30. marts 2020
Borgmester Hans Toft (K) og viceborgmester Søren Heisel (S) deler bekymring for regeringens udlignings-planer med fokus på Gentofte
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Hans Toft (K) og viceborgmester Søren Heisel (S) deler bekymring for regeringens udlignings-planer med fokus på Gentofte
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: K & S bekymrede: Gentoftes kommunekasse drænes af udligning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

K & S bekymrede: Gentoftes kommunekasse drænes af udligning

Regeringens udspil til en Robin Hood-model for mere udligning fra Gentofte kaldes ”uværdigt og usmageligt” af borgmester Hans Toft (K). Og Viceborgmester Søren Heisel (S) er bekymret for Gentofte borgernes velfærd med udsigt til nye indhug i kommunekassen.

Villabyerne - 05. februar 2020 kl. 13:57
Af Gry Brøndum
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gentofte skal betale endnu mere i udligning, hvis regeringens udspil til en udligningsreform bliver en realitet.

Hvor mange millioner er uklart, men sammen med Hørsholm, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, og Dragør lyder regeringens udspil på 0,6 milliard kroner mere til trængte landkommuner.

”De bredeste skuldre må bære de tungeste byrder,” sagde finansminister Morten Bødskov ved gårsdagens pressemøde, hvor det de ramte kommuner som et plaster på såret, får lov til at sætte kommuneskatten op.

Socialdemokratiet vil med udligningen give kommuner med mange udgifter til socialt udsatte og svage ældre flere penge at gøre godt med.

arrow Læs også: Politikere: Vi må sætte skatten op, hvis vi skal udligne mere
Borgere: Dyrt at bo i Gentofte

Men forslaget er ikke fair, mener mange af Villabyernes læsere, der ivrigt har blandet sig i debatten på vores Facebook side:

”Vi mangler svar på, hvorfor boligudgiften ikke indregnes i udligningsordningen,” skriver Peter Funk ligesom flere andre, der sigter til, at det er dyrt at bo i Gentofte, så mange borgere af den grund har færre penge til rådighed.

Jeanett Fleron efterlyser et fokus på forskelle mellem kommunerne på service-niveauet inden for social og sundhedsområdet.

Mange skriver også, at regeringsudspillet udstiller Gentofte som en Joachim von And-kommune, hvor der kun bor rige:

Som Simon Riedel skriver: ”Socialdemokraterne har nogle fordomme om folk, der bor i bestemte områder. De tror alle er stenrige…” skriver han og bakkes op af Ane Grube Skovdrup:

”Politikerne ville blive overrasket over, hvor mange helt almindelige mennesker, der bor i Gentofte som dårligt har til dagen og vejen.”

Hans Toft: Vi betaler allerede 3,3 milliarder

Fra borgmester Hans Toft er reaktionen klar:

”Vi sender hver dag 10 millioner kroner videre til andre kommuner. Borgerne i Gentofte sender hele 57% af deres indkomstskatter videre i udligning til andre kommuner. Det svarer til, at vi først betaler skat til vores egen kommune den 29. juli.”

Og borgmesteren er forarget over, at regeringen med sit udspil ikke nævner, at Gentofte kommunes største post på budgettet er udligning. En post, der i 2020 er på 3,3 milliarder kroner:

”Jeg har i mine 27 år som borgmester aldrig oplevet en statsminister, uanset partifarve, som i sit politisk strategiske spin forsøger at få en enkelt kommune – og her Gentofte – til at fremstå som usolidarisk og det samtidig uden at nævne de meget store milliardbeløb, vi allerede i dag betaler i udligning. Dette er både uværdigt og usmageligt.”

S: Vi har ikke en stor pengetank

For viceborgmester Søren Heisel, der er socialdemokrat, er den umiddelbare reaktion på regeringens udspil en bekymring for Gentoftes velfærd:

”Når jeg ser på, hvad vi bruger på borgerne, så er det ikke højere beløb, end man bruger andre steder. Folk tror vi har en stor pengetank, som vi bare kan bruge af i Gentofte, men det har vi faktisk ikke. Vi er en veldrevet kommune, og vi betaler i forvejen mange penge videre med det udligningssystem vi allerede har.”

På spørgsmålet om, hvorvidt vi kan forvente, at politikerne på Rådhuset bliver nødt til at sætte skatten op, svarer Søren Heisel, at han først vil udtale sig, når der er kommet klarhed over præcis hvor mange penge, regeringen mener, at Gentofte skal sende ud til landkommunerne.
Men han lægger ikke skjul på, at han vil være ”frygteligt ked af” at skulle undvære mange flere penge i kommunens forvaltning:

”Jeg mener ikke, at vi skal spare og til at skære i velfærden til borgerne, for jeg synes, at det er vigtigt at beholde det serviceniveau, vi har i dag. Så vi kommer til at mangle penge" siger Søren Heisel (S) der er bekymret for Gentoftes knap så velhavende borgere som lærere, pædagoger, politibetjente:

"Det er i forvejen dyrt at være borger i Gentofte, hvor boligpriserne er høje, så folks rådighedsbeløb er mindre."

R: Dårligere service til borgerne i Gentofte

Også den radikale politiker Kristine Kryger fra kommunalbestyrelsen er bekymret for udligningsplanerne, selvom hun som udgangspunkt bakker op om den udligning der foregår, hvor en stor del af indtægterne fra velhavende Gentofte-borgere går til landets mere fattige kommuner, men der er grænser:

”Vi er den kommune, der suverænt bidrager mest til fællesskabet, og vi har nået en grænse for, hvad der kan forsvares,” siger hun til Villabyerne:

”Udligning mellem kommunerne er nødvendig, men den skal være fair og forståelig. Selvom der er store forskelle i kommunernes skatteindtægter, så må borgerne ikke opleve et fuldstændig forskelligt serviceniveau,” lyder bekymringen fra Kristine Kryger.

Jarlov: Udligning dræner kassen

På Christiansborg er folketingspolitiker Rasmus Jarlov (K) ikke i tvivl om, at ekstra-regningen til hans vælgerkreds i Gentofte vil skade serviceniveauet:

”Det vil helt sikkert gå ud over den kommunale service. Det er meget svært at levere kommunal service på et ordentligt niveau, når man samtidig skal betale så mange penge i udligning," siger han til Villabyerne:

"Hver Gentofte-borger betaler allerede i dag 43.000 kr. pr. borger i udligning. Nu kender vi ikke de endelige tal endnu, men med regeringens udspil lægges der op til, at hver borger skal betale cirka 3.000 kr. oveni," lyder det fra den konservative politiker, der ikke kommer til stemme for den nye Robin Hood-model:

"Det er helt urimeligt at sige, at Gentofte Kommune bare kan hæve skatten. Hvis Gentofte Kommune hæver skatten, får den kun lov at beholde 7 procent, resten går til udligning," siger Rasmus Jarlov (K).


KONTAKT OS