22. september 2021
De to skuespillere Gottsagen og LaBeouf er hovedpersonerne i filmen ?The Peanut Butter Falcon?. Pressefoto
De to skuespillere Gottsagen og LaBeouf er hovedpersonerne i filmen ?The Peanut Butter Falcon?. Pressefoto
Foto: Seth Johnson
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Filmstriben anbefaler: En rigtig kramme-film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Filmstriben anbefaler: En rigtig kramme-film
Villabyerne - 27. juli 2021 kl. 11:06
Af Dina Lemming Pedersen bibliotekar, Gentofte Hovedbibliotek

Filmstriben anbefaler i denne uge filmen 'The Peanut Butter Falcon' fra 2019.

arrow Læs også: Filmstriben anbefaler: Umulig kærlighed i Indiens skæbnetime

"Jeg kan ikke være helt. Jeg har Downs syndrom."

"Du er god indeni. Det kan du ikke ændre på."

Et hvinende sødt drama kalder Politiken 'The Peanut Butter Falcon', men avisen tilføjer, at den ikke er uden charme og varme. Og Jyllands-Posten skriver, at det er et ufarligt filmisk kram fra USA's underside:

"Fra tid til anden møder man en film, som omfavner tilskueren i et stort varmt kram fyldt med charme og menneskelighed. Det kram giver filmen ganske eftertrykkeligt i en historie, der ellers er en slemt konstrueret omgang, hvor alt sker så timet og tilrettelagt, at manuskriptet aldrig skal gabe over ægte problemer."

Kan man se igennem fingre med klicheerne, får man dog en fin, lille filmoplevelse.

Uimodståelig Zak

'The Peanut Butter Falcon' fungerer i kraft af den gode farefulde eventyrstemning og det joviale selskab.

Zack Gottsagen i hovedrollen som Zak er uimodståelig som den unge mand med Downs syndrom, der bare gerne vil tages alvorligt som et menneske med drømme og ideer - og et stort ønske om at feste. Vi er på hans side, når den almindelige, kedelige, regelrette, utålmodige verden modarbejder ham.

Zak er blevet placeret på et plejehjem, fordi han har Downs og er blevet forladt af sin familie. Han udtænker flere finurlige flugtforsøg med hjælp fra de ældre på hjemmet, for han har en drøm: At møde den legendariske wrestler Salt Walter Redneck, som han kender fra et gammelt VHS-bånd. Han vil på Salt Waters wrestling-skole og lære det berømte atomkast.

På sin vej løber han ind i Tyler, en småkriminel med et tynget sind, og de to bliver venner. Kemien mellem de to skuespillere Gottsagen og LaBeouf er troværdig og rørende. De drikker whisky, slås, danser om bål og fanger fisk. Filmen får meget ud af sydstaternes svedige sumplandskaber, og referencen til Huckleberry Finn bliver da også nævnt i filmen. Duoen bliver til en trio i kraft af Eleanor fra plejehjemmet, der leder efter Zak, og så er historien komplet med amoriner i luften mellem Tyler og Eleanor.

Historien bag filmen har en tråd i virkeligheden, da den bygger på Gottsagens personlighed og oplevelser. Instruktørerne Tyler Nilson og Michael Schwarz mødte Gottsagen på en lejr for mennesker med og uden handicap, hvor han deltog i en skuespiller-workshop. Instruktørerne var indledningsvist meget realistiske og forklarede Zack, at der ikke var mange muligheder for skuespillere med Downs.

Gottsagen bad dem skrive en film til ham, og den blev derfor bygget om hans interesse for wrestling, svømning og fester. Ligeledes skinner Gottsagens rebelske sind igennem samt hans evne til at komme godt ud af det med de fleste mennesker.

Tyler Nilson og Michael Schwarz debuterer som spillefilmsinstruktører med denne film, som kan ses gratis på bibliotekernes filmsite, Filmstriben.dk.

arrow Filmstriben anbefaler: En kamp for et liv med indhold
15. august 2021 kl. 08:55 Opdateret: kl. 13:39
arrow Filmstriben anbefaler: Barsk fortælling om krigens gru
30. juli 2021 kl. 10:54 Opdateret: kl. 15:07
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

KONTAKT OS