14. april 2021
Selv om en stor andel af de unge har handlet i strid med retningslinjerne under coronaepidemien, har 46,4 procent af dem ikke trodset dem inden for den seneste måned, viser de unges spørgeskemaundersøgelse.
gallery icon

Se billedserie

Selv om en stor andel af de unge har handlet i strid med retningslinjerne under coronaepidemien, har 46,4 procent af dem ikke trodset dem inden for den seneste måned, viser de unges spørgeskemaundersøgelse.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ung i et spørgeskema: - Jeg vil skide på samfundets helbred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ung i et spørgeskema: - Jeg vil skide på samfundets helbred

Det kulørte udsagn i rubrikken er taget fra en elev på et af Gentoftes gymnasier og hans svar i en anonym spørgeskemaundersøgelse, som vi har gennemført for at få indblik i unges adfærd under coronakrisen. Gymnasieeleverne har nu været hjemsendt i over to måneder, og det påvirker dem. Undersøgelsen viser at kun ca. en fjerdedel af de unge i Gentofte overholder restriktionerne for at udvise samfundssind

Villabyerne - 24. februar 2021 kl. 19:02
Af Philip Kierkegaard og Anders Casselgreen, 2.x, Aurehøj Gymnasium

Ordet 'samfundssind' blev i 2020 udnævnt af Dansk Sprognævn, i samarbejde med Klog på Sprog, til årets ord. Havde man bedt de unge om at varetage den samme opgave, var udfaldet formodentlig ikke blevet det samme.

arrow Læs også: Midt i en coronatid: Unge løser andres dilemmaer

En anonym spørgeskemaundersøgelse viser nemlig, at kun 26 procent af de unge handler i overensstemmelse med restriktionerne i ønsket om at udvise samfundssind.

En af de adspurgte elever - Hans - der går i 3.g på Gammel Hellerup Gymnasium, tilhører gruppen af unge, der ikke lader COVID-19 begrænse deres sociale aktiviteter.

Livet under corona: Unge sætter spot
Elever i 2.x på Aurehøj Gymnasium har samarbejdet med Villabyerne og har skrevet flere artikler, der tilbyder et unikt indblik i de unges hverdag under coronakrise og nedlukning. Her er det en historie baseret på en spørgeskemaundersøgelse.

I spørgeskemaundersøgelsen svarer Hans, at han inden for den seneste måned har overtrådt forsamlingsforbuddet mere end syv gange, og hans grunde var - ifølge ham selv - berettigede:

"Vi fik taget halvdelen af festerne fra os i 2.g, hvilket var vildt ærgerligt. Da vi så kom i skole igen efter sommerferien, tog folk den lidt med ro med hensyn til festerne. Der kunne vi jo trods alt se hinanden i skoletiden, men da vi så blev sendt hjem for anden gang, var det for meget. Så mig og mine venner og alle mulige andre fra årgangen begyndte at mødes igen i weekenderne og holde lidt større private arrangementer."

Det er imidlertid ikke kun på Hans' årgang, at vi ser tendensen, at 3.g'erne trodser retningslinjerne som konsekvens af, at de ikke vil have frarøvet deres andel af sociale festligheder i den sidste tid af gymnasiet: 73 procent af unge, der har overtrådt forsamlingsforbuddet mere end syv gange indenfor den seneste måned, er 3.g-elever.

Ikke alle unge overtræder restriktionerne

Selvom en stor andel af unge handler i strid med retningslinjerne under coronapandemien, har 46,4 procent af de adspurgte slet ikke trodset dem inden for den seneste måned.

Karl, der i sommer begyndte i 1.g på Øregård Gymnasium, er en af dem, der har overholdt reglerne. For ham har det bestemt ikke været let:

"Vi fik vores nye klasser i november, og i starten vil folk konstant være sociale og virkelig ikke gå glip af noget."

Det, mener han, er en stor udfordring ved håndtering af pandemien. Tendensen ses også i spørgeskemaundersøgelsen. 90 procent af de unge, som har overtrådt forsamlingsforbuddet, svarer, at det skyldes, at de enten savner socialt samvær eller ikke vil gå glip af arrangementer.

Samfundssind kontra hensyn til ens nærmeste

Det er imidlertid ikke alle unge, der ligesom Karl er lydige over for regeringens anbefalinger og restriktioner i ønsket om at udvise samfundssind. Spørgeskemaundersøgelsen viser, at knap halvdelen af unge, der ikke handler i strid med retningslinjerne, er tætte med nogle, der tilhører risikogruppen.

Der er ingen tvivl om, at det moralske dilemma - hvorvidt man prioriterer samfundets helbred eller ens eget sociale liv - er noget, mange unge har i baghovedet, når de forsøger at navigere i denne svære tid.

Når man kigger på tallene, kunne man dog komme i tvivl om, hvorvidt 'samfundssind' burde være udnævnt til ordet, der har haft størst indvirkning på 2020, når kun halvdelen af unge har det i baghovedet, når de lægger låg på deres sociale behov.

De to elever i artiklen har ønsket at optræde anonymt, men deres navne er redaktionen bekendt.

Om spørgeskemaundersøgelsen

295 elever fordelt på forskellige skoler og gymnasier i Gentofte har svaret på spørgeskemaet.

Spørgeskemaet var tilgængeligt på forskellige sociale medier samt på lectio i en uge.

Lidt under halvdelen af de unge (46,4 procent) har overholdt coronarestriktionerne inden for den seneste måned. Af dem er det kun lidt over halvdelen (55,8 procent), der begrunder det med lysten til at udvise samfundssind.

Af de 295 adspurgte er det altså samlet set kun 77 (26 procent), der både overholder restriktionerne og angiver samfundssind som forklaringen.

Spørgeskemaundersøgelsen var anonym med henblik på at få de ærligst mulige svar.

arrow Mangler du samvær i hverdagen? Her er fire ting, der kan hjælpe
19. februar 2021 kl. 19:50 Opdateret: kl. 15:46
arrow Unge har brug for mere end bare tomme ord
18. februar 2021 kl. 19:42 Opdateret: kl. 15:34
arrow Rektor: - Vi har gjort meget for at følge myndighedernes anbefalinger
17. februar 2021 kl. 19:28 Opdateret: kl. 15:08
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

KONTAKT OS