11. august 2020
I en drikkevandsboring i Kildeskoven ved Kildeskovshallen har man fundet så høje værdier af kemikaliet DMS, at NOVAFOS fra denne uge stopper med at tappe drikkevand herfra. Arkivfoto
I en drikkevandsboring i Kildeskoven ved Kildeskovshallen har man fundet så høje værdier af kemikaliet DMS, at NOVAFOS fra denne uge stopper med at tappe drikkevand herfra. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gådefuldt giftspor i Gentoftes drikkevand lukker kilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gådefuldt giftspor i Gentoftes drikkevand lukker kilde

I denne uge lukker Novafos for drikkevandsproduktion fra Kildeskoven ved Kildeskovshallen efter mystisk fund af stoffet DMS i flere boringer

Opdateret 08. januar 2020 kl. 10:35
Villabyerne - 08. januar 2020 kl. 10:27
Af Gry Brøndum
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"Der er noget, som siver ned i grundvandet, som vi ikke ved, hvor kommer fra," fortæller direktør Carsten Nystrup fra NOVAFOS, da Villabyerne ringer ham op for at høre, om det er rigtigt, at Gentoftes drikkevand indeholder fund af giftstoffet DMS:

"Vi var alle lidt i chok over at finde det første gang i sommeren 2018, for selvfølgelig er vi ikke glade for at finde sådan noget i vores grundvand," uddyber Carsten Nystrup fra NOVAFOS.

arrow Læs også: Rambuktyve stjal kostbare børnejakker
Måske træbeskyttelse

DMS står for dimethylsulfamid og er et såkaldt nedbrydningsprodukt fra svampemidler, typisk brugt på gartnerier og i forbindelse med frugt- og bæravl.

Det kan også stamme fra træbeskyttelse og udendørs maling, hvorfor det kan være meget bredt udbredt.

Det er overraskende, at den type kemikalie ender i grundvandet i Gentofte uden landbrugsproduktion, men viser, at også private og mindre systematiske aktiviteter med brug af kemikalier, kan sætte spor på vores drikkevand.

"Det kommer ude fra vores boringer og er målt i vandet, inden det kommer ind på værket og blandes med rent vand fra andre boringer. Vi er altså nede på nogle meget små mængder i vandet, så vi kan godt være helt rolige over de her fund," slår Carsten Nystrup fra NOVAFOS fast.

Diffus forurening

For DMS tolerer myndighederne en grænseværdi på 0,1 mikrogram/liter, mens vandet fra Ermelundsværket sidste år fik målt koncentrationer på 0,024-0,048 mikrogram/liter.

Alle indvindingsboringer fra Ermelundsværkets fire kildepladser: Ermelunden, Galopbanen, Kildeskoven og Bregnegården er derfor blevet undersøgt ad flere omgange det sidste år.

I boringerne ved Galopbanen og Ermelunden, der leverer 90 procent af værkets vand, er der kun fundet meget små koncentrationer af stoffet, hvilket dog alligevel undrer, da Naturstyrelsen, der står for skovplejen i de områder, ikke bruger midler i naturen, der kan give spor af DMS.

Det fremgår af bilag fra et møde i Teknik- og Miljøudvalget i Gentofte Kommune for godt to måneder siden den 29. oktober. Man formoder heraf, at DMS-resterne må stamme fra såkaldt "diffus forurening" fra flere kilder.

Fund af sprøjtegiften DMS
Efter de første fund af DMS i 2018 screenede Miljøstyrelsen for stoffet i deres grundvandsovervågning. Her fandt man DMS i hver fjerde test.


DMS kan ifølge Miljøstyrelsen være et nedbrydningsprodukt fra pesticidet tolylfluanid, der ikke er blevet solgt i Danmark siden 2007. Fra 2010 har pesticidet været forbudt i EU.


Tolylfluanid var fra 1973 til 2007 godkendt til brug som svampemiddel i frugter som jordbær og tomat samt sprøjtemiddel til prydplanter og bejdsemiddel i roefrø til eksport.


Hovedstadsområdets Forsyningsselskab mener, at DMS kan ende i grundvandet via regn på træhuse og plankeværker, fordi stoffet har været brugt som svampebekæmpelse i maling og træbeskyttelse.


DMS er ikke kræftfremkaldende, men når vi behandler vores grundvand med ozon omdannes 30-50% af stoffet til NDMA som er mistænkt for at kunne være kræftfremkaldende.


Kilder: DR, Miljø- og Fødevareministeriet, Miljøstyrelsen
Ingen renseteknologi

Til gengæld er kildepladserne Kildeskoven og Bregnegården hårdere ramt af forureningen og har vist fund af DMS over grænseværdien, og det har fået NOVAFOS til at handle:

"Vi har fulgt det meget tæt og er i dialog med Gentofte Kommune som myndighed om at forberede ændret indvinding af grundvand," siger NOVAFOS direktøren Carsten Nystrup.

Da der ikke findes en kendt renseteknologi, der kan tage DMS-resterne ud af vandet, anbefalede Nofavos, at man lukkede boringen ved Kildeskoven allerede i slutningen af 2019, og udfasede Bregnegården i løbet af i år.

Slut med drikkevand fra Kildeskoven

Ifølge direktør Carsten Nystrup er planen nu, at Kildeskovens drikkevandsproduktion stopper i denne uge, og tilsvarende halverer man indvindingen til drikkevand fra boringen ved Bregnegården i løbet af i år:

"Vi stopper indvindingen af vandet fra Kildeskoven ved Kildeskovshallen, og der vil altså blive lukket for boringerne inden for denne uge. Vi stopper ikke helt oppumpningen af vand, da det vil medføre, at grundvandet stiger, så folk får vand i haven og kælderen. Men vandet bliver ikke sendt til produktion af drikkevand længere."

Hvorfor halverer I kun drikkevands-indvindingen fra Bregnegården i stedet for at lukke den helt?

"Vi skal sikre, at vi har flere boringer, så vi kan producere tilstrækkeligt med drikkevand. DMS er fundet i boringer i hele Danmark, så vi kan ikke lukke alle boringer, hvor der er spor af det her stof, men vi lukker dem, hvor indholdet er højest," forklarer Carsten Nystrup:

"Det er dog vigtigt at pointere, at der ikke er nogen grund til bekymring for borgernes drikkevand i Gentofte, og heller ikke for brugen af træbeskyttelse i haven", tilføjer NOVAFOS' direktør Carsten Nystrup.

DMS-gåden

Det vides fortsat ikke præcist, hvor DMS-resterne kommer fra.

Nedlukningen af de forureningsramte boringer følger retningslinjerne i kommunens vandforsyningsplan om, at boringer, som er ramt af forurening over grænseværdien, ikke skal bruges til drikkevandsindvinding.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

KONTAKT OS