24. juni 2021
Par- og familieterapeut Christiane Meulengracht.
gallery icon

Se billedserie

Par- og familieterapeut Christiane Meulengracht.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det gode liv: Her er vejen til det gode parforhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gode liv: Her er vejen til det gode parforhold

Parterapeut og sexolog opfordrer i denne klumme til, at man kigger indad i sit parforhold i stedet for at skyde skylden på sin partner.

Villabyerne - 14. februar 2021 kl. 06:57
Af Christiane Meulengracht, par- og familieterapeut, sexolog og forfatterinde, Terapihuset

'Min partner burde være mere nærværende, mere hjemme, være bedre til at lægge op til sex, lytte mere, gøre sig mere lækker og tage mere ansvar!'

arrow Læs også: Det gode liv: Sæson for pollen er skudt i gang - hvad skal du være opmærksom på?

Hvis du, ligesom mange andre, ofte tager dig selv i at tænke i sådanne baner, så er du med stor sandsynlighed ude på et skråplan. De fleste er nemlig ofte alt for gode til at placere ansvaret for egne følelser og problemer i parforholdet alle andre steder end hos sig selv.

Mindst 50 procent af ansvaret for kvaliteten af dit parforhold ligger hos dig, og i det øjeblik du accepterer dette, kigger mere indad end udad og overvejer, hvad du selv kan gøre for at ændre energien, sker der som regel noget helt magisk!

Derfor kan du faktisk på egen hånd gøre meget for at 'redde' eller ændre på kvaliteten af dit parforhold. Men det er ikke nødvendigvis nemt at tage større personligt ansvar i parforholdet, for mange af os har bl.a. helt fra barnsben lært, at det er okay at placere årsagen til vores problemer alle andre steder end hos os selv.

Hvilken energi bringer du ind i dit parforhold?

Næste gang du i dit parforhold 'føler trang til' at kritisere din partner, vil jeg invitere dig til at stoppe op og gøre noget andet.

Vejen til det gode parforhold bliver skabt, når mindst én har modet til at kigge egne handlinger, vaner og mønstre efter i sømmene - og være åben for, at det måske ikke altid er partneren, der er noget galt med.

I det øjeblik, du er villig til at satse, justere på egen adfærd og give din partner mere af det, du selv savner, er du nemlig godt på vej mod et lykkeligere parforhold.

Desværre ser jeg alt for tit mennesker, der efterlyser mere respekt, nærvær, intimitet og forståelse fra partneren, men uden selv at gøre sig bevidst om i hvor ringe grad, de selv bringer selvsamme egenskaber i spil.

Savner du nærvær, må du være nærværende først. Savner du at blive respekteret, må du vise din partner respekt.

De tillærte mønstre
Fra vores forældre har mange af os lært, at vi er ansvarlige for andres følelser. 'Nu må du ikke gøre din søster vred', og 'se nu, hvad du fik mor til at gøre'.

Det er netop sådanne tillærte mønstre fra barndommen, som reproducerer sig, når vi i vores parforhold har svært ved at adskille egne følelser fra vores partners - og derfor gør det til partnerens ansvar at sørge for, at vi er glade. Men desværre misforstået. Og vi ender med at blive krævende og utilfredse.

Men vi kan heldigvis træne os selv i at gå foran og genvinde magten over vores egne følelser, ligesom vi i direkte forlængelse heraf kan blive bedre til at tage personligt ansvar i parforholdet.

Nedenfor har jeg samlet fem råd til dig, som ønsker at tage ansvar og dermed være med til at gentænde gnisten i parforholdet.

Fem gode råd fra parterapeuten
Bliv altid på din egen banehalvdel. Du får intet ud af at bebrejde og kritisere, så hav altid fokus på din egen adfærd. Start med at stille dig selv spørgsmålet: Er jeg sådan over for min partner, som jeg ønsker han eller hun skal være over for mig? Viser jeg ham eller hende den respekt, som jeg selv ønsker mig? Lytter jeg, som jeg selv gerne vil lyttes til? Får jeg den plads, som jeg selv har brug for? Etc.

Fjern 'aldrig' og 'altid'. Definitive ord såsom 'aldrig' og 'altid' er farlige, når der er knas i parforholdet. 'Det er altid mig der gør det!' 'Du tager aldrig ansvar for noget!' 'Du er aldrig nærværende!' Sørg for at udradere dem helt fra parforholdskommunikationen, da de ikke levner nogen åbning for dialog eller for, at tingene jo faktisk kunne forholde sig anderledes, end du ser dem. Husk på, at der altid er to sider af en sag!

Fokuser på dét, du ønsker - ikke på dét, du vil undgå. Vil du tage større ansvar for kvaliteten af dit parforhold, så sørg samtidig for at fokusere på dét, du drømmer om i dit parforhold og ikke på dét, du vil undgå (f.eks. at undgå at såre din partner eller selv at blive såret). Problemet ved sidste er, at du på denne måde kommer til at leve i et parforhold, som er domineret af dårlig samvittighed, skyld og begrænsninger og ikke af glæde og muligheder, som du til gengæld baner vejen for, når dine handlinger er styret af dét, du ønsker dig og drømmer om.

Giv plads til forskellighed. Når vi indgår i et parforhold, indgår vi samtidig i et fællesskab, hvor der skal være plads til, at man er to forskellige individer. Som en del af dit personlige ansvar i parforholdet, er det derfor vigtigt, at du ikke forsøger at lave din partner om - men snarere, at du er nysgerrig på din partner og tydelig i forhold til dine egne følelser, ønsker og behov.

Tag livtag med uhensigtsmæssige vaner. Vores mange gange ubevidste vaner og vores selvbillede er ofte domineret af mønstre, vi tager med os helt fra barnsben. Måske har vi en tendens til at være konfliktsky, skabe drama, tage andres problemer på os - og måske driver disse adfærdsmønstre os rundt i manegen, uden vi er klar over det. Vil du tage større ansvar og måske bryde med dine uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, kan det være en god idé at søge hjælp udefra - dels for at blive bevidst om disse mønstre og dels for at få værktøjerne til at arbejde med dem.

arrow Det gode liv: "Jeg kan ikke løbe"... Jo, du kan
07. marts 2021 kl. 07:30 Opdateret: kl. 11:15
arrow Det gode liv: Syg eller ramt af livets uundgåelige kriser?
26. februar 2021 kl. 16:18 Opdateret: kl. 10:00
arrow Det gode liv: Plantemad og sundhed - hvad er op og ned?
21. februar 2021 kl. 11:47 Opdateret: kl. 16:23
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

KONTAKT OS