11. maj 2021
Asta Nielsen er stadig Danmarks største - og første - internationale filmstjerne, som Torben Skjødt Jensens dokumentar kommer godt omkring. Pressefoto
Asta Nielsen er stadig Danmarks største - og første - internationale filmstjerne, som Torben Skjødt Jensens dokumentar kommer godt omkring. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Filmstriben Anbefaler: Erotiske 'Die Asta' var for grim til den danske filmbranche

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Filmstriben Anbefaler: Erotiske 'Die Asta' var for grim til den danske filmbranche

Torben Skjødt Jensens dokumentar 'Den talende muse - samtaler med Asta Nielsen' gennemgår hele 'Die Astas' karriere fra ende til anden, og der bliver også plads til privatlivet

Villabyerne - 02. maj 2021 kl. 12:55
Af Mattias Blicher, cand.mag. ved Gentoftegade Bibliotek

"Han er ubetinget den danske skuespiller med mest succes i udlandet nogensinde. Det er der ikke nogen tvivl om."

Ordene er den danske filmkritiker Ann Lind Andersens og er møntet på Mads Mikkelsen.

Mikkelsen nyder da også stor succes i kølvandet på hovedrollen i Thomas Vinterbergs 'Druk', der allerede har høstet mange filmpriser og fine anmeldelser, og så har Mikkelsen endda landet en rolle i den kommende 'Fantastiske skabninger'-film, hvormed han kan skrive endnu et stort Hollywood-franchise på cv'et.

Danmarks største stjerne

Selvom det er svært, ja, ifølge Ann Lind Andersen umuligt, at finde en dansk skuespiller, som tåler sammenligning med Mikkelsens internationale succes, så er der særligt én, som måske endda overgår Mikkelsens stjernestatus.

Asta Nielsen - eller 'Die Asta', som hun blev kaldt i Tyskland - var filmhistoriens første feterede internationale filmstjerne og endda den bedst betalte på et tidspunkt.

Hun fik sit store gennembrud i debutfilmen 'Afgrunden' (1909) instrueret af Urban Gad.

Succesen fik filmparret til at flytte til Tyskland, og de giftede sig undervejs. Ægteskabet endte dog med en skilsmisse.

Nielsens succes fortsatte på trods af bruddet med Gad, og med sine mørkt malede øjne og sit androgyne udseende blev hun et ikon. Vel og mærke kun i Europa.

Asta Nielsens skuespil var lidt for erotisk anlagt til de amerikanske censurmyndigheders smag.

Tragedie i privatlivet

Torben Skjødt Jensens dokumentar 'Den talende muse - samtaler med Asta Nielsen' gennemgår hele 'Die Astas' karriere fra ende til anden, og der bliver også plads til privatlivet.

Især forholdet til datteren Jesta, som blev født uden for ægteskab, inden Nielsen havde fået succes som skuespiller, får plads. Og det er en tragisk historie, som ender med, at Jesta begår selvmord i 1964, 63 år gammel, efter at manden Paul Vermehren dør tidligere samme år.

Skjødt Jensens film er en inspireret montage-mosaik, der med sikker hånd veksler mellem visuel dokumentation og verbale vidnesbyrd.

Og så har Skjødt Jensen fået fat i lidt af et kuriosum. En samling natlige telefonsamtaler mellem Asta Nielsen og den noget yngre ven, Frede Schmidt, som Schmidt optog i al hemmelighed.

Det er umiddelbart svært ikke at føle sig som en snagende voyeur, når man lytter med på samtalerne mellem Asta Nielsen og Schmidt, men Skjødt Jensen formår at fokusere relevante detaljer frem uden at være udleverende.

'Den talende muse' er et grundigt og præcist portræt, hvor man både får en fornemmelse af den stjerne, som Asta Nielsen engang var, og den særegne personlighed, som lå bag rollerne og maskerne.

Aldrig værdsat i Danmark

Og så tager filmen også fat på 'Die Asta's staus i Danmark.

Da hun brød igennem, var der ikke andre end Urban Gad, der så et lys i hende. Hun var simpelthen for grim i den danske filmbranches øjne.

Og da hun vendte hjem, blev hun ikke modtaget med åbne arme. Hun søgte mange gange uden held om en biografbevilling, der dengang blev tildelt til personer, der havde ydet en særlig indsats inden for filmverdenen.

Og det er måske 'Die Asta's lod. På trods af hendes store internationale succes er hun aldrig helt blevet værdsat på samme måde i Danmark som i udlandet.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

KONTAKT OS