16. oktober 2021
På dette screendump, som skribenten selv har lavet, kan ses kommuner, der er sammenlignelige i størrelse (Kolonne A), hvor mange stemmeberettigede, de havde i 2017 (kolonne B), antal mandater (Kolonne C) og stemmer pr. mandat (kolonne D).
På dette screendump, som skribenten selv har lavet, kan ses kommuner, der er sammenlignelige i størrelse (Kolonne A), hvor mange stemmeberettigede, de havde i 2017 (kolonne B), antal mandater (Kolonne C) og stemmer pr. mandat (kolonne D).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Udvidelse af kommunalbestyrelsen kan give mere borgernær politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Udvidelse af kommunalbestyrelsen kan give mere borgernær politik
Villabyerne - 16. juni 2021 kl. 15:57
Af Kristine Kryger (R), kommunalbestyrelsesmedlem Gentofte

Den 31. maj fremsatte Jeanne Toxværd (Enhl.) et forslag om at udvide kommunalbestyrelsen til 25 medlemmer. Jeg stemte imod. Ikke, fordi jeg var imod en udvidelse af kommunalbestyrelsen, men fordi jeg var imod timingen og at der blev sat konkret antal på udvidelse uden en grundig politisk drøftelse.

arrow Læs også: DEBAT: Demokratisk uretfærdighed

På kommunalbestyrelsesmødet var der en meget vigtig principiel drøftelse, som jeg vil opfordre borgerne til at lytte til via kommunens hjemmeside.

Selvom sådan en udvidelse ikke belaster budgettet det store, så holder jeg fast i princippet om, at vi som ansvarlige partier holder os inden for det nuværende budget, som er aftalt af 18 ud af 19 kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Men ved det kommende budget er det oplagt at udvide kommunalbestyrelsen. For Gentofte Kommune er den kommune, som har færrest politikere sammenholdt med kommunens størrelse.

Man skal som partiliste opnå ca. 3.000 stemmer for at få et mandat i kommunalbestyrelsen. I sammenlignelige kommuner er snittet ca. 2.100 stemmer og i mange langt færre.

Det har stor betydning for mindre partiers mulighed for at opnå repræsentation. De små partier, der i dag kun har 1 eller 2 mandat(er), vil lettere kunne få udvidet kapaciteten med 50-100 procent - hvilket betyder utrolig meget for muligheden for at indhente grundig sparring i det korte vindue fra en dagsorden bliver sendt ud, til punktet skal behandles politisk.

Vi er unikke i Gentofte Kommune, fordi vi har mange opgaveudvalg, og derved kommer vi tæt på borgerne i politikudviklingen. Men dette er IKKE et argument imod en større kommunalbestyrelse. For opgaveudvalgene har ikke beslutningskompetence, og de har heller ikke ansvar for at efterse, at den kommunale forvaltning kører, som den skal.

Vi bør derfor have både-og. Altså både udvide kommunalbestyrelsen OG fortsat udvikle politik på en borgernær måde.

arrow Mange veje fører til rådhuset, men ikke borgerforslag
03. september 2021 kl. 09:32 Opdateret: kl. 14:49
arrow DEBAT: Udvidelse af kommunalbestyrelsen - ja tak
11. juli 2021 kl. 08:29 Opdateret: kl. 15:00
arrow DEBAT: Liberalt chok - Enhedslisten har ret
01. juli 2021 kl. 16:51 Opdateret: kl. 15:14
Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS