23. november 2020
Malene Ringvad og Peter Friederich i parrets have, hvor der rundt omkring står skulpturer af Else Raasum
gallery icon

Se billedserie

Malene Ringvad og Peter Friederich i parrets have, hvor der rundt omkring står skulpturer af Else Raasum
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De arvede en kunstsamling - her er kunst fra kælder til kvist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De arvede en kunstsamling - her er kunst fra kælder til kvist

For tre år siden arvede Malene Ringvad en kæmpe kunstsamling fra sin moster Else Raasum og hendes afdøde mand Jean Moreaux. De mere end 600 kunstgenstande ville nok have taget pusten fra de fleste. Men lige nu har de fundet hjem på Taffelbays Alle i Hellerup

Villabyerne - 24. oktober 2020 kl. 15:52
Af Signe Steffensen

Malene Ringvad husker stadig tydeligt de magiske somre, hvor hun besøgte sin moster og onkel i Frankrig og Italien.
Parret Else Raasum og Jean Moreaux have mødt hinanden som kunststuderende i Paris i 1963. De var vilde unge, der havde revet sig fri af forældrenes formaninger om at lægge kunstnerdrømmene til side.

Deres til tider noget usikre boheme livsstil stod i skarp kontrast til Malenes velordnede hverdag i Danmark. Hun elskede når hun sad midt i atelieret under sin mosters kreative mobiler, der snurrede fra loftet og iagttog sin onkel Jean Moreaux ved staffeliet eller selv fik lov til at skabe noget.

arrow Læs også: 'Abstrakte værker, der sitrer af rastløs energi'
Til ære og værdighed

Også som voksen var Malene Ringvad fascineret af deres virke. Deres kompromisløse tilvalg af kunsten. Det samme blev hendes mand Peter Friederich, og for otte år siden besluttede de sig for at skrive en bog om Else Raasum og Jean Moreaux. For mens de to er ret ukendte i Danmark, så har de høstet stor succes i Frankrig og Malene Ringvad og Peter Friederich syntes, at de fortjente mere opmærksomhed.
”Vi var glade amatører. Vi havde ikke en ide om, hvor stort et formidlingsprojekt det var, vi rodede os ud i, ” siger Malene Ringvad.
Men i stedet for at skrue ned for ambitionerne undervejs, så har de skruet op og allieret sig med kunsteksperter, en fotograf, en oversætter og et professionelt forlag. Undervejs har de selvfølgelig talt med Else Raasum, men også med også med de franske mæcener og gallerister, der kendte og støttede parret.

Jean Moreaux kommer gennem sin kunstnerisk karriere omkring en imponerende vifte af meget forskellige stilarter, blandt andet den selvopfundne baroxysme, og i slutningen af sit liv maler han en del alderdomsbilleder, der kan minde om Michael Kviums sarkastiske univers. Moreaux havde det selv svært med at blive gammel og syg, og han begik selvmord i 2001.
Efter Jean Moreauxs død flyttede Else Raasum fra parrets fælles hjem i den centrale del af Frankrig til Sydfrankrig i et rækkehus.
”Tre ud af husets fire rum var fyldt til randen med kunst,” fortæller Malene Ringvad.

Det var her, at Malene Ringvad og Peter Friederich begyndte det omfattende arbejde med bid for bid at registrere de mange billeder og skulpturer. I en periode på fire år brugte de størstedelen af deres ferier på at gennemgå samlingen, og Else Raasum var taknemmelig over deres store indsats.

