10. august 2020
?The Party? er et elegant, sort-hvidt kammerspil, der foregår ved et middagsselskab i et byhus i London. Pressefoto
?The Party? er et elegant, sort-hvidt kammerspil, der foregår ved et middagsselskab i et byhus i London. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Filmstriben anbefaler: Kammerspil i skyggen af Brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Filmstriben anbefaler: Kammerspil i skyggen af Brexit
Villabyerne - 01. august 2020 kl. 07:06
Af bibliotekar, Dina Lemming Pedersen, Gentofte Hovedbibliotek
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Filmstriben anbefaler i denne uge 'The Party' fra 2017 instrueret af Sally Potter.

På bare 71 minutter kommer vi vidt omkring i dette elegante, britiske, sort-hvide kammerspil. Vi får dækket både politik, kønspolitik, ægteskab, utroskab, sundhed, traditionel medicin over for alternativ behandling, musik og kultur.

Janet er blevet sundhedsminister, og det skal fejres med et lille middagsselskab i et byhus i London. I realtid følger man Janet, hendes mand, Bill, og de to-et-halvt vennepar, der er kommet på besøg.

En pistol introduceres...

Fra første scene ved man, at det ender galt. Resten af filmen går med at vise hvorfor og hvordan.

Det kunne være et skuespil, men foregår dog alligevel på mange lokaliteter: stuen (hvor Bill sidder apatisk og lytter til plader), køkkenet (hvor Janet sms'er med sin hemmelige affære), badeværelset (hvor der sniffes kokain), haven (hvor parforhold tages op til revision) og entreen, hvor en pistol introduceres i første scene.

"Som gamle Tjekhov sagde det engang: Ser vi et skydevåben i første akt, skal det affyres senest i tredje akt." (Bo Tao Michaëlis)

En eller to ad gangen hvirvler de ind ad døren og rundt i kulisserne. Alle taler forbi hinanden uden at høre efter og lade hinanden tale ud.

Veloplagt nedsmeltning

Filmens titel er selvfølgelig et ordspil, da party på engelsk både kan betyde fest/selskab og politisk parti.

"Optagelserne til The Party faldt sammen med Brexit-afstemningen, og det er nærliggende (ikke mindst fordi Sally Potter opfordrer til det i The Guardian) at se denne hysteriske sædekomedie som et galgenhumoristisk billede på et fællesskab defineret af god vilje og solidariske principper, der falder fra hinanden med en hel masse desperation og perpleksitet til følge. Plader bliver sat på og rødvin bliver bællet, mens stikpillerne bliver afløst af skelsættende afsløringer. Der er nok af løgne og fortielser i selskabet, og det er ikke mindst på grund af skuespilpræstationerne, at den nedsmeltning, Sally Potter skildrer i The Party, er usædvanligt veloplagt." (Information, 13.10.2017)

Potter siger selv, at hun troede, filmen skulle være længere, men at den fandt sin naturlige rytme i klipperummet, inspireret af alt fra klassiske amerikanske komedier til britisk absurdisme a la Harold Pinter og Samuel Beckett.

Læn dig tilbage med et glas rødvin og nyd forestillingen.

Og hvis du synes, navnet Sally Potter lyder bekendt, så skyldes det måske hendes store gennembrud som filminstruktør med Virginia Woolf-filmatiseringen 'Orlando'.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

KONTAKT OS