8. april 2020
Indbrudsstatistik Gentofte
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fordobling af indbrud i december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fordobling af indbrud i december

Politiet efterforsker tyve, der kan stå bag en stribe indbrud hos private i Gentofte i julemåneden. Imens gør en ny mulig vægterkorps-chef sig klar på rådhuset til at sikre tryghed i kommunen

Villabyerne - 22. januar 2020 kl. 16:43
Af Gry Brøndum
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På et tidspunkt mellem klokken halv fem og halv otte i lørdags blev en terrassedør på Annasvej i Hellerup brudt op, så tyve kunne komme ind og stjæle kontanter og smykker.

Dagen efter i samme tidsrum, eller lidt senere, fik en borger på Jægersborgvej i en lejlighed stjålet sine smykker og kontanter.

Nordsjællands Politi oplyser i deres døgnrapport, at gerningsmanden her var en yngre engelsktalende mand med afrikansk udseende og sort, kort og krøllet hår i højden 175-180 cm.

Også på Søndersøvej i Gentofte blev der anmeldt et indbrud i en villa søndag, og på Bakkevænget, hvor terrassedøren blev forsøgt opbrudt.

Stime af indbrud

Og de fire indbrud eller indbrudsforsøg er en del af en kraftig tendens, der har tegnet sig ved udgangen af sidste år: Nemlig en stime af indbrud, der giver travlhed hos Nordsjællands Politi.
Statistikken for udgangen af 2019 viser, at der i december alene blev registreret 61 indbrud i kommunen, mod 33 året før.

Knap en fordobling. Også i november var der markant flere end året før, nemlig 75 indbrud mod 66 året før. Og som det fremgår af statistikken toppede tyvenes aktivitet i oktober med 91 indbrud mod 80 året før.

Politiarbejde

Det tegnede ellers lyst i efteråret, hvis man så på tallene for de første tre kvartaler fra Danmarks statistik:
436 indbrud var det da foreløbig blevet til, et klart fald i forhold til året før, og ifølge vicepolitiinspektør Lau Lauritzen, som Villabyerne bragte et interview med, var det et muligt resultat af en øget efterforskningsindsats fra politiets side og anholdelser af tyve efter højsæsonen for indbrud op til og omkring juletid året før.

Få tyve på spil

Nu mener politiet, at de kan være på sporet af dem, der stod bag en stribe af indbrud i december:"Vi har en formodning om, at det er nogle få personer, der har stået bag en række af de indbrud, der foregik i december i Gentofte," siger vicepolitiinspektør Brian Stybe Grayston fra politiets særlige forebyggelses-indsats:"Nordsjællands Politi har indledt efterforskning af kendinge af politiet fra indbrudsmiljøet i Gentofte op mod jul, og den efterforskning er netop blevet genoptaget i håb om at få opklaret indbruddene og forhindre yderligere indbrud," fortæller han og tilføjer, at det for politiet i høj grad gælder om at få en række vaneforbrydere til at ændre stil, så de ikke begår indbrud igen og igen.

Vanskelig opklaring

Det ændrer dog ikke ved, at opklaringen af indbruddene er en svær opgave:

”Sigtelsesprocenter ligger som regel og svinger omkring 5 %; når vi så får fat på nogen, så finder vi ofte ud af, at de har stået for en række indbrud, og så stiger sigtelsesprocenten," forklarer vicepolitiinspektør Brian Stybe Grayston og tilføjer: "I 2018 var sigtelsesprocenten omkring de 13 %".At nogen sigtes i en sag, er dog ikke ensbetydende med, at de faktisk dømmes skyldige for indbruddet.
Ved årets udgang er status en lille stigning i det totale antal indbrud i kommunen på trods af øget efterforskning og målrettet indsats for forebyggelse fra både politi og borgere: 674 indbrud i 2019 mod 656 året før.

"Uacceptabelt"

"Det høje niveau er selvfølgelig baggrunden for, at vi som kommune ønsker at spille en meget aktiv rolle i både forebyggelsen af indbrud og i at stresse og forstyrre tyven i sit arbejde.

Senest har Gentofte Kommune per 1. februar ansat en leder for indsatsen for mere tryghed, som har en fortid i politiet og derudover har stor erfaring med samarbejde med både borgere, butikker, politi og andre aktører.

Den nye kvindelige leder for Gentoftes særlige indsats for tryghed i villakvartererne kommer til at stå i spidsen for at udvikle lokale nabohjælpsløsninger tilpasset Gentofte og skal understøtte et korps af tryghedsambassadører i kommunens syv bydele, oplyser Gentofte Kommune.

"Det kommer også til at handle om at samle viden og information om handlemuligheder, som kan forebygge og bekæmpe tyveri," siger borgmester Hans Toft, der stadig venter på Justits- og Transportministeriets afgørelse i forhold til forslaget om et vægterkorps i Gentofte, der skal stresse indbrudstyve i gang med kriminalitet.

Hvis svaret derfra bliver positivt, vil den indsats også skulle ledes af den nyansatte leder for anti-tyveri indsatsen i Gentofte Kommune.

Vægterkorps

Justitsministeriet oplyser til Villabyerne, at ministeriets undersøgelse er på trapperne, men at det endnu ikke vides præcist, hvornår den kommer.

Men i et svar på spørgsmål fra politiker og Gentofte-borger Morten Messerschmidt til ministeren om Hans Tofts udtalelse i Villbyerne den 22. oktober sidste år om, at "politiet ikke leverer" lyder justitsminister Nick Hækkerup (S) kommentar som følger:

"Den 16. august 2019 mødtes jeg med Gentofte Kommunes borgmester Hans Toft og transportminister Benny Engelbrecht om bekæmpelse af indbrud i Gentofte Kommune.

Efter mødet bad jeg Justitsministeriets embedsmænd om at undersøge mulighederne for, at Gentofte Kommune kan gå nye veje for at nedbringe antallet af indbrud i kommunen. Jeg forventer, at undersøgelserne er færdige starten af 2020."

Mærk værdierne

Som et led i myndighedernes indsats for at få bedre styr på de kriminelle, anbefaler vicepolitiinspektør i forebyggelsesindsatsen i Nordsjællands Politi, Brian Stybe Grayston, foreløbig borgerne, at de kommer i gang med at mærke deres værdier:

"Vi vil meget gerne have, at folk bliver gode til at mærke deres ting. Man kan låne mærkningsværktøjer af os hos politiet og altid søge råd om mærkning på vores hjemmeside," siger Brian Stybe Grayston, der også opfordrer borgere i grundejerforeninger til at få en betjent på besøg, hvis de er bekymrede for indbrud:

"Man kan bestille en betjent på vores hjemmeside til at komme ud og fortælle folk om, hvordan man bedst muligt sikrer sit boligområde mod tyveknægte."


KONTAKT OS