25. oktober 2020
De unge i Gentofte holder sig ikke tilbage, når det gælder alkohol. Arkivfoto
De unge i Gentofte holder sig ikke tilbage, når det gælder alkohol. Arkivfoto
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her drikker unge og tager flere stoffer end gennemsnittet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her drikker unge og tager flere stoffer end gennemsnittet

Ny undersøgelse viser, at unge fra Gentofte Kommune fortsat har et højt forbrug af rusmidler. "Der er helt klart nogle udviklingstræk, der går i den forkerte retning," lyder det fra politisk side

Opdateret 22. januar 2020 kl. 11:47
Villabyerne - 22. januar 2020 kl. 08:37
Af Signe Haahr Petersen

De har det egentlig ret godt. Gentoftes unge mennesker. De har få problemer i skolen, har flere nære venner og oplever større støtte fra deres forældre end danske unge generelt. Til gengæld har de et stort forbrug af både alkohol og stoffer, og flere lider af depression og angst.

Det viser en ny undersøgelse, som Gentofte Kommune har fået foretaget af Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Folkene bag rapporten har sendt et spørgeskema ud til 1.511 tilfældigt udvalgte unge i alderen 15-25 år, som er bosat i Gentofte. 733 af dem besvarede alle spørgsmål, hvilket giver en svarprocent på 51,4.

De unges svar er dernæst blevet sammenlignet med en lignende undersøgelse fra 2015 samt en tilsvarende landsdækkende undersøgelse.

FAKTA
  • Rapporten 'Unges trivsel og brug af rusmidler i Gentofte Kommune' er udarbejdet af Mads Uffe Pedersen og Michael M. Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet.
  • Undersøgelsens grundlag er et tilfældigt udtræk af 1.511 unge i alderen 15-25 år, der er bosat i Gentofte. 733 af deltagerne i spørgeskemaundersøgelsen svarede på alle spørgsmål.
  • Svarprocenten ligger således på 51,4 procent.

Rapporten konkluderer blandt andet, at det store forbrug af illegale stoffer og alkohol blandt de 15-19-årige er "særligt bekymrende".

13,5 procent af de 15-19-årige fra Gentofte svarer i undersøgelsen, at de har drukket ti eller flere gange den seneste måned. På landsplan ligger tallet på 11,1 procent. Tilbage i 2015 var Gentofte-tallet på samme niveau - nemlig 11,2.

Og når det gælder illegale stoffer siger 8,9 procent af de 15-19-årige på landsplan, at de har brugt illegale stoffer den seneste måned, mens tallet lokalt i Gentofte er helt oppe på 17,8 procent, hvilket er det samme som københavnske unge i den aldersgruppe.

Forskerne peger på, at der både ved alkoholforbruget og indtagelsen af stoffer kan være tale om en "storby-smitte"-effekt, da tallene for Gentoftes unge lægger sig tæt op ad tallene fra København.

Med hensyn til trivsel gør forskerne det klart, at der bør være fokus på den tiltagende oplevelse af angst og depression, som især viser sig blandt pigerne. 15,2 procent af de adspurgte piger i Gentofte angiver, at de ofte eller meget ofte oplever at være deprimeret, og 19,5 procent svarer, at de ofte eller meget ofte oplever angst.

Af gode nyheder viser rapporten en nedgang i antal daglige rygere blandt Gentoftes unge.

Den forkerte retning

Resultaterne modtages med blandede følelser hos formanden for Gentofte Kommunes børneudvalg, Michael Fenger (K):

"Jeg hæfter mig ved, at der er et øget forbrug af rusmidler for de 15 til 19-årige, og at der især er flere kvinder, der oplever angst og depression. På den anden side er det glædeligt, at der er færre daglige rygere, og det er også positivt, at de unge generelt oplever mere støtte fra forældre og venner end andre unge i Danmark."

Hvis Gentoftes unge generelt har det godt, gør det så noget, at de indtager flere rusmidler end gennemsnittet?

"Det er vigtigt at stille spørgsmålet: Hvorfor forbruget af rusmidler øges. Jeg har ingen forventninger om, at de unge aldrig drikker eller ryger eller prøver noget. Sådan er det at være ung. Man prøver nogle grænser af. Men der er helt klart nogle udviklingstræk, der går i den forkerte retning."

Hvad vil Gentofte Kommune gøre helt konkret for at komme problemerne til livs?

"Der er en masse tiltag, der allerede kører i dag, Vi har for eksempel mødestedet Headspace og har også indført gratis psykologhjælp til unge. Derudover arbejder vi i opgaveudvalget med initiativer, der handler om trivsel. Vi har også en ungepolitik. Det er en stor langvarig indsats."

Arbejder på rygeforbud

Udover at være Børneudvalgsformand er Michael Fenger næstformand i Gentofte Kommunes opgaveudvalg Unges Sundhed og Trivsel, hvor borgere og lokalpolitikere diskuterer, hvordan man kan mindske rusmiddelforbruget blandt de unge og øge trivslen.

"I opgaveudvalget er vi stadig i en fase, hvor det er for tidligt at melde for meget ud. Men indtil videre har vi konkret fremlagt, at vi gerne vil have rygeforbud i både skoletiden og arbejdstiden i kommunen. Ideelt set skal det gælde alle kommunens institutioner," siger Michael Fenger og nævner, at udvalget især er inspireret af Island, hvor man i en årrække har arbejdet målrettet på at få unge til at droppe smøger og alkohol.

"Vi skal ikke lave Island i Gentofte. I Island har de fjernet alle muligheder for at synde, og de helt unge skal være hjemme inden kl. 22. Efter min personlige holdning er det for aggressivt. Men vi kan sagtens blive inspireret af det. For eksempel det med, at hele lokalsamfundet bakker op om, at rusmidler skal fylde mindre i de unges liv."

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

KONTAKT OS