enorm opbakning til koncert nummer tre, hvor der kom 6.500 gæster, og vi genererede et overskud på 2-300.000,” siger Jeppe Michael Jensen.

Det skal være stort

Efterfølgende fik de en henvendelse fra oberst Christian Arildsen fra Ingeniørtropperne i Skive, der spurgte om de ikke ville arrangere en tilsvarende koncert i Jylland.

”Så i år holder vi to Engage- koncerter. Én den 23. maj på Refshaleøen og én den 22. august på Skive Kaserne."

Og det er er tunge danske rockprofiler, der står på scenen.

Carpark North, Scarlet Pleasure, Magtens korridorer, Frog Leap Studios, Pernille Rosendahl.

”Der er mange, der spørger, hvorfor jeg ikke bare skalerer det hele lidt ned. Men i mit univers er det jo større, jo bedre. Jeg drømmer om at få Volbeat på plakaten. Vi vil gerne vise anerkendelse og gøre os umage. Det skal være en heltefejring. Og det skal være en stor oplevelse for alle, både veteraner og ikke-veteraner,” siger Jeppe Michael Jensen.

Han er en mand, der får mange ideer om dagen. Senest har Veteranfonden indgået et samarbejde med Holte Vinlager og OriGinCPH om at udvikle en gin. Den har fået navnet Mission Gin. I flasken er der ingredienser fra flere missionsområder, hvor danske veteraner har bragt ingredienser med hjem. Blandt andet appelsinskal, safran, lime, lakridsrod, rosa peber, vanilje og kanel.

Af andre initiativer fra Veteranfonden kan nævnes, at de hvert år den 4. maj deler stearinlys ud.

”I år delte vi 4.000 lys ud ledsaget af en lille hilsen om betydningen af at sætte lys i vinduet. Vi gør det for at minde folk om, at fred og frihed ikke er givet. Det kommer ikke uden omkostninger og nogen er nødt til at gøre noget engang imellem...

Den som ikke husker historien er dømt til at gentage den,” siger Jeppe Michael Jensen.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

KONTAKT OS