27. maj 2020
Elever på ungdomsuddannelser skal ikke betale mere end 3.000 kroner for studieture, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Elever på ungdomsuddannelser skal ikke betale mere end 3.000 kroner for studieture, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rektor: Det bliver svært at komme længere væk end Berlin, hvis det her bliver vedtaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rektor: Det bliver svært at komme længere væk end Berlin, hvis det her bliver vedtaget

Børne- og undervisningsministerens forslag om at sætte et loft for egenbetalingen til studierejser på ungdomsuddannelserne, falder ikke i god jord hos rektorerne på Gentoftes gymnasier

Villabyerne - 15. januar 2020 kl. 11:48
Af Signe Haahr Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det må ikke koste mere end 3.000 kroner for en gymnasieelev at komme med klassen på studietur. Det mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

I sidste uge meldte hun ud, at hun ønsker at sætte et loft for egenbetalingen for studieture på landets ungdomsuddannelser.

"Jeg synes simpelthen ikke, at vi kan være det bekendt, at der er en del af de unge, der kan tage af sted og have det supersjovt med hinanden og opleve alt muligt interessant, og så er der en anden gruppe i klassen, som ikke kan komme afsted. Det duer ikke. Vi er nødt til at finde et niveau, hvor alle kan være med," sagde hun blandt andet til Danmarks Radio og blev bakket op af formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Her i Gentofte vækker forslaget bekymring blandt rektorerne på kommunens fire gymnasier.

På Øregård Gymnasium vil et loft på 3.000 kroner ifølge rektor Pia Nyring betyde, at man må opgive samarbejdet med to venskabsskoler i Kina og Indien, som eleverne på gymnasiets globale studieretningslinje har tradition for at besøge.

"Det vil gøre, at vi ikke kan give eleverne den nødvendige globale indsigt, hvor de kommer hjem og bor hos en familie og oplever en helt fremmed kultur. Der er rigtig meget almen dannelse og kulturel indsigt i sådan en studietur, som du ikke opnår på en almindelig rejse," siger hun og understreger, at skolen har fokus på, at prisen for rejserne ikke løber løbsk.

"Det er vigtigt for os at holde fast i, at hvis man kommer på én dyr tur, så kommer man ikke på flere. Vi har lavet en grænse på 10.000 kroner over tre år for alle rejser. Så man kan ikke komme på en dyr tur i 2.g og en dyr tur igen i 3.g. Det har vi gjort i håbet om, at alle kan deltage, og så sørger vi for, at det signaleres i god tid, hvor turene går hen, så eleverne har tid til at skaffe pengene."

Texas og Tanzania

Også på Gammel Hellerup Gymnasium har man en særlig international klasse, UNESCO-klassen, som blandt andet har været i Texas og Tanzania. Ture, der varer mellem 10 til 14 dage og koster mellem 8.000 og 13.000 kroner.

For de andre klasser har skolen et loft for egenbetalingen på 4.500 kroner i 2.g (fem dage) og 2.000 kroner i 3.g (to dage).

"Det er svært at komme ret langt for 3.000 kroner. Jeg tror ikke engang, du kan komme til London og knap nok Berlin. Hvis det bliver virkeligheden, vil jeg som rektor sige, at det er ærgerligt for eleverne ikke at få lov til at få den store almene dannelse, der ligger i at opleve verden," siger rektor Bjarne Edelskov Nielsen og appellerer til, at man lader den enkelte skoles ledelse og bestyrelse afgøre, hvad der lokalt giver mening.

"Hvis pengene er et problem, har vi en solidarisk fond, hvor man kan søge midler, hvis man er værdigt trængende. Og hvis en klasse planlægger en tur, der er længere væk end normalt, tager man en anonym afstemning om det i klassen. Hvis to elever ikke synes, det er en god idé, så aftaler man i fredstid, at det ikke bliver til noget. Det, synes jeg, er en sympatisk og god tilgang," siger Bjarne Edelskov Nielsen.

