28. november 2020
Udsnit af trækkende flok traner. Foto: Torkild Kristensen
gallery icon

Se billedserie

Udsnit af trækkende flok traner. Foto: Torkild Kristensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Smukke billeder: Oktober-trækkende traner over Gentofte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smukke billeder: Oktober-trækkende traner over Gentofte
Villabyerne - 21. oktober 2020 kl. 09:58
Af Torkild Kristensen

Europas største fugl, målt på sin højde, tranen, er på flere måder en majestætisk fremtoning. Dens lange ben og hals gør, at den med op mod 150 cm rager godt op over alle andre fugle.

Længde og vingefang på henholdsvis 115 og 220-225 cm bidrager til at give indtrykket af en kæmpe. Sammen med de blågrå og gråsorte farver samt det sorte og hvide hoved med rød nakkeplet gør det, at den ikke kan forveksles med nogen anden fugl.

I de senere år har tranen vist god fremgang som ynglefugl i Danmark, især i moser i Nordjylland, men også på Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm. Der skønnes at være i alt omkring 140-150 ynglepar i landet.

I Nordsjælland og hovedstadsområdet er der størst chance for at se traner på klare forårsdage med østenvind i slutningen af marts eller i begyndelsen af april, når de store, kileformede flokke, hver på over 100 fugle, trækker forbi på vej fra deres overvintringsområder i Middelhavslandene til ynglepladserne i de svenske skovmoser, hvor der anslås at yngle omkring 15-20.000 par. Undervejs gør de ophold flere steder, bl.a. på Rügen, hvorefter de samles til tranedans ved Hornborgasjön, 120 km øst for Göteborg, inden sidste etape nordpå.

På trækket kan tranernes trompeterende kald høres på flere kilometers afstand.

I september-oktober går turen den modsatte vej mod Sydfrankrig, Spanien eller Nordafrika, men vind- og vejrforholdene gør, at efterårstrækket som regel foregår længere østpå, til glæde for bl.a. bornholmerne.

I år var imidlertid en undtagelse, og på nogle dage i første halvdel af oktober trak i tusindvis af traner med majestætisk strakt hals og langsomme, kraftfulde vingeslag ned over Nordsjælland og hovedstadsområdet, hvor man kunne nyde synet og lyden med den blå himmel som baggrund.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

KONTAKT OS