20. januar 2021
"Det er forløsende og frihedsskabende at finde sammen med mennesker, hvor du kan være dig selv uden begrænsning og samtidig være elsket," skriver psykoterapeut Annemarie Clement.
"Det er forløsende og frihedsskabende at finde sammen med mennesker, hvor du kan være dig selv uden begrænsning og samtidig være elsket," skriver psykoterapeut Annemarie Clement.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det Gode Liv: Hvem griber dig, når du falder?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det Gode Liv: Hvem griber dig, når du falder?

Det sundeste, du kan give dig selv, er nærende relationer, lyder det i denne uges Det Gode Liv

Villabyerne - 12. januar 2020 kl. 11:22
Af Psykoterapeut Annemarie Clement, Terapihuset, Hellerup

KLUMME Relationer har utrolig stor betydning i vores liv. Mennesket er et flokdyr, og vi er designet til at leve i grupper og knytte os følelsesmæssigt til andre mennesker.

På trods af, at det er en vigtig del af vores biologi, sker det ikke af sig selv. Det kræver, at man kan knytte sig følelsesmæssigt til et andet menneske. Og det fordrer stor tillid både til os selv og til den, vi gerne vil være vores fortrolige.

Mange beskriver det som en person, der har deres ryg, eller som de stoler på vil gribe dem, når de falder.

Forskning har vist, at det at have nærende relationer faktisk er utroligt sundt. Det skaber gode hormoner såsom dopamin og oxytocin i din krop, og det giver energi, glæde og en følelse af at være forbundet. At livet på et dybt plan giver mening.

Vi går meget op i sundhed i vores generation. Vi vinterbader, dyrker motion eller yoga, laver sunde smoothies og går til skønhedsbehandlinger.

Ofte stopper fokus på det sunde dog der, og man overvejer ikke betydningen af at have nærende relationer (jeg oplever faktisk tit, at mine klienters fokus på at spise sundt og dyrke kroppen begrænser dem i at have nære relationer, fordi de vælger at bruge tiden på sig selv i stedet for sammen med andre).

Nærende relationer booster de sunde hormoner i kroppen. Jeg vil faktisk påstå, at det sundeste, du kan give dig selv, er nærende relationer.

Det oplagte spørgsmål er derfor, hvad er en nærende relation?

Jeg tror, det er meget individuelt, men at der er nogle fællestræk. En nærende relation er en person, som du tillader at få dyb betydning for dig.

Det er en person, som du er følelsesmæssigt knyttet til og stoler på. Det er nogle, som du tør dele dine sårbarheder med. Det er de mennesker i dit liv, som du føler, du kan læne dig ind i, og som du stoler på har din ryg, hvis du skulle falde.

arrow Læs også: Samtalesalon: Er du en bæredygtig bedsteforælder?
Dybe følelser er stærkere end blod

Det har lige været jul, og mange af os har været sammen med den nære familie. Familien kan være meget betydningsfuld, men også kompliceret.

Gamle sår og mønstre kan gøre, at vi ikke føler os knyttet til vores familie, men at vi trækker os følelsesmæssigt. Det kan også være, at sygdom, dødsfald, skilsmisse eller andre kriser har splittet din familie. Eller at store fysiske afstande gør, at I er gledet fra hinanden

I min praksis som psykoterapeut oplever jeg, at mange finder nærende relationer udenfor deres egen familie. Og det kan du også. Dybe følelsesmæssige bånd er nemlig uafhængige af blodets bånd.

Det er forløsende og frihedsskabende at finde sammen med mennesker, hvor du kan være dig selv uden begrænsning og samtidig være elsket. Nogle, der ser dig, som du er, og opfylder dine følelsesmæssige behov. Sammen med dem kan du skabe din egen stamme af venner, hvor du føler dig tryg og forbundet.

Ensomhed og sårbarhed

Flere og flere mennesker føler sig ensomme i vores verden. De nyeste tal viser, at mange mennesker og især unge og gamle ofte føler sig alene og uden et fællesskab.

Dette til trods for, at de har mange forbindelser via sociale medier og kan kommunikere lettere og bredere end nogensinde tidligere i historien. Så vi kan sagtens føle os ensomme på trods af et stort netværk af forbindelser omkring os.

Det, der gør forskellen, er, om vi føler os forbundet med de mennesker, vi omgiver os med. Føler vi, at vi kan dele vores inderside og være naturlige og uperfekte? Eller føler vi, at vi skal leve op til en masse forventninger og have en maske på?

Jeg tror på, at fremtiden bringer nye meningsfulde fællesskaber. Jeg tror på, vi vil lave bofællesskaber på nye måder, som transcenderer de tidligere kollektiver.

Det kunne være nye boformer, som smelter plejehjem og familieboliger sammen (som der er eksperimenteret med). Det kunne være at lade ældre mennesker blive en del af livet i børnehaver og skoler, så de med deres livserfaring og nærvær kan bidrage til børnenes opvækst.

Det er tydeligt for mig, at der er grupper af mennesker, som allerede er begyndt at tænke anderledes. De har indset, at vi er nået et punkt i menneskets udvikling, hvor vi skal gøre noget andet og noget nyt.

Hvordan ville det være for dig, hvis du var en del af et fællesskab, hvor alle ville have din ryg, hvis du faldt?


Denne tekst er en klumme og dermed et udtryk for skribentens egne synspunkter.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

KONTAKT OS