Indskrænkning af selveje

Det gælder for alle kommunens gymnasier, at eleverne kan søge om økonomisk støtte til en studietur, hvis de ikke selv har råd. Og derfor afviser alle rektorer ministerens argument om, at rejserne skaber et A og et B-hold blandt eleverne.

"Jeg kan godt lide det sympatiske i det. Vi oplever bare ikke det problem. Når vi har elever, der ikke kommer med på studietur, handler det aldrig om økonomi," siger Søren Helstrup, der er rektor på Ordrup Gymnasium.

Han mener, at Pernille Rosenkrantz-Theil sætter fokus på en vigtig debat, men kalder hendes forslag for en "unødvendig detailregulering af skolerne".

"Det her er endnu et skridt i indskrænkningen af selvejet. Det gør, at skolerne bliver mere og mere ens. Vi kommer til at have de samme studieture. Berlin bliver overrendt af unge danskere."

Ordrup Gymnasium har ligesom på Øregård et loft på 10.000 kroner for studieture. Pengene dækker en tur i Danmark i 1. g., en tur i Europa i 2.g og en kort tur i 3. g, hvor der ikke rejses med fly.

"Vi har faktisk vedtaget at indskrænke studieturene, også af bæredygtige årsager. Vi behøver ikke rejse så langt ud i verden. Men det bliver svært at komme længere væk end Berlin, hvis det her bliver vedtaget, og det ville vi blive ærgerlige over," siger Søren Helstrup.

Flere togrejser

Samme frygt gør sig gældende ovre på Aurehøj Gymnasium, hvor Anette Hestbæk Jørgensen er rektor.

"Jeg mener, beløbet er for lavt, og jeg synes ikke, det er nødvendigt med sådan et loft over studierejser. Her på Aurehøj rejser vi kun indenfor Europa og har sat et loft på 5.000 kroner. Hvis beløbet bliver lavere end det, bliver det vanskeligt at gennemføre studieture. Vi gør i forvejen alt for at holde udgifterne nede," siger hun og gør klart, at skolen også taler om, hvordan den kan gøre studierejserne mere bæredygtige.

"Kan vi give et bidrag til Naturfredningsforeningen? Kan vi købe aflad for CO2-regnskabet? Vi diskuterer, om vi kan tage på flere togrejser, selvom det bliver svært, når studieturene ikke varer mere end 5 dage. Men det er absolut noget, vi diskuterer."

Gode verdensborgere

Heller ikke børne- og undervisningsministerens opfordring til, at eleverne kan samle penge ind til studieturen, hvis de 3.000 kroner per næse ikke rækker, bliver mødt med opadvendte tommelfingre hos rektorerne.

"Det kan man selvfølgelig gøre. Men det kan også blive en belastning for eleverne, hvis de skal ud og sælge julekalendere for eksempel. At samle penge ind kan have en social slagside. Det vil ofte være de forældre, der har lidt flere penge, som donerer noget mere. Det bliver skævt på en eller anden måde og mere synligt, end den ordning, vi har nu," siger Anette Hestbæk Jørgensen, og fra Søren Helstrup lyder det:

"I dag samler eleverne penge ind ved at have et fritidsjob. De kan meget nemmere skaffe flere penge ved at sidde nogle timer i et supermarked end ved at samle aviser og flasker og lave indsamlinger og sælge hjemmelavet kage på bytorvet. Jeg tror ikke en dyt på det."

Men er det overhovedet gymnasiernes opgave at sende eleverne ud at rejse, kunne man spørge? Ja, svarer alle rektorerne.

"Når man tænker på vores formålsparagraf og FN’s verdensmål, som vi arbejder med, er det vigtigt, at studieture er en del af undervisningen. Vi lever i en globaliseret tid, hvor vi som skole netop prøver at gøre verden større for eleverne, så de kan blive gode verdensborgere," siger Bjarne Edelskov Nielsen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

KONTAKT OS