5. juni 2020
Der blev holdt god afstand mellem familier, motionister og venner på gåtur på Strandvejen i weekenden, hvor der var kø for at komme ud af byen. Foto: Gry Brøndum
gallery icon

Se billedserie

Der blev holdt god afstand mellem familier, motionister og venner på gåtur på Strandvejen i weekenden, hvor der var kø for at komme ud af byen. Foto: Gry Brøndum
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gentofte har flest smittede per borger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gentofte har flest smittede per borger

Gentofte er med i toppen af statistikken over kommuner i landet med flest corona­smittede per borger. Årsagen er de mange udlandsrejsende og ikke lokal smitte, vurderer Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut

Opdateret 30. marts 2020 kl. 09:16
Villabyerne - 25. marts 2020 kl. 18:30
Af Gry Brøndum
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Opdatering 30. marts: Gentofte er ikke længere i spidsen. Adskillige kommuner har både indhentet og overhalet Gentofte.

Gentofte er sammen med Rudersdal og Frederiksberg den kommune i Danmark, hvor flest mennesker er blevet testet syge af COVID-19, viser Statens Serum Instituts daglige overvågningsrapport opdateret tirsdag den 24. marts.

arrow Læs også: DEBAT: Manglende respekt

Der er konstateret mere end 60 smittede pr. 100.000 borgere i Gentofte, og da der bor lige knap 76.000 borgere i Gentofte, betyder det, at mere end 45 borgere i kommunen har fået diagnosen.

Det reelle antal af coronasmittede kan være langt højere, da de danske sundhedsmyndigheder fra 12. marts og frem til denne uge ikke har testet folk for COVID-19 med kun milde eller ingen symptomer.

En politik, man dog nu er ved at gå væk fra i takt med, at læger og hospitaler får anskaffet testmaterialer til patienterne. Ser man alene på antal smittede over de seneste syv dage, som kan indikere lokal smitte, som ikke stammer fra udlandet, så ligger Gentofte også i toppen af statistikken med over 30 smittede per 100.000 borgere, viser Statens Serums Instituts overvågningsrapport.

Smitten er i langt overvejende grad bragt til Danmark af turister, der har været på skiferie i Østrig og det nordlige Italien, udtaler afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, tirsdag til Villabyerne:

"Det er derfor et udtryk for, at der er mange, der rejser i Gentofte."

I sidste uge skrev vi her i avisen om en stor gruppe af gymnasieelever fra Gentofte, der havde været til fest på Søpavillonen i indre by, hvor der blev konstateret smitte med COVID-19. En fest, der fik mange af kommunens gymnasier til helt at sende deres elever hjem, inden landets skoler lukkede.

På spørgsmålet om, hvorvidt ældre og svage borgere i Gentofte skal være mere nervøse for at gå ud her end andre steder på baggrund af det opgivne antal smittede, er svaret dog umiddelbart nej:

"Vi kan ikke på baggrund af disse tal se, om der er stor forskel på samfundssmitten fra kommune til kommune," siger Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institu og tilføjer:

"Men der er ikke grund til at være særligt bekymret for at gå ud i Gentofte Kommune, hvis man overholder myndighedernes retningslinjer."

Ingen symptomer
Bestyrelsesformand for Lungeforeningen og tidligere lægefaglig vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, vurderer også, at skiferierne og festen på Søpavillonen sandsynligvis er en væsentlig årsag til, at corona-virus nu florerer her i kommunen:

"Mange er kommet hjem og har smittet forældre og hinanden, og det uden at de måske er klar over det," siger læge Torben Mogensen:

"Der er en undersøgelse fra Italien, der viser, at rigtig mange mennesker, der er smittet, ingen symptomer har."

Vi har haft en del polemik på nettet de sidste dage om børn, der spiller fodbold udenfor og mange mennesker, der går på legeplads og i skoven samtidig - er smittespredningen et tegn på en uhensigtsmæssig adfærd?

"Det, man kan sige på nuværende tidspunkt, er, at de tiltag regeringen foretog med blandt andet begrænsninger af forsamlinger, ikke virker endnu. Det er stadig folk, som er smittet inden restriktionerne, som nu dukker op i statistikken. Derfor kan det umiddelbart endnu ikke handle om 'uhensigtsmæssig adfærd'."

Vi skal vel alle sammen have denne her virus på et tidspunkt - så gør det noget, at den florerer blandt borgerne her i kommunen?

"Det er det, man hele tiden diskuterer. Problemet er, at hvis alle får det på samme tidspunkt, så bliver mange meget syge på kort tid, og derfor skal vi undgå at lave smittekæder, så mange bliver syge samtidig. Virussen har en meget, meget høj smittefaktor, og derfor er det en dårlig idé at begynde at brede den. Hvis det ikke var for vores sundhedsvæsens skyld, så kunne man gøre det."

Ældre, bliv hjemme
Gentofte nævnes som en ressourcestærk kommune og er kåret til at være landets sundeste kommune - så hvem her skal være bekymrede for smittespredningen?

"Virus holder sig ikke til kommunegrænserne, og det gør borgerne heller ikke. Så vi kan ikke nøjes med at tænke på os selv og hinanden og lige dem, vi kender. Virus spredes fra dørhåndtag og overflader og kan derfor gives videre overalt, hvor vi færdes."

Hvordan skal ældre borgere i Gentofte forholde sig til, at alt tyder på, at der er en ret reel smittefare ved at færdes i kommunen lige nu?

"De skal holde sig hjemme mest muligt og få bragt fødevarer og mad, og hvis ikke de kan få noget bragt, kun gå ud og handle, når der er få i butikkerne. Mange ældre er afhængige af at få god træning, men det kan gøres hjemmefra, og det er tilrådeligt at gøre det. Og så kan man sagtens tale med børnebørn og oldebørn på Skype - det skal bare ikke være fysisk."

Er udviklingen, som du oplever den nu, særligt bekymrende for dig som læge og bestyrelsesformand for Lungeforeningen?

"Nej. Jeg er helt tryg ved, at sundhedsvæsenet kan klare denne her opgave. Og så skal vi prøve at tænke på de svage grupper i samfundet, som måske er langt fra os selv og ikke lige bor inde ved siden af. Der er også unge mennesker, der har astma eller har haft kræft og som derfor er svage. Dem skal vi også tænke på og tage vare på. Lige nu er det ikke uskyldigt at mødes og spille fodbold eller at sidde og drikke øl på Fortet."

De tiltag regeringen foretog med blandt andet begrænsninger af forsamlinger virker ikke endnu. Det er stadig folk, som er smittet inden restriktionerne, som nu dukker op i statistikken

Læge Torben Mogensen, bestyrelsesformand for Lungeforeningen

arrow DEBAT: Fester i Brandts Have
25. marts 2020 kl. 10:08 Opdateret: kl. 10:21
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

KONTAKT OS