25. juni 2021
Hver mandag kl. 13 står en frivillig træner klar for at træne alle interesserede med knogleskørhed.
gallery icon

Se billedserie

Hver mandag kl. 13 står en frivillig træner klar for at træne alle interesserede med knogleskørhed.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: "Mødregruppe" for knogleskørhed: - Det værste, man kan gøre, er at sætte sig i sofaen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Mødregruppe" for knogleskørhed: - Det værste, man kan gøre, er at sætte sig i sofaen

Ved Charlottenlund Fort mødes borgere med knogleskørhed for at træne. Og på kun en måned er der sket store forandringer i gruppen

Villabyerne - 14. maj 2021 kl. 10:10
Af Kathrine Albrechtsen (tekst og fotos)

Af de 30 kvinder, der var mødt op til den første træning efter påsken, var det kun et fåtal, som turde at tage de stejle trapper op til toppen af Charlottenlund Fort.

arrow Læs også: Ny forskning skal give svaret: Får overvægtige kvinder overvægtige børn?

For med diagnosen osteoporose, også kaldet knogleskørhed, lever mange ofte med angsten for at falde.

"Men det værste, man kan gøre, er at sætte sætte sig i sofaen," siger Linda Garlov, der er lokal formand for osteoporose-foreningen.

Derfor startede foreningen et frivilligt og gratis udendørshold, der mødes hver mandag kl. 13 ved Charlottenlund Fort.

Efter kun fire gange er der sket store forandringer i gruppen. I dag er der ikke én, som holder sig tilbage fra trapperne.

"Mange er bange og usikre for at gøre noget forkert, så de havner i en kørestol, men her får de hjælp og bliver instrueret af en frivillig træner," siger Linda Garlov.

Initiativet har haft et overvældende fremmøde, selv i regn og vind, fortæller Helene Lorenzen, der sidder som bestyrelsesmedlem i Hovedstaden Nord og selv deltager hver mandag.

"Det er jo en form for mødregruppe, hvor vi selvfølgelig mødes for at bevæge os, men også for at bruge hinanden til at udveksle gode råd og erfaring," siger hun.

Overset folkesygdom

Ifølge formanden Linda Garlov er knogleskørhed en af de mest oversete folkesygdomme. Læger og forskere mener, at 500.000 danskere lider af den, men kun 200.000 er diagnosticeret. Det er især hænder, håndled, lænd og hofte, der oftest er mest udsatte og som viser de første tegn på knogleskørhed.

"Lægerne skal generelt være mere opmærksomme på folk, der kommer ind med uforklarlige brud. For når folk ikke ved, at de har sygdommen, ved de heller ikke, hvordan de skal forebygge brud," fortæller Linda Garlov, som selv er diagnosticeret med knogleskørhed.

Både Linda Garlovs mor og søster har sygdommen, og da den er arvelig, var hun på forkant, da hun fik en scanning i midten af sine 40'ere.

"Mange forbinder sygdommen med ældre mennesker, men min scanning viste, at den allerede var aktiv på det tidspunkt," siger hun.

Ingen mænd?

Endnu er der ikke dukket mænd op til træning. Men det betyder på ingen måde, at de ikke bliver ramt af knogleskørhed, fortæller Linda Garlov.

"Mænd går ikke så tit til lægen, og de er typisk først meget dårlige, når de får sygdommen diagnosticeret. Og det er en skam, fordi man kan gøre meget for at forebygge sygdommen gennem sund kost, søvn og motion," siger formanden.

arrow Det gode liv: Træning er godt - restitution er mindst lige så godt
22. december 2020 kl. 11:15 Opdateret: kl. 20:24
arrow Det gode liv: Må jeg spise ost, når mit kolesteroltal er for højt?
08. december 2020 kl. 16:03 Opdateret: kl. 13:12
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

KONTAKT OS