23. september 2021
Togafest i Gentofte. Sidste dag på Øregård Gymnasium, 1956. Foto: Gentofte Lokalarkiv
gallery icon

Se billedserie

Togafest i Gentofte. Sidste dag på Øregård Gymnasium, 1956. Foto: Gentofte Lokalarkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Festival om antikken er i fuld gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Festival om antikken er i fuld gang

Man kan stadig nå at blive klogere på det athenske demokrati og opleve antikkens tråde til vor tid under Golden Days

Villabyerne - 13. september 2021 kl. 16:14
Af Eva Greve Mortensen, Gentofte Lokalarkiv

Som nogle læsere måske har set, så har der hængt et farverigt maleri af Venus de Milo i plakatpylonerne de sidste par uger. Kunstneren bag hedder Clara Niemann, der er elev ved den kreative skole KUNSTCUBATOR, der holder til i Byens Hus.

arrow Læs også: Antikke digte fulde af erotik og begær

Anledningen til nyfortolkningen af 'Venus i morgenbadet' er årets Golden Days-festival, der giver antikken et eftersyn, og der er stadig meget at opleve under festivalens sidste uge.

Onsdag den 15. september kan du på Gentofte Rådhus tage med på en tour de force gennem historien om stemmeafgivelse og lære mere om demokratiets praktiske udtryk.

Når snakken falder på begrebet demokrati, ledes tankerne ofte hen på de gamle grækere i Athen, som siges at have opfundet demokratiet ca. 500 f.v.t. Men hvor demokratisk var det athenske demokrati egentligt i begyndelsen?

Det athenske demokrati var direkte, hvilket betød, at tusindvis af borgere mødte op på folkeforsamlingerne, stemte og tog beslutninger, der var vigtige for bystaten. Demokrati var i oldtiden en ofte kritiseret styreform og ikke som i moderne tid forbundet med idealer som frihed og lighed.

Der var dog heller ikke lige og fri adgang til at deltage i demokratiet i Athen: Kvinder, slaver og fremmede bosat i Athen var udelukket fra de politiske forsamlinger. Og mændene skulle være over 20 år og have udstået deres militære forpligter overfor bystaten.

I det athenske demokrati afgav man sin stemme ved håndsoprækning eller potteskår. Den slags stemmeafgivelse krævede både fremmøde og en overskuelig forsamling.

Siden kom papirstemmesedler, og med dem steg kompleksiteten: pludselig kunne man stille mange mennesker samme spørgsmål og give flere valgmuligheder. Men hvordan trækker stemmesedler på den athenske arv og er stemmesedler overhovedet demokratiske?

Det og andre demokratiske emner sætter foreningen Folkevirke til debat i Gentofte Rådssal kl. 16.30. Arrangementet er gratis med tilmelding. Book billet på genbib.dk/billetter

Skumsværd og læseklubber

De mindste kulturbrugere kan få afløb for aggressionerne, når der skal bygges skumsværd i børnebiblioteket og samtidig lære noget om de græske soldater.

Sammen med værkstedsfører Stine Worm Sørensen skal du selv designe håndtag, længde og udsmykning. Til slut er du klar til kamp mod trojanere, kykloper og hvem der ellers vil slås. For børn fra 6 år. Arrangementet er den 16. september kl. 15-17 og er gratis med tilmelding. Book billet på www.genbib.dk/billetter.

På Hovedbiblioteket kan du også opleve mandshøje afbildninger af antikkens filosoffer og muser, og på bibliotekets første sal byder Gentofte Lokalarkiv velkommen til en miniudstilling, der viser antikkens arkitektoniske og kulturelle arv i kommunens storslåede bygninger og gymnasiestuderende afslutningsritualer.

Antikkens skrifter kan naturligvis altid lånes på biblioteket, men er man mere til nyfortolkninger af det klassiske stof, kan læseklubben 'Antikken' anbefales. Her skal der blandt andet læses Madeline Millers 'Kirke', C.S. Lewis' 'Før vi får et ansigt" og Maria Hellebergs 'Seersken'. Tilmelding til bibliotekar Paul Calderara Eskekilde på pce@gentofte.dk. Der er opstart 27. september

Pygmalioneffekten

Festivalen sluttes af i Gentofte Kino med den anmelderroste Woody Allan film 'Mig og Afrodite'. Den mærkelige komedie følger Lenny og hans kone, der adopterer drengen Max. Lenny sætter sig for at opsøge Max' biologiske mor, der viser sig at være prostitueret. Da Lenny prøver at lave hendes liv om, udvikler der sig et særligt forhold mellem dem.

Filmen er inspireret af myten om Pygmalion, der forelsker sig i en af sine skulpturer og gør den levende ved tankens kraft. Myten om Pygmalion har givet navn til det psykologiske fænomen, at jo større tro på og forventninger, man tillægger personer, ofte børn og studerende, desto bedre fungerer de.

Pygmalioneffekten er en selvforstærkende effekt i både negativ og positiv retning. Om det lykkes Lenny at skubbe Max' biologiske mor i positiv eller negativ retning, skal opleves.

Filmen kommenteres af et græsk tragediekor, der fungerer som et kommentarspor, der sætter handlingen i perspektiv. Filmen introduceres af Mads Bertelsen, underviser i oldtidskundskab, som vil gøre os klogere på genren græsk tragediekor. Det er den 19. september kl. 20 i Gentofte Kino. Køb billet på gentoftekino.dk.

arrow Antikken lever: Oplev den til Golden Days
29. august 2021 kl. 12:21 Opdateret: kl. 12:12
arrow Kultur i børnehøjde: Skumsprøjt fra en svunden tid
23. august 2021 kl. 09:18 Opdateret: kl. 10:55
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

KONTAKT OS