17. april 2021
Jørgen Simmelsgaard, der her ses sammen med sin kone Ulla, da de overtog den gamle Arnold Busck-boghandel på Strandvejen 96, glæder sig meget til at tage imod sine kunder på mandag. Arkivfoto: Jesper Bjørn larsen
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Simmelsgaard, der her ses sammen med sin kone Ulla, da de overtog den gamle Arnold Busck-boghandel på Strandvejen 96, glæder sig meget til at tage imod sine kunder på mandag. Arkivfoto: Jesper Bjørn larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Samfundet åbner forsigtigt: Små butikker jubler, andre forstår intet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samfundet åbner forsigtigt: Små butikker jubler, andre forstår intet

Formanden for Handelsstandsforeningen i Gentofte er begejstret for, at de fleste af hans medlemmer får lov at genåbne på mandag. En centerchef og en biografejer undrer sig over, at de ikke kom med i denne runde

Opdateret 26. februar 2021 kl. 12:24
Villabyerne - 26. februar 2021 kl. 12:16
Af Jesper Bjørn Larsen

Stor lettelse blandet med eufori og overraskelse. Nogenlunde sådan reagerede formanden for Handelsstandsforeningen i Gentofte, da det onsdag stod klart, at alle udsalgsvarebutikker under 5.000 m2 må åbne på mandag med skærpede afstandskrav.

arrow Læs også: DEBAT: Vores vaner har ændret sig, og det kan ramme vores byliv

"Hvis jeg skal være helt ærlig, så troede jeg faktisk ikke, at vi fik lov at være med i første runde. Jeg frygtede, at regeringen ville vente til efter påske med at åbne for detaillivet, så jeg er meget glad. Det kan redde mange butikker, at vi får lov at åbne nu," siger Jørgen Simmelsgaard, der selv ejer Kop & Kande og Bog & Idé på Strandvejen og Sanne's - Mad ud af huset på Hellerupvej.

Han lægger ikke skjul på, at situationen er meget alvorlig for mange af hans medlemmer.

"Især tøjbutikkerne har det virkelig svært, for de ligger inde med hele vinterens varelager, og nu skal de ud og investere i et forårslager, selv om de er hårdt pressede på likviditeten. Lige som de fleste andre. Alle er hårdt udfordrede, så alle har brug for, at kunderne støtter dem. Støt dine butikker i dag, hvis du vil have dem i morgen. Dét budskab har aldrig været mere nødvendigt end nu," lyder opfordringen fra Jørgen Simmelsgaard. Og han tilføjer:

"Hvis I har nogle julegaver, der skal byttes, så lad være med at bede om pengene tilbage, men byt til en anden vare. Det er også et vigtigt budskab. Efter flere måneders tomgang, hvor vi har levet på statens nåde, har butikkerne ingen likviditet, de kan trække på."

Jørgen Simmelsgaard taler varmt om den lokalpatriotisme, butikkerne kan mærke i øjeblikket. Så han er ikke bekymret for, at folk har vænnet sig til at købe på nettet under de seneste godt to måneders nedlukning.

"Der er så mange, der siger, at de vil støtte os lige så snart, de kan. Jeg forventer at se rigtig mange i butikkerne i marts, og vi glæder os til at tage imod dem, men husk nu at spritte og holde afstand. Det er vigtigt, at vi viser respekt for hinanden, så vi ikke sætter det hele over styr."

Da butikkerne genåbnede efter første coronabølge, nåede de fleste faktisk at hive det tabte hjem, inden de atter måtte lukke kort før jul. Og Jørgen Simmelsgaard forventer det samme sker igen.

Lang næse til storcentre

Det er langt fra alle butiksejere, der nu kan juble. Alle de butikker, der ligger i et storcenter, skal fortsat holde lukket - på nær dagligvarebutikkerne, som hele tiden har haft åbent. Og den beslutning vækker dyb undren i branchen.

"Det undrer os mildest talt, at man fra myndighedernes side undtager storcentrenes detailhandel. Det her vil jo samle flere folk på færre kvadratmeter. I centrene har vi vist, at vi har god styr på sikkerhed. Vi har vagter, der søger for, at folk spritter og holder afstand, så hvorfor må vi ikke åbne? Det giver ingen mening," siger Jakob Møller, commercial director i Dades, der ejer 13 storcentre, herunder Waterfront Shopping i Tuborg Havn.

Ifølge Jakob Møller er Dades i tæt dialog med sine lejere, og situationen er alvorlig. Flere af dem får da også henstand med huslejen.

"Vi prøver at hjælpe så godt, vi kan. Også med rådgivning i forhold til hjælpepakker."

Opfatter du det som konkurrenceforvridende, at de små butikker i handelsstrøgene får lov at åbne, mens I ikke gør?

"Ja. Det er svært at opfatte det på andre måder. Og tingene har det med at sætte sig, men vi skal nok komme igen. Vi er lykkedes med at skabe nogle centre, der rummer meget andet end dagligvarer og detailhandel. Det, der fungerer så godt for Waterfront i dag, er, at det også rummer lægeklinik, stærke spisesteder og et fitnesscenter. Coronakrisen har cementeret behovet for nytænkning af storcentre," siger han.

Biografejer undrer sig

Michael Obel, der ejer flere biografer, bl.a. MovieHouse Hellerup, undrer sig også over den manglende åbning. Han har svært ved at forstå ræsonnementet bag beslutningen om, at danskerne stadig ikke kan komme ind og se film.

"Vi har endnu ikke set beregninger af, hvad det vil gøre ved smitten, at vi åbner biograferne, Men vi kan se på udenlandske undersøgelser, at biografer ikke er smittesteder, og vi har endda - uden held - forsøgt at få danske virologer til at undersøge forholdene hos os. Vi gør virkelig alt for at få myndighederne til at se, at det er trygt at gå i biografen, men vi bliver ikke hørt. Jeg er oprigtigt bekymret for, at den ubegrundede lukning af biograferne fortsætter," siger Michael Obel.

For biografejerne handler det nu om at sikre sig, at de kommer med i næste fase af genåbningen, mener Michael Obel.

"Jeg har læst i dagens aviser, at det er svært at finde et politisk flertal for at kræve, at befolkningen skal lade sig coronateste for at få adgangstilladelse. Vi skal leve med corona i lang tid, så det er bidende nødvendigt ikke at have berøringsangst for at tænke nyt. Hvis der kræves en hårdere linje for at åbne, så lad os diskutere det. Jeg er parat til ved indgangen at kræve en negativ coronatest eller coronapas fra vores publikum, hvis det kan sætte os fri af det ufrivillige kultur-cølibat vi lever i for øjeblikket," siger Michael Obel.

arrow Nyt lys på Alléen: Vil satse på dansk design
04. marts 2021 kl. 13:27 Opdateret: kl. 11:08
arrow Butikker fejrede genåbning med flag: Skønt og tiltrængt
03. marts 2021 kl. 11:31 Opdateret: kl. 11:27
arrow DEBAT: Uforsvarlig nedlukning drevet af frygt
24. februar 2021 kl. 08:34 Opdateret: kl. 16:01
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

KONTAKT OS