6. juni 2020
Sognepræst Lea Skovsgaard fra Jægersborg Kirke er sammen med sine kolleger og menighedsrådet i fuld gang med at tilrettelægge genåbningen af kirken. Arkivfoto
gallery icon

Se billedserie

Sognepræst Lea Skovsgaard fra Jægersborg Kirke er sammen med sine kolleger og menighedsrådet i fuld gang med at tilrettelægge genåbningen af kirken. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Genåbning af kirkerne: Intet bliver helt som det plejer at være

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Genåbning af kirkerne: Intet bliver helt som det plejer at være

I Jægersborg Kirke er man klar til at praktisere gamle ritualer på nye måder. Sognepræst Lea Skovsgaard er i fuld gang med forberedelserne til den første gudstjeneste efter genåbningen

Villabyerne - 20. maj 2020 kl. 18:42
Af Signe Steffensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I denne uge blev det igen muligt at tage del i kirke- og troslivet i folkekirken og andre trossamfund. Kirkerne kom nemlig med i den anden fase af en kontrolleret genåbning af Danmark.

I forlængelse af den politiske aftale udsendte Kirkeministeriet søndag aften de nærmere retningslinjer for, hvordan åbningen tilrettelægges sundhedsmæssigt forsvarligt.

Fire kvadratmeter til hver

I Jægersborg Kirke er man nu i fuld gang med forberedelserne. Det fortæller sognepræst Lea Skovsgaard.

"I morgen (tirsdag, red.) har vi menighedsrådsmøde. Hvor vi skal have de mere formelle ting på plads. Vi har blandt andet opmålt kirken for at finde ud af, hvor mange, der er plads til," forklarer Lea Skovsgaard.

Ifølge ministeriets retningslinjer skal der være mindst fire kvadratmeter pr. kirkegænger. Det betyder, at der i Jægersborg Kirke er plads til cirka 50 personer.

Hvordan det præcis skal styres, er her ved avisens deadline ikke helt på plads. Men menighedsrådet forsøger at finde den mest brugervenlige løsning.

Et er dog sikkert, ingen skal gå forgæves.

"Hvis efterspørgslen er større, så holder vi flere gudstjenester," siger Lea Skovsgaard.

Lige nu er kirkerne i gang med at se på, hvilke arrangementer, der eventuelt kan genoptages ud over de almindelige gudstjenester.

"Vores friluftsgudstjeneste med Spirekoret i pinsen er desværre et af de arrangementer vi har måttet aflyse, da det fortsat ikke er tilladt at samles mere end 10 personer udenfor."

Gamle ritualer på nye måder

Nadveren er tilladt ifølge de nye retningslinjer. Men også her bliver der tale om en alternativ afvikling med gående altergang, engangsbægre og evt. handsker eller tang til oblaterne.

Det gælder fortsat om ikke at komme i berøring og at holde afstand. Skal man synge, skal afstand være to meter. Men det vil også blive markeret på kirkens bænke.

Og det er ikke bare i kirkerummet, at afstandskravet kan være en udfordring.

"Det er meget specielt ikke at kunne give hånd og ikke at kunne give et kram. Især når man møder mennesker, som man ikke har mødt før. Men jeg synes ikke, at afstanden har betydet, at man ikke kunne skabe nærvær i samtalerne,"siger Lea Skovsgaard.

Coronatemaet vil med al sandsynlighed også snige sig ind i den kommende prædiken. Selvom den endnu ikke er helt på plads.

"Det er nogle lidt svære tekster her op til pinse, der blandt andet berører Jesus' rolle og forbindelse til faderen i himlen. Men den kommer nok til at handle om adskillelse. Og noget om at være i en venteposition," siger Lea Skovsgaard.

Nye kommunikationsformer

Hvis hun skal tage noget positivt med sig fra nedlukningen, så er det kirkernes aktive brug af de sociale medier.

"Det har været dejligt at se, hvordan mange kirker har brugt de sociale medier og deres hjemmesider på nye måder. Jeg har selv mistet noget blufærdighed ved at lægge et lille videoklip ud. Det når ud til mange mennesker og får mange kommentarer. Det vil vi helt sikkert fortsætte med," siger hun.

Hele bevægelsen omkring Danmark synger sammen er også noget, der har inspireret.

"Vi skal ride med på bølgen af fællessang, ikke mindst i forhold til vores konfirmander. Vi skal fastholde den glæde og minde dem om at samles omkring sangen. Som kirke skal vi være med til at løfte den danske sangskat. Det er en kulturarv, som ikke må godt tabt," siger Lea Skovsgaard.

Aftalen mellem partierne om anden fase af genåbningen omfatter en generel genåbning af folkekirkens og andre trossamfunds lokaler, så der igen kan gennemføres gudstjeneste, messe, fredagsbøn og lignende samt religiøse handlinger og øvrige menighedsaktiviteter.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

KONTAKT OS