22. september 2021
Trygfondens kystlivredningschef giver gode råd til, hvad badende og sejlere skal tage højde for, når det bliver skybrud og tordenvejr. Arkivfoto: Trygfonden
Trygfondens kystlivredningschef giver gode råd til, hvad badende og sejlere skal tage højde for, når det bliver skybrud og tordenvejr. Arkivfoto: Trygfonden
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Livreddere: Pas på voldsomt vejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Livreddere: Pas på voldsomt vejr

DMI varsler skybrud, torden og kraftig vind, og det får Trygfonden og Søsportens Sikkerhedsråd til at advare om mulige farer

Villabyerne - 27. juli 2021 kl. 15:45

Ifølge DMI kan store dele af landet blive ramt af voldsom regn, torden og kraftig vind i løbet af ugen, og derfor opfordrer livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd til at være ekstra opmærksom, hvis turen går til stranden eller ud på vandet.

Selvom solen skinner, og vejret ser sommerligt ud, når man tager ned på stranden eller forlader havnen i sin båd, kan vejret hurtigt ændre sig, og det er en god idé at forberede sig på, lyder det fra livredderne.

"Der er ingen øget risiko forbundet ved at bade, når der er skybrud. Men hvis man hører tordenbrag eller ser lyn, skal man skynde sig op på stranden og søge ly - allerbedst i en bygning eller i en bil med fast tag og lukkede vinduer," fortæller Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Skybrud og torden kan også give pludselig og kraftig vind ude på vandet, og derfor opfordrer Søsportens Sikkerhedsråd til, at man tjekker vejrudsigten, før man tager ud - og er man allerede på vandet, skal man løbende følge vejrmeldingerne.

"På vandet kan vejret ændre sig på et splitsekund fra rolig til kraftig vind, når et voldsomt uvejr trækker ind over. Er uvejret på vej, så formindsk dine sejl med det samme og start evt. motoren, så du har mest mulig kontrol over båden, når den kraftige vind, som følger med et skybrud, rammer. Sejl så vidt muligt ud på dybt vand, så du minimerer risikoen for grundstødning, og tjek at alle ombordværende har sejlertøj og redningsvest på. Det kan være virkelig voldsomt, mens det står på, men som regel er det hurtigt overstået," siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Tjek badevandet

Et skybrud kan også skabe problemer, selv efter regnen er stilnet af. Som det er set tidligere i år, kan badevandet blive forurenet, når der sker overløb af kloakkerne som følge af de store vandmængder på kort tid.

"Efter et skybrud, skal du især ved strande i bynære områder være opmærksom på, at kloakvand kan have forurenet badevandet. Du kan altid se på kommunens hjemmeside, om de fraråder badning pga. urent badevand," siger Anders Myrhøj.

Er du på en strand med livreddere, kan du altid se på flaget i toppen af livreddertårnet, om livredderne fraråder badning, for så hejser de det røde flag. Det kan være pga. risiko for tordenvejr, men også efter et skybrud, hvis vandkvaliteten er forringet. joachr

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

KONTAKT OS