Fakta
Jean Moreauxs kunst og liv er rigt beskrevet og illustreret i bogudgivelsen MOROSUM fra 2019, hvor også hans danske hustru, Else Raasums kunst er beskrevet. Jean og Else mødtes på Kunstakademiet i Paris i 1963 og levede sammen til Jean Moreauxs død i 2001.
Det er Malene Ringvad, der er cand.mag. i dansk og Raasums niece, der sammen med sin mand, arkitekt Peter Friederich, der står bag den omfattende kunstbog, der er udgivet på forlaget Spring.
Er du blevet nysgerrig på parrets kunst kan du gå på opdagelse på hjemmesiden morosum.com
Arven

Jean Moreaux og Else Raasum fik aldrig selv børn. Så det var besluttet, at den store samling af kunst skulle testamenteres til Malene, som havde arbejdet så intens med samlingen samt de mæcener, der havde støttet dem gennem livet.
”Men de mæcener var jo nogenlunde jævnaldrende med dem selv, så mange af dem er døde også. Til sidst var der ingen grund til at ændre testamentet mere. Jeg var alligevel den nærmeste familie,” fortæller Malene Ringvad.
Men arven kom før forventet og desværre lang tid før end bogen var færdig.
I 2017 døde Else Raasum nemlig pludseligt efter kort tids sygdom.
Pludselig stod Malene Ringvad igen og manglede halvdelen af historien, og nu var begge hovedpersoner døde. Men på baggrund af sin egen viden, anmeldelser, artikler i franske magasiner og aviser og Moreauxs egen levnedsbeskrivelse har hun med god hjælp fra en oversætter fået stykket historien på plads.

Peter Friederich er oprindeligt fra Schweitz, og taler fransk, og det har også åbnet nogle døre. Heldigvis for parret har interessen for den kunstneriske arv været en fælles passion. Og i november lå det store værk om kunstnerparret endelig klar fra trykkeriet.

Tre flyttebiler med kunst

Det er nu tre år siden, at den store samling blev bragt fra Sydfrankrig til Gentofte i tre store flyttebiler. Siden er en stor del af den blevet integreret i den røde murstensvilla på Taffelbays Alle.
Der er kunst over alt. Og det er kunst med knald på farver og udtryk. Kunst, der kalder på at blive set. Legende, provokerende, humoristisk og surrealistisk.

”Det har hele tiden været tanken, at samlingen skulle udstilles, men de projekter, der var aftalt, blev lukket ned som følge af Corona. I stedet for har Malene og Peter valgt at åbne deres hjem til en række salonaftener, hvor parret viser rundt og fortæller historien om det dansk franske kunstnerpar, hvis arv nu er landet i Gentofte.
Antallet af deltagere er selvfølgelig stærkt begrænset. Men både Malene Ringvad og Peter Friederich synes det føles godt, at få deres historie og deres kunst ud at leve.
”Det fortjener de,” siger Malene

Udstilling på vej
Udover salonaftener er det planen, at der skal laves en fællesudstilling på Dronninglund Kunstcenter til maj-juni 2021.
Meget af den kunst Jean Moreaux lavede er stærkt provokerende og gør grin med både politik og religion. Derfor har han også været en ret kontroversiel kunstner i Frankrig.
”Men jeg tror ikke danskerne er helt så bornerte,” siger Malene.
”Jeg tror også de har en anden distance til det,” supplerer Peter.
Det sker, at de som så mange andre også selv tager på museum eller på galleri.

”Men ofte synes vi faktisk, at det er lidt kedeligt sammenlignet med, hvad vi har herhjemme,” siger Malene og griner.

Salonaften

Torsdag 29/10 kl. 19 – 20.30
Torsdag 26/11 kl. 19 – 20.30
Pris: 150 kr. pr. pers. inkl. vin og tapas. Max. 10 deltagere.
BINDENDE tilmelding inkl. forudbetaling på e-mail: malene.ringvad@gmail.com

arrow Kunsten kommer til kirkerne i Gentofte
27. oktober 2020 kl. 07:19 Opdateret: kl. 11:51
arrow Anmeldelse: Bornholm hvisker med afdæmpet palet på Øregaard Museum
25. oktober 2020 kl. 11:38 Opdateret: kl. 11:58
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

KONTAKT OS