20. oktober 2021
Dildgranola.
gallery icon

Se billedserie

Dildgranola.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det gode liv: Nordisk middelhavskost kan forebygge blodpropper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gode liv: Nordisk middelhavskost kan forebygge blodpropper

Spis dig til et sundere kolesteroltal med anti-inflammatorisk kost, råder diætisten i denne uges klumme

Villabyerne - 26. september 2021 kl. 11:25
Af aut. klinisk diætist Alice Apel Hartvig, medejer af Livsstilsklinikken www.hartvig-engell.dk

En anti-inflammatorisk kost betyder, at det man spiser og drikker, dæmper inflammation i kroppen eller forebygger, at inflammation opstår.

Den inflammation, man taler om, er usynlig og sker uden, du lægger mærke til det. Det kan for eksempel være, når dit kolesteroltal stiger. I blodkarrene sker en slags oxidation, med det vi kalder LDL-partiklerne (det lede kolesterol). Denne proces skaber aflejringer i dine karvægge og gør dem stive og snævre over tid. Det betyder, at risikoen for at få en blodprop stiger.

Ifølge tal fra Hjerteforeningen rammes over halvdelen af voksne over 55 år af en hjerte-kar-sygdom. Når man er fyldt 55 år, er risikoen for at udvikle en hjerte-kar-sygdom 67 procent for mændene og 66 procent for kvinderne.

Nordisk middelhavskost

Denne diæt tager det bedste fra det nordiske og mixer det med det bedste fra middelhavskosten. Tilsammen får du en meget effektiv anti-inflammatorisk kost. Ved at give din krop vigtige vitaminer, mineraler og plantestoffer booster du dens forsvar mod f.eks. aflejringer af LDL-partiklerne.

Vitaminer og plantestoffer fungerer som antioxidanter, der kan dæmpe oxidationen med LDL. Med den rette kost og livsstil kan du altså holde dine kar sunde og dit blodtryk nede. Udover maden har kroppen også brug for nok søvn, bevægelse og mental ro. Det vil sige, at stress, dårlig søvn og inaktivitet presser din krop i en usund retning.

Det skal du gøre

Principperne for nordisk middelhavskost er:

Bevægelse: Det holder vores muskelmasse og forbrænding i topform. Mængde: 150 minutter om ugen, heraf 75 minutter med høj puls. Type: Gerne mix mellem styrke og puls.

Krydderurter: Der booster immunforsvaret og giver maden smag. Mængde: 1 håndfuld pr. dag. Type: Alle slags kan bruges.

Protein: Der mætter, holder dig stærk og dit blodsukker stabilt. Mængde: Ca. din vægt i gram. (100 g ren kød/fisk indeholder 20 g protein). Type: magert kød, fisk, æg, ost (op til 45+), hytteost, feta, mozzarella.

Sunde fedtstoffer: Der holder dit kolesterol i sund balance, optager vitaminer og holder din tarm i gang. Mængde: 1 portion til hvert hovedmåltid, f.eks. 20 nødder, ½ avocado og 2 spsk. olivenolie. Type: Enkeltumættet fedt, samt omega 3.

Fuldkorn: Der mætter, holder dit blodsukker stabilt, dit LDL-kolesterol nede og din tarm i topform. Mængde: ca. 25-35 g kostfibre dagligt. Type: Rugbrød, knækbrød, grovvalset havregryn, fuldkornsmel/pasta/ris, couscous/bulgur.

Grøntsager: Der booster dit immunforsvar med vitaminer, mineraler og plantestoffer. Der holder din tarm i gang. Mængde: ca. 400 g pr. dag. Type: Alle slags, men gerne de grove som kål og rodfrugter.

Frugt: Til den søde tand i stedet for sukker, som bidrager med sunde vitaminer og antioxidanter. Mængde: ca. 200 g pr. dag. Type: Gerne de nordiske som bær, blomme, æble, pære.

Vand, te og kaffe: Der holder væskebalancen på plads, blodtrykket nede, tarmen i gang og tilfører antioxidanter. Mængde: 1,5 liter vand, 2-4 kopper kaffe, 2 store glas urtete. Type: Helst uden sukker og sødestoffer.

Mørk chokolade: Der giver den søde tand ro og antioxidanter. Mængde: 10 g efter frokost og aftensmad. Type: Min. 70 % kakao.

Alle principperne i den nordiske middelhavskost hænger sammen, og skal den virke mest effektivt, skal du altså forsøge at efterleve dem hver dag.

Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS