16. juli 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Filmstriben anbefaler: Les Misérable af Ladj Ly

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Filmstriben anbefaler: Les Misérable af Ladj Ly
Villabyerne - 30. juni 2020 kl. 09:03
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Filmen 'Les Misérables' udspiller sig i sommeren 2018 i Montfermeil, en ghetto-forstad i det østlige Paris. Der hersker stor eufori, for Frankrig har netop vundet fodbold VM. Områdets drenge hylder især den unge stjerneangriber Kylian Mbappé, som er den spiller, de bedst kan identificere sig med. Han er nemlig også sort og voksede op i en lignende ghetto, nord for Paris.

Glæden varer dog ikke ved, og inden længe er forstaden en regulær krigszone, hvor især de yngste teenagere fører an, i en voldelig opstand mod politiet. Filmens hovedperson er den rolige og retfærdige politimand Stephan, der har været betjent i et mere fredeligt landdistrikt, men som nu ønsker at være tættere på sin søn. Han har første dag på jobbet i en gadepatrulje, der forsøger at opretholde lov og orden i Montfermeil. Som makkere får han Chris, et regulært dumt svin, der bruger sin position til at chikanere slummens beboere, lige fra skolepiger til hærdede kriminelle, samt den mere tilbagelænede Gwada. At gå over stregen er en selvfølgelighed for dem og inden længe, bliver det også en nødvendighed.

Hurtigt bliver det tydeligt, at Stephan hverken kan eller vil acceptere især Chris' ubehagelige måde at være på. Ligeså tydeligt er det, at dette skaber usikkerhed hos det ellers så selvsikre makkerpar. Efter et omrejsende østeuropæisk cirkus får stjålet deres elskede løveunge begynder det hele at eskalere. Da de tre betjente foretager en ulovlig aktion for at få løven tilbage, filmer en drone alle deres bevægelser. Herefter starter et ræs mod tiden og mod de unge i miljøet for at få rettet op på situationen, som går fra skidt til katastrofal på ingen tid.

Den debuterende instruktør Ladj Ly er født i Mali men selv opvokset i Montfermeil, hvor han, siden han var 17 år, har filmet politifolkenes hårdhændede metoder - et projekt, der kulminerede i 2008, hvor Ly dokumenterede en politibetjent skyde en mand i håndjern med sit flashball-våben, hvilket resulterede i betjentens suspension og inspirerede hovedkonflikten i Les Misérables.
Filmen er en af de vigtigste franske i mange år. Industrien har længe været mest optaget af feel-good-forfællinger for middelklassen og store historiske dramaer. I den kontekst rammer Les Miserables som en knytnæve i ansigtet, og er én, der potentielt virkelig kan skabe ændringer. Den har skabt stor debat om de parallelsamfund der dominerer i mange parisiske forstæder. Selveste præsident Macron var rystet efter testvisningen, og han opfordrede regeringens medlemmer til hurtigt at komme op med idéer til at forbedre forholdene i indvandrerkvartererne. At der skulle en ny film til at få Macron til handle, lød i franskmændenes ører helt absurd, da gud og hvermand jo kender til problemerne. Ladj Ly var dog ganske godt tilfreds, for han har især lavet filmen som et nødråb.

Udover, at Les Misérables giver et uhyre interessant indblik i ghettosamfundets dagligdag, er den også en vanvittig nervepirrende og højeksplosiv thriller. Spændingerne omkring de forskellige grupperinger er konstant lige omkring kogepunktet, hvilket gør, at man som publikum konstant er på vagt.

Og hvad med titlen? Er der en forbindelse til Victor Hugos mesterværk fra 1862. Jo, både filmen og romanen handler om mennesker på bunden af et samfund, der helst så dem forsvinde. Tilmed skrev Hugo noget af De

elendige i Montfermeil, hvor bogen også foregår.

Les Misérables' vandt juryens pris i Cannes og blev efterfølgende nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

KONTAKT OS