10. juli 2020
Hanne Raabyemagle.
gallery icon

Se billedserie

Hanne Raabyemagle.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunstnerisk sjæl fylder 85 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstnerisk sjæl fylder 85 år
Villabyerne - 29. maj 2020 kl. 06:40
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forfatter, kunsthistoriker, mag.art. Hanne Raabyemagle, Charlottenlund, fylder 85 år den 29. maj.

Hanne Raabyemagle tilbragte hovedparten af sin barndom i England under 2. Verdenskrig. Efter studentereksamen 1953 fra Øregård Gymnasium, to år med universitetsstudier i USA og arkitektstudier på Kunstakademiets Arkitektskole, endte hun til sidst med at blive magister i kunsthistorie 1981 fra Københavns Universitet.

Hun har kombineret disse uddannelser i et vidtfavnende arkitekturhistorisk virkefelt. Fra hendes omfattende forfatterskab kan nævnes 'Christian VII's Palæ, Amalienborg, I-II' fra 1999, monografien 'Eigtved' fra 2006 og 'Abildgaard som arkitekt - former og farver' sammen med Line Bregnhøi så sent som i 2019.

Som kunst- og arkitekturhistorisk konsulent har hun med forskning og rådgivning medvirket ved restaureringen af en lang række prominente fredede bygninger i ind- og udland. Desuden har hun undervist på Københavns Universitet som ekstern lektor, kurateret udstillinger, virket som redaktør og foredragsholder samt planlagt og ledet kulturhistoriske rejser.

Hendes dristige ideer har ofte ført til usædvanlige og væsentlige løsninger. For eksempel planlagde hun i 1994 en stor udstilling om Marmorkirkens historie oppe i selve kirkens øvre galleri og i 1998 udstillingen 'Klassicisme - Arkitekturen i København på C.F. Hansens tid' på Rundetårns kirkeloft i hjertet af byen.

Baseret på Hanne Raabyemagles forskning og på hendes forslag blev Eigtveds rokoko-dørparti og marmorvestibule i Christian VII's Palæ, Amalienborg, genskabt i 1996 som repræsentationspalæets monumentale hovedindgang.

Hendes dybe passion for kunst, arkitektur og havekunst har hun delt med sin ægtefælle igennem mere end 60 år, nu afdøde overlæge Jens Raabyemagle. Sammen opbyggede de med beskedent budget en unik samling af ældre europæisk billedkunst.

Hendes skarpe connaisseur-blik og detektiviske forskning førte i flere tilfælde til hidtil upåagtede fund, hvoraf nogle siden er endt på museumsvægge. Hanne Raabyemagle dyrker fortsat energisk sine mange interesser, ofte i selskab med familien og en stor vennekreds.

60 år

Direktør, biolog, ph.d. Ulrik Reeh, Hellerup, fylder 60 år den 1. juni.

Ulrik Reeh har siden studietiden på Københavns Universitet og Landbohøjskolen været optaget af at løse miljøproblemer med biologiske virkemidler. Hans Ph.D. sammenfattede de første års arbejde med kredsløbet for organisk affald: fra affaldssortering via kompostering til jordforbedring og plantevækst. Det skete med ansættelser i Rambøll, Parkteknisk Institut og Forskningscentret for Skov & Landskab.

I 2002 startede Ulrik Reeh Veg Tech A/S fra hjemmeadressen. Efter nogle år flyttede virksomheden til hjørnet af Annasvej og Strandvejen i Hellerup med kunder og projekter over hele landet.

Virksomheden leverer systemer og anlægger grønne tage og vegetation til bynatur og anden grøn infrastruktur, baseret på hjemmehørende vilde urter. I 2002 var græstage fortrinsvis noget man havde på gamle træsommerhuse, men mange foredrag, referenceprojekter, og siden de store oversvømmelser i Greve og København, satte for alvor gang i klimatilpasning af byer med anlæg af nye grønne flader for at sikre en bedre vandbalance og lavere lufttemperaturer i bymiljøet.

Siden Veg Tech lagde Danmarks første store, moderne og lette sedumtag på Oticon i 2002, er der kommet grønt på tagene af alt fra uddannelses- og børneinstitutioner, hospitaler, supermarkeder, energianlæg, hoteller, private virksomheder - for slet ikke at tale om de mange parcelhuse, sommerhuse, garager, cykel- og affaldsskure, ja sågar et fængsel. Projekterne har været på op til 15.000 m2.

Blandt de mere kendte byggerier er 8-tallet i Ørestaden, de nye krydstogtterminaler i Nordhavn samt Nørreport og senest Østerport Station og det ny Rigshospital. I Gentofte har fødse­laren også anlagt mange grønne tage, f.eks. på Gentofte Hospital, Gentofte Stadion og på et hav af carporte og skurtage. Senest har SuperBrugsens tag i Hellerup fået et grønt landskab med terrasser og små bakker.

Firmaet har desuden været leverandør af engvegetation til mange nye åbne regnvandsanlæg, bl.a. til det fælleskommunale vandselskab Nova­fos, som Gentofte Kommune er en del af.

Ulrik Reeh har boet i kommunen siden han var 10 år, kun afbrudt af nogle år på Nordisk Kollegium. Her mødte han sin kone Iben Mogensen, der er musikjournalist på DR's P2. Sammen bosatte de sig i Hellerup og har to døtre, der nu begge er flyttet hjemmefra.

Lige så længe har Ulrik Reeh været medlem af Danmarks Naturfredningsforenings lokalbestyrelse. For 20 år siden var han qua denne initiativtager til etablering af foreningen Grøn Guide Gentofte, som fortsat fungerer i bedste velgående, og hvis formand han har været siden.

Ulrik Reeh ses året rundt løbe, med eller uden hund, ad den befærdede Strandvejen op til Charlottenlund Søbad eller Skov. Han har været en af fortalerne for forbedring af kystsikringen og adgangsforholdene langs Øresundskysten i Hellerup og håber stadig at kunne samle bred tilslutning hertil en dag.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

KONTAKT OS